- hirdetés -

A mai gyerekek 76 százaléka játszik valamilyen játékkal. Mivel egyre elterjedtebb hobbinak számít, így a szülőknek is tartania kell a lépést a legújabb trendekkel, oda kell figyelniük mit néz gyermekük a képernyőn és milyen játékok érdeklik. A GameStar és a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság épp ezért készített egy rövid kézikönyvet, amelyben mindent összefoglal a témával kapcsolatban.

Vannak akik azért játszanak, mert szeretik fejleszteni karakterüket, vannak, akik a hétköznapi gondok elől menekülnek, de olyanok is, akik a győzelemre hajtanak, a sikerélményre. A weboldal igyekszik előítéletmentes, de átfogó képet nyújtani azoknak a szülőknek, akik szeretnék kicsit jobban megérteni gyermekük hobbiját, átlátni, hogyan érdemes beszélni velük erről a témáról.

– Olyan szülőt képzeltünk el olvasóként, aki még csak ismerkedik a játékok és játékosok világával, de hamar belemelegszik, és szeretné örömét is lelni ebben a kalandban. Nekik foglaltuk össze röviden, miért játszanak a gyerekek, és miért jobb, ha mi sem maradunk ki belőle, hogy mivel és mennyit is játszhatnak, hogyan kerüljük el a költségcsapdákat, mit kezdjünk az online bántással, és milyen szülői teendőnk lehet a streamerekkel – írja a gyerekaneten.hu.

A kézikönyv kiemeli, a leggyakoribb félelmek eltúlzottak a játékokkal kapcsolatban, a gyerekek nem lesznek tőle erőszakosak, sem magányosak, viszont fontos, hogy a szülő felügyelje, mivel játszik gyermekük. Minden fiatalnak érdemes a saját szellemi és érzelmi fejlettségének megfelelő játékkal játszani.

– A mi fiunk naponta 3-4 órát játszik különböző játékokkal, általában az osztálytársaival. Az olyan tartalmak, amelyek nem neki valók le vannak tiltva a konzolon, azonban sokszor így is ingerült és ideges lesz, amikor valami nem úgy sikerült, ahogy ő szeretné. Ilyenkor azt mondjuk neki, hogy tartson egy szünetet, csináljon valami mást, valamint mondja el mi zavarta – mondta Huszárik Jánosné – A játékon belüli vásárlások is gyakran csábítják őt, amelyeknek néha engedünk, viszont ennek is van egy határa. Az Xboxon kívül pedig szeret másra is időt szakítani, mint a biciklizés, társasjátékozás a családdal – tette hozzá.

A játékidőt fontos előre meghatározni, azonban rugalmasnak kell lenni. Nem gond, ha egy folyamatban lévő küldetés befejezése miatt tíz perccel később hagyja abba az adott játékot. Ha pedig testvérrel, szülővel közösen játszanak, akkor tekinthetjük a családdal töltött idő részének is.

– Az én lányom is 3-4 órát játszik naponta az iskola után. Mindig igyekszünk rá odafigyelni, hogy kikkel kommunikál közben és, hogy az adott videójáték megfelelő-e neki. Hétvégén előfordul, hogy hagyjuk többet játszani, legtöbbször osztálytársaival, barátaival közösen töltik az időt a képernyő előtt. Emellett persze a családról sem feledkezik meg, a videójátékokon kívül gyakran játszik húgával is, személyesen jobban szereti barátai társaságát is, mint a gépen keresztül – emelte ki Verasztó Antalné.

A játéknak, a közösségépítőerő mellett más pozitív hatása is lehet. Vezetői szerepkört és kockázatvállalást tanulhatnak, a magyar szinkron hiánya miatt fejleszti a nyelvtudást, valamint a kreativitást, emellett a sikerélmények önbizalmat is adhatnak a gyerekeknek. Fontos azonban, ha azt látjuk a gyermek már elhanyagolja az étkezést, az ivást, a tisztálkodást, a testmozgást és a társas kapcsolatokat akkor forduljunk segítséghez, ezek ugyanis a függőség jelei.

– Onnantól kell vigyázni, amikor a gyermek már túlságosan belehelyezkedik a képzelt világba, és ez negatívan hatással van az alapvető életműködésre. Éjszakába nyúlóan játszik például és emiatt nem tud teljesíteni az iskolában. Továbbá, ha már nem tud mást csinálni, csak a játékot használja szórakozásra és megnyugtatásra egyaránt. A gyerekek ingerküszöbét is megemelik ezek a videójátékok, így más tevékenység már nem fogja elérni azt, a rajzolás és az olvasás már unalmas lesz a játékok képi világához és erős hangjához képest. Úgymond rászűkül a tevékenységi köre ezekre – mondta Varga Alexandra, pszichológus.

A szakember hozzátette, persze nem szabad teljesen elzárkózni ettől, hiszen hozzátartozik az élethez. Kiemelte, néhány játék kifejezetten hasznos is lehet, amelyek leginkább a készség fejlesztésre irányulnak. Megismerteti a fiatalokat a logikus gondolkodással, valamint fejleszti a csoportdinamikát, a szabálykövető képességet és a másokhoz való igazodást. Viszont fontos, hogy a gyerekek nyissanak másfelé is, így változatos hobbijaik legyenek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.