- hirdetés -

A Kodolányi Szabadegyetem részeként Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem (KJE) rektora „Miért fontos a tudomány és a felsőoktatás a 21. században?” címmel tartott előadást Székesfehérváron a megjelenteknek. Az esemény kapcsán az előadót arról kérdeztük, hogyan célszerű beépíteni az online eszközöket az oktatásba, illetve arra voltunk még kíváncsiak, az egyetem vezetője szerint mennyit ér ma egy diploma.

– Semmilyen korszerű oktatás nem nélkülözheti a korszerű technika, különösen az internet tudatos alkalmazását az oktatási programokban. Ennek megfelelően a felsőoktatás sem – kezdte dr. Szabó Péter rektor. – A KJE már 2005-ben megkezdte az internet adta lehetőségek tudatos beépítését, először a távoktatási, majd tagozattól függetlenül minden programunkba. Ehhez egy mottót kell mindenképpen figyelembe venni: az Interneten található információk, tartalmak nem jelentenek automatikus tudást, ezért nem nélkülözhető a még tudatosabb, összehangolt oktatói, tanári tevékenység. Így a hallgatók nem elvesznek az információhalmazban, hanem a jól irányított folyamatban az on-line eszközök használata javítja a pedagógiai folyamat eredményességét.

Az egyetem rektora hozzátette, az ilyen oktatás sokkal több és folyamatos felkészülést igényel az intézmény, a szakgazda tanszékek és az oktatók részéről, mint a hagyományos. Azonban egy jól fejlesztett és alkalmazott on-line eszközökkel támogatott program rugalmasabb a hagyományosnál, vonzóbb a fiatal korosztályok számára. A másik vonzerő, ha a képzésben oktatók szakítanak a szintén hagyományos elmélettel, majd némi gyakorlatfelépítésű programokkal, és már elsőben megmutatják tanítványaiknak a választott szak gyakorlati oldalát sok valódi projektfeladat segítségével, amit gyakran a leendő gyakorló partnerek ajánlanak fel. A harmadik elem maga az oktató, aki segítő mentorként is funkcionál és a saját szakterületének megfellebbezhetetlen tudású szakembere. Hozzátette, ne felejtsük el, a felsőoktatásban mindenki olyat oktat, amit maga is kutat vagy művel magas szinten.

– A mai európai munkaerőpiacon lényegében nincsen diplomás munkanélküliség – folytatta dr. Szabó Péter. – Így van ez itthon is. A diploma, ha jó tartalmú és a hallgató is megtesz mindent a legnagyobb tudás elsajátításáért, nem kizárólag az adott szakhoz tartozó területen ad elhelyezkedési és megélhetési perspektívát, hanem ugrásszerűen javul a diplomások adaptációs képessége a folyamatosan változó világhoz. Az egyetemek felelőssége a folyamatosan és gyorsan változó környezethez való innovatív alkalmazkodás az oktatás területén. Ebben az egyik kiemelkedő eredményeket elérő intézmény hazánkban a Kodolányi, amit például az Európai Innovációs Díj is fémjelez, de sokkal inkább a végzett hallgatók országos szinten kiemelkedő eredményei a betöltött állások minőségében és a végzettek átlagjövedelmében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.