- hirdetés -

Tavaly nyáron döntött a város képviselő-testülete arról, hogy ösztöndíj pályázatot hirdet a leendő orvosoknak, melynek célja, hogy a még tanuló, vagy frissen végzett orvosok Orosházán töltsék gyakorlatukat, rezidensi éveiket. Az „Orosháza fiatal orvosaiért” pályázatnak köszönhetően pedig már három fiatal dolgozik a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben.

Két sikeres ösztöndíj pályázatról számolt be Dávid Zoltán polgármester és dr. Duray Gergő a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet igazgatója, melynek köszönhetően már három fiatal rezidens dolgozik az orosházi kórházban.

– Mindannyian tudjuk, hogy az egészségügy humánerőforrás-hiánnyal küszködik, ezért szerettük volna a rezidenseket is megszólítani, és idecsábítani az orosházi kórházba. Tavaly nyáron a képviselő-testület szavazott, így sikerült a két pályázatot elindítani – mondta dr. Duray Gergő. – Az „Orosháza fiatal orvosaiért” pályázat során a rezidenseknek írtuk ki. Az ösztöndíjat elnyert fiatal orvosok egyszeri, 400 ezer forintos támogatásban részesülnek, és teljes munkaidős egészségügyi szolgálati jogviszonyt létesítenek a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben. A diploma megszerzését követően pedig az oklevelelükben meghatározott végzettség szerinti munkakörben dolgoznak majd az intézményben – emelte ki.

A másik, még nyitott pályázat, az ötöd és hatod éves egyetemistákat szólítja meg. Amennyiben az orosházi kórházat választják rezidensi munkahelynek, az önkormányzattól egyetemi éveik alatt havi 50 ezer forint támogatásban részesülnek. A kórház célja, hogy a pályázatokkal orvosolni tudja a dolgozók hiányát.

– Rendkívül fontos Orosháza számára ez az intézmény, amely csak úgy tud működni, ha van orvos. Éppen ezért indítottuk el ezeket a pályázatokat, hogy a fiatal szakemberek felfigyeljenek az orosházi kórházra. Remélem, az ide érkező rezidensek és hallgatók még sokáig részei lesznek az intézménynek, hogy ellássák a település és térségi betegeket – mondta Dávid Zoltán.

A polgármester hangsúlyozta, ebben az évben is szeretné támogatni a kórházat, hiszen a sikeres pályázatoknak köszönhetően már három rezidens végzi munkáját a Dr. László Elek Kórházban, akik a szülészet-nőgyógyászat, belgyógyászat, illetve radiológia területeken dolgoznak.

– Én jelenleg rezidens vagyok a Szülészet Nőgyógyászati Osztályon. Úgy gondolom, itt nyugodtabb a környezet, mint egy egyetemi kórházban, ami sokat segít, valamint a tapasztaltabb orvosoktól is többet tudunk tanulni. Azért választottam ezt a területet, mert itt nem csak a negatív dolgok, betegségek vesznek körbe, hanem egy család életében az egyik legfontosabb eseménynél is segíteni tudunk – mondta dr. Safwan Ali-Ahmad – Szívem szerint itt maradnék, nem tervezek külföldre menni. Remélem öt év múlva szakorvosként tudom folytatni a munkámat ebben a kórházban – hangsúlyozta a fiatal rezidens.

Dr. Safwan Ali-Ahmad Szolnokon született, de egy éves korában kiköltöztek családjával Libanonba. Egyetemi tanulmányait Lengyelországban végezte, majd visszatért Magyarországra és az ösztöndíj hatására úgy döntött, hogy Orosházán kezdi el szakorvosi képzését a Szülészet-Nőgyógyászati Osztályon.

Dr. Czuth Vivien az orosházi kórházban is született, most pedig ide tért vissza. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karán tanult, ahol 2022-ben diplomázott. Az ösztöndíj pályázat adta lehetőséggel élve rezidensi éveit a Belgyógyászat szakágon tölti.

Dr. Ahmed Ayman Jemenben született, majd 2014-ben költözött Magyarországra. Ő is a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karára járt. 2022-ben szerezte meg az általános orvosi diplomát, majd elnyerte az orosházi Dr. László Elek Kórház ösztöndíját, így a Radiológiai Osztályon kezdte meg rezidensként a szakorvosképzést. Célja, hogy a szakvizsgája után még nagyobb figyelmet tudjon fordítani az intervenciós radiológiára.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.