- hirdetés -

Az Orosházi Kolbászklub évtizedes jó kapcsolatot ápol békéscsabai testvér egyesületével, Békéscabai Kolbászklubbal. Az idei kolbászfesztiválon is volt több orosházi érdekeltség, nem is akármilyen eredménnyel.

Mint arról korábban is hírt adtunk, a Csabai Kolbászfesztivál pénteki napját az Orosházi Kolbászklub tagjai által prezentált látvány disznóvágás nyitotta. A Sándor László elnök vezette kis csapat a csabai kolbászklubosok meghívására érkezett és lépésről lépésre mutatta be, hogyan zajlik a mai napig egy hagyományos disznóvágás a szomszédvárban, Orosházán. A pörzsölést, a mosást, a bontást sokan figyelték érdeklődve. Fényképek, videók készültek, a csabaiak humoros kommentárja pedig még élvezetesebbé tette a látottakat. Még egy előkelő vendég is érkezett az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete személyében. A disznóvágás megtekintésekor David Pressman számára sem maradhatott ki a hagyományos böllérpálinka megkóstolása.

Fotó: Bencsik Ádám/BEOL

A látvány disznóvágás a szakértők véleménye alapján profi munka volt, csakúgy, mint kolbászklubosaink és alkalmi segítőik vasárnapi produkciója. A Bíró Béla vezette orosházi csapat a vasárnapi, mangalica kolbász készítő versenyre nevezett. Igaz, végül nem a tervezett felállásban álltak asztalhoz, de valószínűleg így volt jobb.

– Szerettem volna egy kis csavart vinni a dologba. Mivel vannak már focista klubtagjaink is, egy focista gyúró csapattal akartunk kiállni. Ez különböző egyeztetési gondok miatt aztán csak félig sikerült, de a csapat azért Kolbászgyúró focisták néven szerepelt. Búza Barna, Lövei Roland, Tóth-Kása Sándor, a lányaim, Bíró Andi és Bíró Enikő és én alkottuk a csapatot. Harminc gyúró csapat dolgozott tíztől fél egyig és hát úgy tűnik jól dolgoztunk, mert a zsűri a mi kolbászunkat találta legjobbnak – meséli Bíró Béla.

A csapat újonca, Tóth-Kása Sándor büszkén mutatja az aranyérmet (Fotó: kolbászklub)

Természetesen megkérdeztük, miben különbözik a normál disznóhúsból készült kolbász a mangalicától, de a csapatvezető szerint csak egy titok van, mégpedig a zsír.

– A mangalica zsírjának alacsonyabb az olvadáspontja, valamint itt a hús rostjai közt is van zsír, így a megszokott, hetven-harmincas hús-zsír arányt kissé módosítani kell. A fűszerek ugyanazok, csak kis eltérés van a mennyiségekben. A jó kolbász készítéséhez mindenképp kell egy jó csapat is és ez most adott volt – tette hozzá Béla.

A csapatban újonc volt, az első kolbászgyúró versenyén résztvevő Tóth-Kása Sándor, az ULE elnöke.

– Nagyon örültem, hogy Bíró Béla összerakta ezt az ULE kötődésű csapatot és szakmai tudásával győzelemre is vitte. Személy szerint nekem nagy élmény volt az egész rendezvény, hisz első versenyemen nagyszerű csapatban lehettem segítő. A falusi tapasztalatok sokat segítettek – mondta az elnök az eredményhirdetés után.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.