- hirdetés -

Tíz évvel ezelőtt indította útjára Drimba Tibor, Maroslele polgármestere a káros szenvedélyekről és szenvedélybetegségekről szóló interaktív előadását. Most az Eötvös József Katolikus Általános Iskola diákjainak mesélt tapasztalatairól, mit tehet a kábítószer, vagy akár az energiaital a szervezetükkel, emellett a börtön világába is betekintést nyújtott.

Drimba Tibor 2001 és 2019 között dolgozott a Szegedi Fegyház és Börtönben. Munkája során rengeteg tárgyalást kísért végig, ahol több fiatal életútját végigkísérte. Látta hogyan kerültek be és milyen kevés dolog elég volt ahhoz, hogy valaki a börtönig jusson. Az orosházi születésű férfi először őrként dolgozott, majd előállító biztonsági felügyelő, később körzetfelügyelő lett. Február 8-án az Eötvös József Katolikus Általános Iskola felsős diákjaival beszélgetett.

– Nagyon sok mindent hallottam és éltem át, a börtönben több fogvatartottal is beszélgettem. Ezután jött a gondolat, hogy elmeséljem ezeket a fiataloknak. Nem ijesztgetni és félemlíteni szeretném őket, hanem felnyitni a szemüket, hogy ne induljanak el ezen az úton. Nem is előadásként gondolok ezekre az alkalmakra, hanem mint háromgyermekes édesapa, hogyan látom ezeket a problémákat – hangsúlyozta Drimba Tibor, aki most Maroslele polgármestereként végzi munkáját – Próbálom ezeket a beszélgetéseket interaktívvá tenni, bevonni a gyerekeket is. Volt már például olyan alkalom, hogy kipróbálhatták milyen érzés ha bilincs van rajtuk – mesélte.

A szakember a kábítószerek mellett próbálta a kornak megfelelő káros dolgokat is bevonni. Ilyen például az energiaital, amely manapság egyre jobban elterjedt az általános iskolákban is. Előadása során kiemelte, egy fejlődő szervezet számára nem előnyös, hiszen koffeintartalma miatt a húszszorosára emeli a pulzust, ami néhány év múlva kardiológiai problémákhoz vezethet. Úgy gondolja, a felelőtlen internethasználat is lehet veszélyes.

– Ennek persze van jó oldala, amit az online oktatás során meg is tapasztaltunk. Azonban sok olyan információ juthat el a gyerekekhez, amelyekkel nem biztos, hogy jó, ha ebben a korban találkoznak. Emellett vannak felnőttek, akik pont őket szeretnék kihasználni – hangsúlyozta az előadó.

A beszélgetés során a gyerekektől is gyakran kérdezett, aki pedig válaszolt, egy kis ajándékot is kapott. A saját történetek mellett videókon keresztül is bemutatta a különböző káros szenvedélyeket. Drimba Tibor kiemelte, az előadás után 1-2 héttel visszajelzést is szokott kérni az osztályfőnököktől és az iskolától, milyen nyomott hagyott a diákokban, amit hallottak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.