- hirdetés -

Nincs új adó, sem adóemelés, sem hitelfelvétel Orosháza idei költségvetésében – erről a február 15-ei testületi ülésen döntöttek a képviselők. A testület megszavazta azt is, hogy a város idén is támogatja az orosházi kórházat.

Összesen 17 napirendet tartalmazott a soron következő testületi ülés, amelyen ezúttal 13 képviselő vett részt. A fideszes Olasz Mónika, illetve a Közösen Orosháza Városáért frakció tagja, Papp Róbert hiányzott az ülésről. Mindketten előre jelezték távolmaradásukat Dávid Zoltán polgármesternek.

Fotó: Horváth Bence

1. Felhatalmazás közbeszerzési feladat ellátására vonatkozó szerződéskötésre. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Kérdés és észrevétel nélkül fogadták el az első napirendi pontot a képviselők. A szavazati arány 9 igen és 4 tartózkodás.

2. Beszámoló az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa 2022. évi feladat ellátásáról és a finanszírozási összeg felhasználásáról. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Raffai János független képviselő emlékeztette arra a képviselőtársait, hogy az SOS Gyermekfalu ügyét korábban hosszan tárgyalták. Arról is beszéltek, hogy a szervezetnek adott 5 millió forintos városi támogatás mennyire arányos azzal a munkával, amit elvégeznek. Az előterjesztésből kiderült az is, hogy a településnek fenntartott két átmeneti helyet nem kellett felhasználja Orosháza. Érdeklődött, hogy ebben a kérdésben történt-e előrelépés.

Dr. Burai Mihály válaszolt a felmerülő kérdésre, a jegyző is sokallta az ötmillió forintot, de a városnak törvényi kötelezettsége miatt – mivel a lakosság száma 20 ezer felett van – ezt biztosítania kell. A jegyző kiemelte, hogy foglalkoztak a kérdéssel, olcsóbb megoldást nem találtak még, de idén is keresik a költséghatékonyabb alternatívákat. Burai Mihály elmondta azt is, hogy hosszú évek óta nem kellett igénybe venni a kecskeméti átmeneti otthont, éppen ezért a törvényalkotónak kellene megvizsgálnia azt, hogy helyes-e meghúzni a határt a 20 ezer fős településeknél.

Ezt követően egyhangúlag elfogadták a szervezet beszámolóját, 13 igennel.

3. A Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2022. évi beszámolójának elfogadása, és a 2023. évre kötendő megállapodás elfogadása. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Az önkormányzat, illetve a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kötött egy megállapodást, amely arra hivatott, hogy a helyi vállalkozások különböző mikrohitelhez jussanak. Tavaly másfél millió forintot adott az alapítvány számára az önkormányzat, amelyből több mint egymillió-száznyolcvanegyezer forintot használtak fel. Ezzel elszámolt a BMVA, az előterjesztő javasolja, hogy ebben az évben is biztosítsanak másfél millió forintot az alapítványnak ugyanerre a célra.

A független Raffai János kért szót, az előterjesztésre hivatkozva elmondta, hogy ezzel a lehetőséggel négy cég élt, meglátása szerint azért, mert kevesen értesültek róla. Az egyik vállalkozással, az Öcskös Bt-vel kapcsolatban is elmondta az észrevételeit.

– Utánanéztem jobban, hogy a városnak vajon miért annyira fontos egy dohányboltot támogatnia ingatlan felújításban. Valószínű az lehet az ok, hogy kevesen vették fel, de azt gondolom, nem fér bele, hogy egy olyan öt dohányboltot üzemeltető vállalkozást támogassunk, aminek évi 90 millió forint nettó nyeresége van – vélekedett a képviselő.

Fetser János (MSZP) szerint két dolog miatt fordulhat elő az, hogy ilyen kevés vállalkozás él ezzel a lehetőséggel: az orosházi vállalkozók vagy nem tudnak erről, vagy esetleg emelni kellene a kamattámogatás. A szocialista politikus szerint az orosházi gazdaság rossz úton jár, visszaesés tapasztalható a környező településekhez képest. Úgy gondolja, hogy érdemes lenne elgondolkodni egy sokkal kedvezőbb konstrukció kidolgozásán, ezzel is ösztönözve a helyi vállalkozókat. 

Fotó: Horváth Bence

Oravecz Nóra Raffai János Öcskös Bt-vel kapcsolatos felvetéseire reagált. Az alpolgármester azért támogatja hogy ez a cég megkapja az önkormányzat támogatását, mert Rákóczitelepen több üzletet is üzemeltet. A tulajdonos az épületeket és a környezetüket felújította és rendben tartja a városrész közepén. Az alpolgármester szerint ha a város ennyivel segíteni tudja a vállalkozót, akkor támogatni kell.

Bojtor István alpolgármester elmondta, hogy ezt a lehetőséget az önkormányzat a helyi médiában hirdette, valamint a BMVA vezetője értesítőket küldött azoknak a vállalkozásoknak, akiknek szól a felhívás. Egyetértett azzal, hogy a kezdeményezést jobban kell népszerűsíteni.

Ezt követően mindkét határozati javaslatot egyhangúlag, 13 igennel elfogadták a képviselők.

4. Döntés az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet feladatainak ellátásáról. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Kérdés nem volt, a határozatot pedig egyhangúlag, 13 igennel elfogadta a testület.

5. Orosháza Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2014. (X.21.) önkormányzati rendelet módosításáról. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosításáról közel egy órán át vitatkoztak egymással a képviselők. 

Egy önkormányzat akkor cselekszik jól, ha a határozatai mellett időnként a rendeleteit is felülvizsgálja – kezdte dr. Burai Mihály. A közmeghallgatást érintő rendelet aktualizálásáról beszélt és annak megreformálásáról az elmúlt években tapasztaltak alapján.

Fotó: Horváth Bence

Az említett rendelettervezet szerint a képviselő-testület szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal közmeghallgatást tart.

A fontosabb változtatások:

  • A közmeghallgatás időtartama legfeljebb három óra
  • A közmeghallgatás időpontját 15 nappal előtte közzé kell tenni a város honlapján, illetve a helyi médiában.
  • A közmeghallgatásra sorszámot kell kérni, ezt a hivatalban szerezhetik be az orosháziak. 
  • A sorszám igénylésével egyidejűleg meg kell jelölni a témákat, amelyben felszólal az illető. A közmeghallgatás előtt egy órával sorszám már nem igényelhető
  • A felszólalás időtartama az öt percet nem haladhatja meg
  • Az önkormányzati képviselők legfeljebb két perc időtartamban szólhatnak hozzá az adott témához egy-egy felszólalás után
  • A közmeghallgatáson előterjesztett közérdekű kérdéseket és javaslatokat a közmeghallgatáson vagy legkésőbb 15 napon belül írásban kell megválaszolni

A jegyző azzal érvelt, hogy a változtatások a kiszámíthatóságot, a fegyelmezettséget, a tervezhetőséget segíti.

Fetser János (MSZP) szerint adminisztratív eszközökkel korlátozná az orosháziakat, abban, hogy kérdéseket tegyenek fel, illetve megosszák a véleményüket. Ezt követően több módosító javaslatot is benyújtott többek között a teljes 81-es paragrafus eltörlését. 

Amennyiben ezt nem szavazzák meg, akkor javasolta, hogy a tervezett három óra helyett öt órában maximalizálják a közmeghallgatás hosszát. A települési képviselők hozzászólási lehetősége ne két perc, hanem öt perc legyen. Egy naptári évben több közmeghallgatás legyen, az egyik négy óra után. Végül, amennyiben a polgármester vagy a jegyző a közmeghallgatáson felmerült kérdésekre nem tudnak válaszolni akkor a testület indítson ellenük fegyelmi eljárást. Az összes módosító indítványról név szerinti szavazást kért Fetser János.

A jobbikos dr. Szabó Ervin szerint az előterjesztés teljesen elfogadhatatlan. Ez egy politikai döntés – fogalmazott a képviselő. Elmondta, hogy rengeteg visszajelzés van arról, hogy a polgármester nem elérhető és nem foglalkozik a képviselőkkel. Úgy gondolja, hogy a tárgyalt rendelet alapján ítélik meg a jövőben a polgármester munkáját. Meggyőződése, hogy ez a módosítás nem törvényes, ha ezt elfogadják, akkor megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Fotó: Horváth Bence

Oravecz Nóra alpolgármester nem értett egyet az ellenzéki képviselők felvetéseivel. Emlékeztette a testület tagjait, hogy ugyan egy évben egyszer van közmeghallgatás, de számtalan alkalommal meghallgatták egy-egy lakóközösség problémáját és igyekeztek rá megoldást találni – utalt a Nyárfa, illetve a Liget utcai lakóközösséggel kapcsolatos eseményekre. 

– Mindig meghallgattuk az orosháziakat – hangsúlyozta az alpolgármester.

Emlékeztette a képviselőtársait, hogy a legutóbbi közmeghallgatáson többen nem a köz érdekében szólaltak fel, hanem magánjellegű problémákkal érkeztek. Oravecz Nóra szerint nagyon sok orosházi lakos az ilyen felszólalások miatt állt fel. Rámutatott, hogy minden hónapban fogadóórákat tartanak, ahol a helyiek a saját problémájukkal kereshetik fel a képviselőiket, illetve a városvezetőket. Oravecz Nóra szerint azért is előny, ha előre tudják a képviselők a témaköröket, mert így fel tudnak készülni belőlük és akár már megoldásokkal szolgálhatnak a közmeghallgatásra érkezőknek.

Fotó: Horváth Bence

Raffai János egyetértett ellenzéki társaival. Oravecz Nóra alpolgármester gondolataira reagálva elmondta, hogy valóban voltak meghallgatások, de ezek tematikus, egy adott üggyel kapcsolatos egyeztetések voltak.
A független képviselő szerint nem várható el az orosháziaktól, hogy maximum öt percben fejtsék ki a véleményüket. Ezeket a meghallgatásokat a polgármester vezeti, az ő feladata, hogy a beszélgetéseket irányítsa és mederben tartsa. Raffai János is kevesellte a képviselők kétperces hozzászólását.

Bodóczi András is egyetértett ellenzéki képviselők által elmondottakkal, majd ismét megemlítette a testületi ülések, közmeghallgatások élő televíziós közvetítéseit.

dr. Burai Mihály jegyző reagált az ellenzéki képviselők által elmondottakra. Rámutatott, hogy az ellenzéki felszólalók a rendelet mögötti jogszabályokat figyelmen kívül hagyják és az Alkotmánybíróság által a rendszerváltás óta lefektetett érveket és indokokat nem ismerik, amelyek a közmeghallgatás rendjét tartalmazó rendelet szerves részét adják. A jegyző szerint azon valóban lehet vitatkozni, hogy milyen időpontban tartsák meg a közmeghallgatásokat, de hozzáfűzte, hogy amelyik választópolgár felszólalna a közmeghallgatáson általában úgy intézi az ügyeit, hogy meg is tudjon jelenni a testület előtt.

Dr. Burai Mihály elmondta, hogy az előre tervezhetőséget nem tekinti a demokrácia korlátozásának vagy megvonásának. A témamegjelölések inkább az előre kiszámítható, pontosan tervezhető, jól felépített közmeghallgatásokat segítik elő, ami éppen erősíti a demokráciát.

Németh Béla (Fidesz) szerint az ellenzéki képviselők egymást túllicitálva szólaltak fel. A TV-közvetítéssel kapcsolatban elmondta, hogy többek között – ahogy fogalmazott – “azért fulladtak sikertelenségbe” az akkori testületi ülések, mert a mindenkori ellenzék csak a kameráknak akart beszélni, hogy a saját támogatottságát erősítse. A testületi ülések önmaguk paródiájává váltak.

Fotó: Horváth Bence

Molnár Béla alpolgármester rávilágított arra, hogy az ellenzéki képviselők több mint negyven perce beszélnek arról, hogy nem szólalhatnak fel a testületi üléseken, illetve a közmeghallgatásokon.

A felszólalásokat Dávid Zoltán polgármester zárta. A városvezető cáfolta dr. Szabó Ervin felvetését miszerint nem elérhető a képviselők számára. A polgármester leszögezte, hogy mindig szakít időt – akár munkaidőn túl is –  azokra, akik megkeresik. Az ellenzéki képviselők felszólalásait egyszerű politikai haszonszerzésnek tartotta.

Körülbelül ötven perc után jutottak el a képviselők a szavazásig, először Fetser János módosító indítványairól.

1. módosító indítvány: a teljes 81-es paragrafus eltörlése.

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fetser János: igen, Gyapjasné Béres Enikő: nem, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nem, Németh Béla: nem, Olasz Mónika: nincs jelen, Oravecz Nóra: nem, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: igen, Dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: nem.

A többség nem fogadta el.

2. módosító javaslat: több közmeghallgatás legyen egy adott naptári évben

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fetser János: igen, Gyapjasné Béres Enikő: nem, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nem, Németh Béla: nem, Olasz Mónika: nincs jelen, Oravecz Nóra: nem, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: igen, Dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: nem.

A többség nem fogadta el.

3. módosító javaslat: a közmeghallgatás hossza három óra helyett legfeljebb öt óra legyen

Antal László: igen, Bodóczi András: igen, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: igen, Gyapjasné Béres Enikő: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: nincs jelen, Oravecz Nóra: igen, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: igen, Dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: igen.

Megszavazták a módosítót.

4. módosítós javaslat: a képviselők felszólalását öt percben biztosítja a rendelet

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fetser János: igen, Gyapjasné Béres Enikő: nem, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nem, Németh Béla: nem, Olasz Mónika: nincs jelen, Oravecz Nóra: nem, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: igen, Dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: nem.

A többség nem szavazta meg.

Az ötödik módosító javaslatról – miszerint a polgármester, illetve a jegyző nem tud válaszolni a közmeghallgatásra érkező orosháziak kérdéseire indítson a testület fegyelmi eljárást – nem szavaztak, mert a jegyző munkáltatója a polgármester és nem tartozik számadással a testületnek.

A már módosított rendeletről is név szerint szavaztak:

Antal László: igen, Bodóczi András: igen, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: nem, Gyapjasné Béres Enikő: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: nincs jelen, Oravecz Nóra: igen, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: tartózkodik, Dr. Szabó Ervin: nem, Tóth-Kása Sándor: igen.

Megszavazták a napirendet.

6. Orosháza Város Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről szóló rendeletének és hozzá kapcsolódó döntések elfogadása. Az előterjesztés itt érhető el.

A 2023-as költségvetés rendeletéről a döntés előtt Bojtor István alpolgármester ismertette a részleteket. Elmondta, amikor tavaly novemberben nem tűnt egyszerű feladatnak,, hogy hiány nélkül tervezzék meg a költségvetést. A koronavírus-járvány után az idei energiaárak is komoly nehézségeket okoztak.

Kifejtette, hogy bevételi oldalon lényeges változás, hogy idéntől a járvány idején 50 százalékosra mérsékelt kis- és középvállalati iparűzési adót már teljes egészében megkapja az önkormányzat. Az alpolgármester elmondta, hogy óvatosan tervezték az adóbevételeket, de új adók bevezetése nincs napirenden. Emlékeztetett arra, hogy január közepén 308 millió forintos rezsitámogatást kapott a kormánytól Orosháza. 

Fotó: Horváth Bence

A kiadási oldal nehezebb dió volt – fogalmazott Bojtor István.

Kiadási oldalon a megnövekedő energiaárak mellett, a gazdálkodást nehezíti a kormány bérintézkedéseivel járó extra kiadás, a kamatkörnyezet változása is. Leszögezte, hogy újabb hitel felvételét nem tervezi az önkormányzat.

– Természetesen a két fő elvet muszáj figyelembe vennünk, ettől soha nem fogunk eltekinteni. Az egyik a kötelező önkormányzati feladatokat mindenképp el tudjuk látni, a másik, hogy nem tervezhetünk hiánnyal. Az biztos, hogy komoly erőfeszítések árán a mostani költségvetésben a nem kötelező feladatokra is szántunk összegeket – sorolta az alpolgármester.

Ez azt jelenti, hogy a tehetséggondozást és a sporttámogatás, a kórház támogatását is benne hagyták a költségvetésben, valamint felkészültek arra, hogy komoly érdeklődés várható a szociális támogatások iránt. Arról is beszélt, hogy saját fejlesztéseket nem terveztek a költségvetésbe, de a TOP-Plusz pályázatokat megvalósítják.

Dávid Zoltán polgármester rámutatott, hogy megtartották a törzsgárda elismerést is, ami a környező településeket figyelembevéve is egyedülálló. Hozzátette, nehéz és átgondolt döntések után készült el a költségvetés. A városvezető megköszönte mindenkinek, aki részt vett ebben a munkában.

Fetser János (MSZP) szerint korrekt tájékoztatást adott Bojtor István, majd elmondta, hogy ebben a gazdaságilag és pénzügyileg is elég kiszámíthatatlan környezet miatt nehéz helyzetben van az önkormányzat. Úgy véli, amennyiben nem kap komoly kormányzati segítséget a város, akkor komoly bajba kerülhet.

A szocialista politikus kifogásolta, hogy 136 millió forint támogatást kap a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit kft. Amennyiben ez indokolt, akkor sorolják fel, hogy mire kapja a cég ezt a támogatást.

Oravecz Nóra alpolgármester elmondta, hogy a PMK ügyvezetője, Lajti Tímea sorra lebontva levezette, hogy mire kéri a támogatást. Az összeg körülbelül a közüzemi díjakra, a bérekre és a járulékokra elég – tette hozzá.

Fotó: Horváth Bence

A rendelettervezetről név szerint szavaztak:

Antal László: igen, Bodóczi András: tartózkodik, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: nem, Gyapjasné Béres Enikő: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: nincs jelen, Oravecz Nóra: igen, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: tartózkodik, Dr. Szabó Ervin: nem, Tóth-Kása Sándor: igen.

A tervezetet elfogadták, ahogy ezt követően mindkét határozati javaslatot is 9 igen, 2 nem és 2 tartózkodással.

7. Orosházi Kistérség Többcélú Társulás Társulási Megállapodásának módosítása. Az előterjesztés ide kattintva érhető el. 

Kérdés és vita nélkül elfogadták a napirendet: 9 igen 4 tartózkodás.

8. Beszámoló a polgármester és a bizottságok átruházott hatásköreinek 2022. évi gyakorlásáról. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Kérdés és vita nélkül elfogadták a napirendet: 9 igen 2 nem 2 tartózkodás.

9. Beszámoló a Mezei Őrszolgálat 2022. évi tevékenységéről. Az előterjesztés ezen a linken érhető el.

Molnár Béla alpolgármester megköszönte a mezőőrök munkáját, akik részt vettek a rend fenntartásában a Nyárfa utcán. Dávid Zoltán polgármester szintén kifejezte háláját.

A napirendet végül 12 igennel és 1 tartózkodással fogadta el a testület.

10. A Justh Zsigmond Városi Könyvtár 2022. évi beszámolója és 2023. évi munkaterve. Az előterjesztés itt érhető el.

Kérdés vita nem volt, egyhangú szavazással, 13 igennel fogadták el az előterjesztést.

11. Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Vita itt sem volt. Szavaztak: 9 igen, 3 tartózkodás 1 nem

12. Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének a 17/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének módosítása. Az előterjesztés itt található.

Vita nélkül szavaztak: 9 igen 4 tartózkodás. Elfogadta a testület a napirendi pontot.

13. Alapító Okiratok módosítása (Polgármesteri Hivatal, Könyvtár, Múzeum). Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

A négy határozatról egyben szavaztak: 12 igen 1 tartózkodás.Elfogadták a képviselők az előterjesztést.

14. A Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézettel kapcsolatos döntések meghozatala.

  1. Döntés a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza részére 2022. évre nyújtott támogatás elszámolásáról. 
  2. Orosháza Város Önkormányzata által nyújtott a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza részére 2023. évre vonatkozó támogatás és jogcím szerinti keretösszeg megállapítása

Fetser János (MSZP) felszólalása elején leszögezte, hogy az előterjesztés mindkét pontját támogatni fogja, majd kérdéseket tett fel az ülésen megjelenő dr. Duray Gergő főigazgatónak. Arról érdeklődött, hogy a város által támogatott orvosoknak meddig kell Orosházán maradniuk. Jelezte, hogy Gyopárosfürdőn a fizikoterápiás medencében hideg a víz.

Dr. Duray Gergő elmondta, hogy a száraz kezeléseket biztosítja a kórház, a nedves kezelésekért a fürdőt üzemeltető Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. felel. Az igazgató kifejezte örömét, hogy március elsejével az önkormányzat támogatásával elindulhat a buszjárat a kórház és a fürdő között. A rezidens képzéssel kapcsolatban elmondta, hogy az időtartam változó, a képzés hosszától is függ. A szerződésben olyan intervallumot adnak meg, ami arányos a támogatási összeggel.

Németh Béla arról érdeklődött, hogy az orosházi önkormányzaton kívül van-e olyan település, amely anyagi áldozatot hoz a Dr. László Elek Kórház működéséért. 

– Röviden és velősen: nincs – fogalmazott dr. Duray Gergő. Elmondta, hogy az orosházi kórházhoz 100-120 ezer lakos tartozik, beleértve a mezőkovácsházi, a szarvasi és orosházi járást. – Nem lenne rossz, amennyiben belefér a költségvetésbe más önkormányzatok is lakosságarányosan támogatnák az intézményt. Ezúton is köszönjük Orosháza évek óta tartó folyamatos támogatását – tette hozzá az igazgató.

Raffai János idézve az előterjesztésből elmondta, hogy a város kilencmillió forinttal támogatja a Dr. László Elek Kórházat a biztonságos és magasabb szintű betegellátás okán. Nehezményezte, hogy hiába fizetik az emberek a járulékokat mégis hosszú évekre nyúló várólistákra kényszerülnek. Saját tapasztalata az, hogy emiatt családfőket veszítenek el családok. Mi történne, ha ez a kilencmillió forint nem állna rendelkezésre? – tette fel a kérdést dr. Duray Gergőnek.

Fotó: Horváth Bence

Az igazgató elmondta, hogy a kórházban az orvosok nagy része állami jogviszonyban áll az intézménnyel, de vannak úgynevezett vállalkozó orvosok, akiknél tapasztalhatók bérkülönbségek. Kifejtette, hogy a sürgősségi osztályra, illetve az intenzív ellátás területén ebben a régióban nagyon nehéz szakembert találni. Az Országos Kórház Főigazgatóság a vállalkozó orvosok óradíját maximalizálta, de ezeken túl plusz bérezés biztosítható számukra, ebben segít az orosházi önkormányzat támogatása. Ez jelentősen növeli az esélyét annak, hogy megfelelő szakembereket találjanak.

Dávid Zoltán polgármester szerint sikeres az ösztöndíj pályázat, amit a kórházzal közösen indítottak, hiszen már három rezidens is Orosházán dolgozik, közülük az egyik ráadásul helyi szakember. Egyetértett azzal, hogy jó lenne, ha más önkormányzatok is támogatnák a lehetőségeikhez képest a Dr. László Elek Kórház működését.

Egyhangúlag, 13 igennel mindkét határozati javaslatot elfogadták. 

15. Orosháza, Juhász Gyula utcai 5097/1 hrsz-ú ingatlan cseréje. Az előterjesztés itt található

Az első határozati javaslatról név szerint szavaztak:

Antal László: igen, Bodóczi András: tartózkodik, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: igen, Gyapjasné Béres Enikő: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: nincs jelen, Oravecz Nóra: igen, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: igen, Dr. Szabó Ervin: tartózkodik, Tóth-Kása Sándor: igen.

A másodikat 12 igen és 1 tartózkodás mellett fogadták el.

16. Pályázat benyújtása RRF-1.1.2-2021 Bölcsődei nevelés fejlesztése felhívásra. Az előterjesztés itt található. 

Egyhangúlag elfogadták a napirendet, 13 igen.


17. Energiaválság okán lezárt önkormányzati tulajdonú ingatlanokkal kapcsolatos döntés meghozatala. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Elfogadták ezt a napirendi pontot is: 10 igen, 3 tartózkodás.

Interpellációk

Az ülés végén Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy a legutóbbi ülésről hiányzásával kapcsolatban a DK-s Papp Róbert nem nyújtott be megfelelő igazolást, így hiányzása igazolatlannak minősül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.