- hirdetés -

Egyre többen hétköznapokon tartják esküvőjüket.

Országos szinten, a KSH adatai szerint 2022-ben összesen 64 100 házasságkötésre került sor. Ez kevesebb, mint 2021-ben, akkor 72030 esküvőt regisztráltak, egészen 1986-ig kell visszakeresnünk, hogy hasonló számokat találjunk. Megkérdeztük, mi a helyzet Orosházán, dr. Burai Mihály jegyző elmondta 2022-ben 170 házasságkötés volt.

– Különös élményt jelentett, hogy egy pár 50 éves házassági évfordulójuk alkalmából házasodtak újra. Az Orosházi Polgármesteri Hivatal anyakönyvvezetői 10 esetben közreműködtek hivatali helységen kívüli házasságkötésben. A kedvelt külső helyszín volt az Alföld Gyöngye Hotel és Konferenciaközpont, a Gellértegyházi Történelmi Szabadidős Emlékpark, a Rigó Vendégház és a Lakodalmas Ház – tájékoztatta az OrosCafét dr. Burai Mihály, jegyző.

Elmondta azt is, hogy 2022-ben a hétköznap megtartott házasságkötések száma jelentős volt, összesen 84 házasságkötés történt, amelyből 48 pár az anyakönyvvezető irodájában két tanú jelenlétében mondta ki a boldogító igent, 36 pár pedig szűkebb családi körben a polgármesteri hivatal kistermében.

Idén – az elmúlt másfél hónapot tekintve – 59 házassági jegyzőkönyv felvételére került már sor, és 8 pár ki is mondta a boldogító igent Orosházán.

Fenti összegzésünk apropóját a Valentin-nap mellett a Házasság Hete országos programsorozat adta, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára. A mozgalom 1996-ban indult az Egyesült Királyságban, ma már négy kontinens több mint húsz országában tartják. Magyarországon 2008 óta rendezik meg az eseményt keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.