- hirdetés -

A felvételi eljárásról és annak változásairól tartott előadást dr. Malatyinszki Szilárd, a Kodolányi János Egyetem docense. A tájékoztatót a Székács József Evangélikus Iskolában tartották, ahová a város középiskoláiból várták a pedagógusokat, illetve a szülőket, hogy megismerkedjenek a legújabb módosításokkal.

Az előző évekhez képest több változás is történt a 2023/2024-es felvételi eljárásban. Megszűntették a minimum ponthatárt, valamint már nyelvvizsgára sincsen szüksége annak, aki diplomát szerezne. Többek között erről is szó esett dr. Malatyinszki Szilárd egyetemi docens előadásán február 6-án, melyet középiskolai pedagógusoknak és szülőknek hirdettek meg.

– A Székács iskolával a legfontosabb dolgokban igyekszünk mindig együttműködni. Most a tanárokkal szeretnénk megosztani azokat a felvételi eljárás béli újdonságokat, amelyeket az Oktatási Hivatal oldalán is megtalálhatóak, illetve azokat az újításokat, amelyeket a Kodolányi János Egyetem felvételi eljárásával kapcsolatban érdemes tudni. Ennek egyik legmarkánsabb pontja, hogy eltörölték a minimum ponthatárt, illetve emelt szintű érettségi és nyelvvizsga sem kötelező már. Az előadással szeretnék egy képet nyújtani, hogyan érdemes a pedagógusnak és a szülőknek gondolkodni a 2023/2024-es felvételivel kapcsolatban – mondta dr. Malatyinszki Szilárd.

Az eseményre több pedagógus is érkezett, többen végzős osztályok osztályfőnökei voltak. Deák Péter, a Székács József Evangélikus Iskola igazgatóhelyettese elmondta, mivel a felsőoktatási rendszer átalakulóban van, a pedagógusoknak és a szülőknek is ismerni kell azokat a tényezőket, mellyel bekerülhetnek a felsőoktatásba.

– Hogyan változott meg például a pontszámítási rendszer, mit lehet tudni ezekről az átalakulásokról. Alapvetően erről szól ez a mai délelőtt, hogy tájékozódjunk és tájékoztatási kapjunk ezzel kapcsolatban. A többi intézmény pedagógusait is várjuk, ugyanakkor a mi tanáraink biztosan itt lesznek, hiszen az iskolánkból sokan jelentkeznek a felsőoktatásba. A tehetséggondozó osztályunk 90 százaléka jelentkezik valamilyen egyetemre vagy főiskolára, de az általános tantervű osztálynak a fele is szeretne beiratkozni egy felsőoktatási intézménybe – emelte ki Deák Péter.

Az interaktív előadás keretében bárki kérdezhetett, rengeteg friss témáról esett szó a különböző módosításokkal kapcsolatban. Dr. Malatyinszki Szilárd elmondta, a változtatások miatt feltehetően csökkeni fog a szakok száma, illetve állami támogatás esetében a hallgatónak egy meghatározott ideig Magyarországon kell dolgoznia. Óriási kérdés volt mostanában az Erasmus+ sorsa is. Az egyetemi docens hangsúlyozta, az állam átvállalta a finanszírozását ezeknek az utazásoknak. A Kodolányi János Egyetemen például 30 országban körülbelül 130 intézménnyel van kapcsolatuk, ahová a diákjaik kimehetnek tanulni.

– Az állam a változtatásokkal tulajdonképpen egyre inkább megnyitja a belépési feltételeket. A minimum ponthatár, emelt szintű érettségi és a nyelvvizsga nélkül megadja a lehetőséget azoknak, akik eddig ezek miatt nem tudtak jelentkezni. Ez véleményem szerint leginkább a felnőtteknek jó, akik szerettek volna továbbtanulni, de a feltételek nem engedték meg. Úgy gondolom ezáltal ki fog nyílni a paletta, és a feladataink is növekedni fognak – hangsúlyozta dr. Malatyinszki Szilárd.

A felvételivel kapcsolatban több fontos dátumot is megemlítettek, a jelentkezést február 15-ig adhatják le a diákok és felnőtteknek egyaránt. A megadott szakok sorrendjét július 12-ig tudják megváltoztatni, illetve a jelentkezők július 26-án fogják megkapni felvételi értesítőjüket. Fontos változás, hogy a felvi.hu rendszerét már nem csak böngészőben, de applikáción keresztül is el tudják érni, a könnyebb kezelhetőség érdekében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.