- hirdetés -

A héten birtokba vették a Spartacus birkózói az új birkózócsarnokot. Az első edzésen természetesen részt vett a klub kiváló junior birkózója, az ismét válogatott mezre pályázó Jochim Márk is.

A barátai, versenyzőtársai által csak Jokónak szólított kiváló, fiatal birkózó 2003-ban született és bár nem tudja, honnan jött a gondolat, de már óvodás korában birkózó akart lenni. Szülei ekkor még lebeszélték róla, mondván várják meg míg iskolás lesz.

– A Czina iskolába jártam. Rögtön az első év elején részt vehettem egy birkózó bemutatón, ami után emlékeztettem szüleimet, hogy már elsős vagyok, mehetek birkózni. Innen datálódik a dolog. Ez már a tizenharmadik évem. Tetszett még a kézilabda is, melyet párhuzamosan akartam művelni a birkózással, de szüleim mondták, hogy válasszak. Először – mint minden kicsi – grundbirkózással kezdtem. Páli Sanyi, Szénási Viktor, Ifj. Jeszenszky P. László, Kiss István voltak idők során az edzőim. Az első években nem értem el nagyobb versenyeken komolyabb eredményt. Valahogy sosem jött ki a lépés, mindig lecsúsztam a dobogóról. Aztán egyszer csak, hatodikos koromban megtört a jég, egy diákolimpiai harmadik hellyel. Azóta minden ilyen országos versenyről érmet hozok – kezdi történetét Jochim Márk.

Jochim Márk legközelebbi célja, a válogatott mez újbóli megszerzése (Fotó: Horváth Bence)

2017-ben részt vett a serdülő Európa-bajnokságon Szerbiában, ez volt az első komolyabb nemzetközi versenye. Bár nem jutott a négy közé, de tapasztalat szerzésnek mindenképp jó volt. Rá egy évre következett egy újabb mérföldkő: kadet magyar bajnok lett.

– A korosztályváltás utáni második évben ismét sikerült magyar bajnoki címet szereznem, ezúttal már a juniorok között és bekerültem a válogatott keretbe is. Tavaly, a római Junior Európa-bajnokságon sem sikerült igazán a versenyzés, de úgy érzem ebből is sokat tanultam. Most a következő cél a válogatott mez újbóli megszerzése. A hét végén lesz az országos válogatóverseny, amit jó lenne megnyerni. Kicsit rossz, hogy nem tudom, hogy az idei Junior EB-n ott tudok-e lenni. Iskolába járok és az ottani gyakorlati kötelezettségek miatt nem biztos, hogy a szövetség által a válogatottak számára előírt négy-öt hetes edzőtáborban ott tudok lenni. Minden esetre remélem, hogy minden kedvezően alakul – teszi hozzá kis mosollyal.

Mint elmondta, a távolabbi céljai között szerepel a felnőtt országos bajnoki cím és a válogatott mez megszerzése, illetve világversenyeken jó eredményt elérni. Mint minden igazi sportolónak, nagy vágya kijutni egy olimpiára és ott képviselni Orosházát és Magyarországot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.