- hirdetés -

Döntött az önkormányzat, idén is támogatja a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetet. A város és az intézmény által közösen kidolgozott ösztöndíjprogram így tovább folytatódhat.

Egyhangúlag fogadta el a város képviselőtestület azt a határozatot, amely az orosházi kórház támogatásáról döntött. Az önkormányzat az első félévben közel 11 millió forintot biztosít az intézmény részére, az alábbi célok megvalósítása érdekében.

  • A döntés értelmében január elsejétől június 30-ig havi másfélmillió forintot biztosít az önkormányzat, amely a kórház biztonságos és magasabb szintű ellátást erősíti. Ezt az összeget akár a jelenlegi, akár az újonnan érkező orvosok bérének kiegészítésére használja fel a kórház. A plusz jövedelemmel arra ösztönöznék – elsősorban az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály, valamint a Sürgősségi Betegellátó Osztályon dolgozó – szakembereket, hogy Orosházán vállaljanak munkát.
  • Az “Orosháza leendő orvosaiért” elnevezésű pályázat az 5. és 6. éves orvostanhallgatóknak szól. Az önkormányzat szeptembertől decemberig, maximum két fő részére, havi 50 ezer forint támogatást nyújt azoknak, akik az orosházi kórházat választják rezidensi munkahelynek.
  • Az “Orosháza fiatal orvosaiért” elnevezésű pályázat a már végzett, diplomás pályakezdő fiatalok elhelyezkedését segíti. Az ösztöndíj összege fejenként egyszeri 400 ezer forint, ezt maximum három fő veheti igénybe.

A leendő orvosok, frissen végzett orvosok támogatását célzó ösztöndíj pályázat elindításáról még tavaly nyáron döntött a város képviselő-testülete. Ez a program már sikeresen működik, nem is olyan régen bemutatták azt a három rezidenst, akik élve ezzel a lehetőséggel jelenleg is az orosházi kórházban dolgoznak.

– Noha az orosházi kórház működtetése nem önkormányzati, hanem állami feladat, de mi mégis, mindig is szívügyünknek tekintjük és lehetőség szerint támogatjuk. Örülök, hogy a képviselő-testület egyöntetűen elfogadta az előterjesztést és továbbra is támogatni tudjuk a kórházat, ahogyan tettük az elmúlt években is – emelte ki Dávid Zoltán polgármester. – Külön öröm, hogy a kórházat igazgató dr. Duray Gergővel együttműködve kidolgoztuk az ösztöndíj programot. Ez nagyon fontos volt számomra, hiszen a programnak köszönhetően pályakezdő orvosok érkeznek Orosházára és ez a kórháznak éppen úgy jó, mint a betegeknek – fogalmazott a városvezető.

A testületi ülésen elhangzott, hogy a Dr. László Elek Kórház 100-120 ezer ember ellátásáért felel, beleértve az orosházin kívül a mezőkovácsházi, illetve szarvasi járást. Képviselői kérdésre dr. Duray Gergő főigazgató elmondta, hogy a térség települései közül egyedül az orosházi önkormányzat támogatja évek óta az intézményt. Hozzáfűzte, hogy nem jönne rosszul a többi település lakosságarányos támogatása, majd megköszönte a város évek óta tartó támogatását.

A város az ösztöndíjprogram finanszírozásán túl átvállalta a buszjárat költségét is, amellyel a betegek ingyenesen juthatnak ki a Gyopárosfürdőre, a gyógyászati kezelésekre.

Kiemelt képünk archív fotó

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.