- hirdetés -

Márciusra fordult a naptár, meglátogattuk az orosházi piacot, hogy ebben a vitamin ínséges időben mit vásárolhatunk és főképp mennyiért tehetjük ezt.

Influenza és egyéb járványok időszakát éljük és jó tanácsként mindenhonnan azt halljuk, fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget. A piacon a választék a rég megszokott magas színvonalat hozza ezekből. Ha valakinek vékonyabb a pénztárcája, az is talál egészséges és jó minőségű gyümölcsöket. Az import mandarin, narancs, banán, szőlő a nagy élelmiszer áruházakhoz hasonló árszinten van, nem is igen mentek feljebb az árak. Ugyanez igaz például a magyar almára. A tavaly ilyenkor tapasztalt 300-350 forintos áron vásárolhatjuk meg. A szezonális gyümölcsök közül megjelent a piacon az eper. Ez még természetesen nem hazai, hanem görög import. Itt már van komoly emelkedés. Az egy évvel ezelőtti 1800 helyett 2800 forintért vihetjük kilóját.

Az alma ugyanannyiba kerül, mint egy éve ilyenkor (Fotó: Horváth Bence)

Nem ilyen rózsás a helyzet a zöldségeknél. A paradicsom, a paprika is azok közé az árucikkek közé tartozik, amelyeknek az utóbbi hónapokban nagyon elszállt az ára. Az étkezési zöldpaprikát tavaly tavasszal 900-1000 forintért vehettük, idén márciusra ez elérte a 2000-2200 forintos kilónkénti árat. (Kicsit azért furcsa, hogy egy kiló paprika áráért hat kiló almát, vagy két és fél kiló banánt lehet venni.) A paradicsomot a tavaly ilyenkori 900-1000 forinthoz képest 1500-1800-ért kínálják. Egy kis csomó zöldhagymáért 350-400 forintot kell leszurkolni. Saláta 300, ökölnyi zellergumó 400, a húslevesbe való petrezselyem gyökér 1000 forint kilónként. Kígyóuborkát 1700 forintért láttunk, a burgonya kilója pedig 300-350 forintba kerül. Fokhagymát 2000 és 2800 forint közt vásárolhatunk.

Zöldség fronton már nem ilyen jó a helyzet (Fotó: Horváth Bence)

A régóta piacra termelő és árusító zöldségesek szerint rendkívül megdrágult a zöldségek előállítása.

– Különösen azok a termelők vannak bajban, ahol nem termálvízzel, hanem gázzal fűtik a fóliákat. A munkaerő hiányzik, ha mégis talál az ember munkavállalót, nagyon sokat kell fizetni érte. A kisebb volumenben termelő zöldségesek közül többen abba is hagyják a tevékenységet. Ez az egyik oldal. A másik az, hogy a nagy nehezen megtermelt áru sem fogy úgy, ahogy kellene. A vásárlók is nagyon megérezték a rezsi és minden más megdrágulását. Kétszer is meggondolják, hogy vesznek-e egy kiló paprikát – mondta el Menyhárt Sándorné.

A sertésből készült finomságoknak mindig nagy a keletje, bár ezek is jelentőset drágultak (Fotó: Horváth Bence)

Első látásra feltűnik, hogy a házi készítésű sertéshúsból készült termékeknek nagy a keletje. A sertés feldolgozással foglalkozó termelők szívesen jönnek Orosházára, Gyuláról, Békésről, Mezőberényből egyaránt. 3000-3500 forintba kerül a füstölt kolbász kilója. Füstölt tarját, karajt, combot 3000-ért vehetünk, de kapható szinte mindenféle gusztusos disznóság, az abált szalonnától kezdve a disznósajton át a májasig.

A kellemes, napsütéses időben is csak közepes volt a forgalom, viszonylag kevesen hallhatták Zacskós Gyuszi invitálását: – Piros tojás, kanveréb, jöjjenek hát közelébb….

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.