- hirdetés -

A február 15-i képviselő-testületi ülésre terjesztette be Orosháza 2023-as költségvetését a város önkormányzata. A részletekről Orosháza alpolgármestere, Bojtor István adott tájékoztatást. 

– Az idei költségvetés elkészítése sem volt egyszerű folyamat, hiszen a koronavírus-járvány idején sem voltak jobb lehetőségek és most az ismert külső körülmények miatt is komoly nehézségekbe ütköztünk a tervezés során. Az energiaárak változása nagyban meghatározta a kezdeti gondolkodásunkat. A költségvetés, mint ismert, két részből áll. A bevételi oldalon, ami nagyon fontos, hogy idéntől a járvány idején 50 százalékosra mérsékelt kis- és középvállalati iparűzési adót most már 100 százalékban megtarthatja az önkormányzat. 

Szinten tartva terveztük meg az adóbevételeinket. Ismerjük bizonyos cégek nehézségeit, mégis úgy gondoljuk, hogy az imént említett adóbevételek 50 százalékos visszaadása az önkormányzatnak ily módon tette tervezhetővé a bevételi oldalt. Természetesen kapunk az államtól is bevételeket, normatív támogatásokat, ezek azok az összegek, melyek korábban is voltak, valamint januárban 308 millió forintot kaptunk a megnövekedett energiaszámláink kifizetéseinek megsegítésére – árulta el.

Hozzátette, a kiadási oldalt 3 dolog határozta meg, legfőképpen a mindenki által ismert energiaszámlák várható növekedése, ami érvényes a víz-, gáz- és villanyszámlákra is. Szintén meghatározó volt az a kormányzati intézkedés, ami a minimálbér növekedését szolgálta, valamint a garantált bérminimum növekedését, ami az önkormányzat minden cégét és intézményét érintette. Ez jelentős, több százmilliós kiadást okozott, az önkormányzat teljes rendszerét nézve, de jogos és elvárható intézkedés volt.

Bojtor István alpolgármester ismertette a 2023-as költségvetés részleteit (Fotó: Horváth Bence)

A harmadik meghatározó dolognak a jelentősen megváltozott kamatkörnyezet számított.
– Mindenki tudja, hogy a jegybanki alapkamat jelentősen megnőtt, ez húzta magával a budapesti nemzetközi kamatlábat, a BUBOR-t, amihez az önkormányzat fejlesztési hitelei kötve vannak. 

Természetesen folyamatosan egyeztettünk az intézményeinkkel, önkormányzati tulajdonú cégeinkkel, akikkel egyesével megbeszéltük azokat a lehetőségeket, hogy milyen takarékossági intézkedéseket tudnak hozni az idei évben, miben tudnak takarékoskodni az energiaválság közepette. Meg is hoztuk ezeket az intézkedéseket és ennek látható hatásai is vannak – szögezte le az alpolgármester. 

Mint mondta, viszonylag szerencsésen jött ki, hogy az idei tél eddig még kevésbé volt olyan, hogy jelentős pluszkiadásokat okozzon a gázszámlákban, de az elszámolási anomáliák miatt még nem lehet biztosan tervezni. Olyan szerződéseik vannak, melyek követik a világpiaci árat és úgy látják, hogy a világpiacon ezek az árak vagy megnyugodtak vagy csökkennek, ez pedig jó hatással lehet az önkormányzat pénzügyeire is. 

– Nagyon fontos azt is szem előtt tartani, hogy az önkormányzatnak kétféle feladata van. Az egyik a kötelező, a másik a vállalt önkéntes feladat. Két fontos alapelv mentén kell működni az önkormányzatnak, az egyik, hogy a kötelező feladatait maradéktalanul ellássa, a másik pedig, hogy nem tervezhet költségvetési hiánnyal az adott évben. Ezt sikerült megvalósítani az idei tervezéskor és ugyan a lehetőségek szűkebbek, de természetesen azokat a fejlesztési lehetőségeket, melyet a TOP Plusz Operatív Program kínál nekünk, továbbvisszük az adott formában, amiben elkezdtünk tervezni – tette hozzá. 

A február 15-i testületi ülésen szavazták meg a költségvetést (Fotó: Horváth Bence)

Leszögezte, a város költségvetése stabilnak mondható, de bíznak benne, hogy a kormányzat is fog még tudni segíteni az önkormányzatoknak. Ez persze további egyeztetéseket kíván.
– Annak örülök, hogy a tehetséggondozást és a sporttámogatást benne tudtuk hagyni a költségvetésben, tudjuk támogatni a kórházat és felkészültünk arra, hogy az esetleges szociális támogatások köre is bővül, valamint az igények darabszáma és összegszerűsége is nőni fog. Nem terveztünk és nem is fogunk semmi olyan drasztikus intézkedést tenni, mint ami elterjedt korábban,  például a közvilágítás csökkentéséről – tette hozzá. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.