Márciusra fordult a naptár, meglátogattuk az orosházi piacot, hogy ebben a vitamin ínséges időben mit vásárolhatunk és főképp mennyiért tehetjük ezt.
Influenza és egyéb járványok időszakát éljük és jó tanácsként mindenhonnan azt halljuk, fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget. A piacon a választék a rég megszokott magas színvonalat hozza ezekből. Ha valakinek vékonyabb a pénztárcája, az is talál egészséges és jó minőségű gyümölcsöket. Az import mandarin, narancs, banán, szőlő a nagy élelmiszer áruházakhoz hasonló árszinten van, nem is igen mentek feljebb az árak. Ugyanez igaz például a magyar almára. A tavaly ilyenkor tapasztalt 300-350 forintos áron vásárolhatjuk meg. A szezonális gyümölcsök közül megjelent a piacon az eper. Ez még természetesen nem hazai, hanem görög import. Itt már van komoly emelkedés. Az egy évvel ezelőtti 1800 helyett 2800 forintért vihetjük kilóját.
Nem ilyen rózsás a helyzet a zöldségeknél. A paradicsom, a paprika is azok közé az árucikkek közé tartozik, amelyeknek az utóbbi hónapokban nagyon elszállt az ára. Az étkezési zöldpaprikát tavaly tavasszal 900-1000 forintért vehettük, idén márciusra ez elérte a 2000-2200 forintos kilónkénti árat. (Kicsit azért furcsa, hogy egy kiló paprika áráért hat kiló almát, vagy két és fél kiló banánt lehet venni.) A paradicsomot a tavaly ilyenkori 900-1000 forinthoz képest 1500-1800-ért kínálják. Egy kis csomó zöldhagymáért 350-400 forintot kell leszurkolni. Saláta 300, ökölnyi zellergumó 400, a húslevesbe való petrezselyem gyökér 1000 forint kilónként. Kígyóuborkát 1700 forintért láttunk, a burgonya kilója pedig 300-350 forintba kerül. Fokhagymát 2000 és 2800 forint közt vásárolhatunk.
A régóta piacra termelő és árusító zöldségesek szerint rendkívül megdrágult a zöldségek előállítása.
– Különösen azok a termelők vannak bajban, ahol nem termálvízzel, hanem gázzal fűtik a fóliákat. A munkaerő hiányzik, ha mégis talál az ember munkavállalót, nagyon sokat kell fizetni érte. A kisebb volumenben termelő zöldségesek közül többen abba is hagyják a tevékenységet. Ez az egyik oldal. A másik az, hogy a nagy nehezen megtermelt áru sem fogy úgy, ahogy kellene. A vásárlók is nagyon megérezték a rezsi és minden más megdrágulását. Kétszer is meggondolják, hogy vesznek-e egy kiló paprikát – mondta el Menyhárt Sándorné.
Első látásra feltűnik, hogy a házi készítésű sertéshúsból készült termékeknek nagy a keletje. A sertés feldolgozással foglalkozó termelők szívesen jönnek Orosházára, Gyuláról, Békésről, Mezőberényből egyaránt. 3000-3500 forintba kerül a füstölt kolbász kilója. Füstölt tarját, karajt, combot 3000-ért vehetünk, de kapható szinte mindenféle gusztusos disznóság, az abált szalonnától kezdve a disznósajton át a májasig.
A kellemes, napsütéses időben is csak közepes volt a forgalom, viszonylag kevesen hallhatták Zacskós Gyuszi invitálását: – Piros tojás, kanveréb, jöjjenek hát közelébb….