- hirdetés -

Az ablaktörlő fontos alkatrésze az autónknak, hiszen ez teszi lehetővé, hogy mindig tisztán lássuk az utat magunk előtt és mögött. Szerencsére nem bonyolult szerkezetről van szó, így bár olykor ki kell cserélni, önálló munkában is megoldható a feladat. Nézzük, hogyan!

Az ablaktörlőről dióhéjban

Az autó ablaktörlője egy olyan eszköz, amely segít tisztán tartani a szélvédőt az eső, a hó vagy más szennyeződések eltávolításával. Az ablaktörlő általában két részből áll: a karból és a lapátból. A kar az autó motorháztetején található motorral van összekötve. Az autóvezető egy kapcsolót vagy gombot használ a kormánykeréken vagy a műszerfal központi paneljén az ablaktörlő be- és kikapcsolásához. A kar mozgatja a lapátokat a szélvédőn, amelyek általában gumiból vagy szilikonból készülnek, és speciális profilúak, hogy a lehető legjobban tisztítsák az ablakot. Az ablaktörlők működésének sebessége általában változtatható, hogy az autóvezető igényeihez és az időjárási körülményekhez igazodjon.

Cserélni kell – de mikor?

Az ablaktörlőkarok és a lapátok rendszeres cseréje fontos az autó biztonságos működéséhez, mivel a megkopott vagy károsodott ablaktörlők hatékonysága csökkenhet, ami veszélyt jelent a vezetésre és a látásra. Általában az ablaktörlők élettartama attól változhat, hogy milyen gyakran használják őket, emellett függ az időjárási körülményektől, a lapátok minőségétől és a karok állapotától is. Általában a lapátokat évente egyszer vagy kétszer érdemes cserélni – mindig figyelni kell az erre utaló a jeleket.

Videó az ablaktörlő cseréről az autodoc.hu-ról

Ha a karok és lapátok kattognak, zörögnek, vagy bármilyen szokatlan hangot adnak ki a működés során, az jelzi, hogy cserére van szükség. Ha a lapátok nem távolítják el hatékonyan az esőt vagy egyéb szennyeződéseket, foltokat vagy csíkokat hagynak, akkor szintén cserélni kell azokat. Akkor is ez a helyzet, ha a működés során rázkódást vagy rezgést észlelünk, vagy ha károsodtak, például megkarmolódtak, eltörtek vagy megrepedtek.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Az ablaktörlő cseréje meglehetősen egyszerű folyamat, de néhány dologra oda kell figyelni, hogy biztonságosan és hatékonyan lehessen elvégezni. A lapátok mérete és típusa például eltérő lehet az autótípustól függően. Ellenőrizzük az autó gyártója által ajánlott lapátokat, hogy biztosak lehessünk abban, hogy megfelelő méretet és típust választunk. A folyamat elején ellenőrizni kell a karok állapotát is: ha azok sérültek, elképzelhető, hogy nem csak a lapátot kell cserélni.

A lapátok eltávolítása előtt győződjünk meg róla, hogy a karok teljesen fel vannak emelve, így könnyebben le lehet venni a lapátokat anélkül, hogy megsérülnének. Ha ez megvan, akkor az új lapátokat illesszük rá a karokra, majd határozottan nyomjuk vagy kattintsuk rá ezeket, hogy biztosan rögzüljenek. Ha mindez kész, teszteljük az ablaktörlők működését, hogy biztosak lehessünk abban, hogy hatékonyan működnek, illetve nem okoznak zajt vagy vibrációt a működés során. Ha valami nem stimmel, és úgy érezzük, nem vagyunk biztosak a cserében, vegyük igénybe egy szakember segítségét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.