- hirdetés -

Találtunk az interneten egy réges-régi képet, amely az egykori főutca arculatát és hangulatát idézte meg. Rajta szerepelt a Daubner Cukrászda cégére is, azé a cukrászdáé, amely több mint 120 éve alapult Orosházán, és amely hosszú évek óta az egyik legkedveltebb és legjövedelmezőbb Budapesten.

Az első Daubner Cukrászdát Daubner Béla 1901-ben nyitotta meg Orosházán. Követte őt a szakmában fia, aki a XX. század gyalázatos történelmi eseményeinek áldozata lett. A második világháború után a cukrászdát államosították, Daubner Béla 1946 után nyolc és fél évig szenvedett a börtönben kreált politikai okok miatt, ezt követően a Kádár-rendszer idején még két és fél évet. A Daubner család az 1950-es évek végén Budapestre költözött, ahol a harmadik generációs Daubner Györgynek sikerült felvirágoztatnia a cukrászdát.

Ma az üzlet Szépvölgyi úton található. Sokan úgy tartják, nem a legjobb helyen fekszik, sőt, a megjelenését tekintve sem tartozik a legszebb, legelegánsabb vendéglátóhelyek közé, sikere mégis töretlen. Ennek oka egyszerűen az, hogy az itt kapható sütemények kivételesen finomak.

Ez a kép a dobozaikon is szerepelt

Superbrands díjas cukrászda egyik cégvezetője, Dr. Daubner György, a cukrászmester fia így mesél családi vállalkozásukról.

– Édesapám soha nem reklámozta a cukrászdáját, még a névtáblát sem tette ki, a vásárlóknak fenntartott parkolóra került ki először a Daubner-felirat. Évekig fejlesztette – és a cukrászda ma is fejleszti – a süteményeinek és fagylaltjainak receptjét, mindig a szakma szeretete és nem a haszonszerzés vezette. A cukrászda keresetét befektette és folyamatosan fejlesztette – állami támogatás és bankhitel nélkül. A jelenlegi, Szépvölgyi és Pusztaszeri út sarkán álló, háromszintes cukrászda húsz év alatt, egy kis üzletből fejlődött azzá, ami most látható.

Közel háromszázféle termékből választhatnak itt ma a vásárlók, édes és sós sütemények, torták, macaronok, fagylaltok és parfék mellett saját bonbon és mogyorókrémük is van. Az Orosházi vagyok Facebook csoportban az egyik hozzászóló azt írta, amikor évekkel ezelőtt bementek a kislányával a cukrászdába, szóba elegyedtek a vendéglátósokkal. Miután elmondták nekik, hogy Orosházáról jöttek, nem engedték nekik kifizetni a fogyasztott süteményt és a fagyit sem. Szép gesztus volt ez tőlük. De nemcsak itt jelenik meg a kötődés, hisz Daubnerék honlapjukon is írnak gyökereikről, illetve süteményes/tortás dobozaikon is szerepel Orosháza neve. Úgy tűnik, a cukrászda vezetőinek még ma is fontos, hogy 120 évvel ezelőtt a mi városunkban nyitott meg első üzletük.

Kiemelt kép: Facebook Orosházi vagyok csoport

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.