- hirdetés -

Zalakaroson rendezte díjátadó gáláját a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség, ahol a 2022-es év legjobbjait díjazták. A rendezvényen az orosháziak kiváló ralikrossz versenyzője, Kárai Tamás két serleget is átvehetett. Az egyik a magyar bajnoki címért járt, a másik pedig az év rallikrossz versenyzőjét illette.

Tamás 2000-ben kezdte autóversenyző pályafutását, akkor még autókrossz szakágban. Mint mondta, az akkori, Orosházán rendezett krosszversenyek hangulata, izgalma tetszett meg neki.

– Abban az évben vettem egy karosszériás krosszautót, egy Audi 80 kupé, összkerékhajtású, turbós gépet és azzal kezdtem versenyezni. Az első évben második lettem. A következő években, ahogy az autó fejlődött és én is vele együtt, megpróbálkoztam az Autokrossz Európa-bajnokság egyik-másik futamán elindulni. 2005 volt az első teljes évem az Európa-bajnokságon, de el kellett még jónéhány évnek telnie, míg sikerült összetettben felállni a dobogó tetejére – emlékszik vissza Tamás.

Kárai Tamás, a magyar bajnoki és az év rallikrossz versenyzője trófeákkal (Fotó: CSJ.)

Az orosházi pilóta 2011-ben beírta magát a magyar autósport történelemkönyvébe. Ekkor lett először autókrossz Európa-bajnok. Az első Eb-címet később, még további kettő követte. Akkoriban egyre népszerűbb lett hazánkban is a ralikrossz, amely újabb kihívást jelentett az akkor már háromszoros Európa bajnok versenyző számára.

– Itt már nem csak földön, de aszfalton is menni kell. Először az autokrosszban használt autómmal indultam rallikrossz versenyeken, de láttuk, hogy itt speciálisan erre a versenyszámra épített autóval lehet csak nagyobb sikereket elérni. A magyar bajnoki mezőnyből, hamar elkezdtem ki-ki tekinteni az Európa-bajnoki futamokra. Rögtön az elsőn – némi szerencsével – harmadik lettem. Ezt az eredményt azóta többször is sikerült elérni, de jobbat még azóta sem. Szereztem ebben a verseny ágban öt magyar bajnoki címet Az Európa-bajnokságon, összesítésben a legjobb eredményem, tavaly elért ötödik pozíció. Az ötödik magyar bajnoki cím elnyerését és az Eb ötödik helyezést jutalmazta a szövetség az év rallikrossz versenyzője díjjal – tette hozzá Tamás.

Az Európa-bajnoki összetettben is szeretne felállni a dobogóra (Fotó: Kárai Team)

Komoly terveket szövöget a Kárai Team a jövőre nézve is. Mindenképp előtérbe helyezik az Európa-bajnoki futamokat, ahol meg szeretnék javítani az összetettben elért eddigi legjobb eredményt. Ennek érdekében már készül az új Audi S 1-es versenyautó.

– Bár még nincs készen az idei végleges versenynaptár, azt már lehet sejteni, hogy valószínűleg nem tudok minden magyar bajnoki futamon indulni. Az időközben tulajdonunkba került nyírádi pályánkon is rendezünk idén három magyar bajnoki futamot. Komoly kihívás versenyzőként, de rendezőként is a rallikrossz, de nagyon szeretem csinálni. Úgy érzem, még nem koptam meg, tudok még fejlődni versenyzőként is. Remélem van még benne néhány jó év, ameddig a fiam is elkezdi majd a versenyzést. Benzingőzzel meg van már fertőzve ő is – tekint kicsit a jövőbe Kárai Tamás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.