- hirdetés -

A huszonötödik Békéscsabai Kolbászfesztivál vendége volt az Orosházi Kolbászklub csapata. A békéscsabai kolbászklubosok meghívására tartottak bemutató disznóvágást a fesztiválon.

A szombaton délelőtt tartott bemutató azért volt, hogy megmutassák, Orosházán hogyan zajlik egy házi disznóvágás.

A bemutatón több érdekesség is elhangzott a kolbászklubbal kapcsolatban, például, hogy az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend által kétszeresen kitüntetett csapatról van szó. A disznóvágás munkafolyamatait kommentáló hölgy elmondta, hogy a Benke László olimpiai bajnok mesterszakács által alapított lovagrend minden évben ad át kitüntetést azoknak a legkiválóbbaknak, akik a magyar gasztronómiáért, nemzetünk hagyományainak megőrzéséért kiemelkedő munkát végeznek. Ennek az elismerésnek lett két alkalommal is tulajdonosa az Orosházi Kolbászklub egy-egy csapata.

A bemutatón résztvevő, több, mint háromszáz kíváncsi néző előtt a kolbászklubosok csapata – Vígh Antal, Szilasi H. Tamás, Janicsek Zoltán, Bába István – orosházi módra, orjára bontották a disznót, de azért ebbe is vittek egy kis csavart. Mint Vígh Antal elmondta, lehet egy disznót orjára, vagy karajra bontani. Nálunk az előbbi a hagyományos.

Fontos, hogy a lehető legtisztábbra mossuk pörzsölés után a disznót (Fotó: Orosházi Kolbászklub)

– A klasszikus orjára bontásnál a négy sonka kiemelése után a disznót a hasára fordítják és a hátáról kezdik el bontani. Mi is orjára bontottunk, de nem fordítottuk meg közben az állatot, hanem a hasáról kezdve értük el ugyanazt az eredményt. Ez alkalommal nem a régmúlt disznóvágásait idéző szalmás, vagy fás pörzsölést választottuk, hanem a gázost, hisz délután kettőre készen kellett lenni. Közben azért jutott idő arra, hogy a közönség által feltett kérdésekre válaszoljunk. Legtöbben a különböző húsok felhasználhatóságára, illetve a jó kolbász receptjére voltak kíváncsiak – idézte fel Vígh Antal.

A kolbászklubosok bárkinek szívesen megadják a receptet, hogy melyik fűszerből mennyi kell egy jó kolbászba, de ez magában nagyon kevés.

– Egy kolbászt el lehet rontani a nem megfelelő minőségű hús használatával, el lehet rontani a hús-zsír aránnyal, el lehet rontani a paprikával, el lehet rontani a begyúrással, keveréssel, el lehet rontani a töltéssel, a füstöléssel és a tárolással is. Maga a recept kevés, a felsoroltaknak mind össze kell állnia a jó kolbászhoz – vallják az orosházi „kolbászmajszterek”, akik ezúttal feláldozták a bemutató érdekében a gyúró versenyt, idén nem gyúrtak kolbászt a fesztiválon. Mint elmondták, a bemutató sikere és a csabai testvér klub elismerése kárpótolta őket a verseny izgalmáért.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.