- hirdetés -

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain.

A bejelentéssel kapcsolatosan Nagy István agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy veszélybe kerülhetnek a hagyományos táplálkozási szokások. Brüsszel ugyanis egyre több rovarfaj esetében ad engedélyt az étkezési céllal történő árusításra. Az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel együtt már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként, és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban. Hazánk egyedüli tagállamként nem támogatta az EU-s döntést, ugyanis sem élelmiszer sem pedig fehérjehiánytól nem kell tartani az unióban – olvashattuk a minisztérium honlapján.

Ez lenne a jövő ? (Fotó: pixabay.com)

A fogyasztók hiteles és pontos tájékoztatása érdekében az Agrárminisztérium módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét. Így a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain. A szigorítás értelmében az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni. Ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben.

Nagy István hangsúlyozta, a közvélemény-kutatások is azt bizonyítják, hogy a magyar emberek nem akarnak rovarokat enni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint a fogyasztók kevesebb, mint 5 százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70 százalékuk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől. Nagy István szerint a magyar gazdák szorgalmának és kitartásának köszönhetően rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal, friss, egészséges és jó minőségű élelmiszerrel rendelkezik hazánk, ezért nem szorulunk rá a kukacevésre. Fontos, hogy gasztronómiai hagyományainkat megőrizzük, és ne hagyjuk, hogy megváltoztassák étkezési szokásainkat – tette hozzá a miniszter.

A Nébih által készítetthez hasonlóan mi is megkérdeztünk néhány orosházi embert, mi a véleménye a rovarevésről, illetve, hogy vásárolna-e olyan terméket, amely tartalmaz rovarfehérjéket. Eltérő válaszokat kaptunk.

Brlázs Róbert gazdaköri elnök nem szívesen fogyasztana rovarokból készült ételt. – A magyar konyha nem véletlenül nem használta eddig és azt hiszem, nem is igen fogja. Az egy dolog, hogy Brüsszelben mit akarnak. Azt gondolom, hogy a magyar ételekhez szükséges, jó minőségű alapanyagokat meg tudjuk magunknak termelni. Eddig sem volt igénye a magyaroknak erre és ezután se lesz. Jó dolognak tartom a rovartartalmú élelmiszerek megjelölését.

Hangya János, az Orosházi Birkózó Egyesület vezetőedzője már megengedőbb a témában: – Sokat nem foglalkoztam eddig ezzel a témával, de azt hiszem, már most is sok ilyet fogyasztunk. Ha ez tudományosan megvizsgált, akkor olyan rossz nem lehet. Rengeteg olyan élelmiszert fogyasztunk, ami nem tudjuk, miből áll. Most eggyel több, vagy kevesebb, mindegy. Ha lesz rovarfehérjét is tartalmazó étel a boltokban és jó lesz az ára, engem nem zavar, megveszem és megkóstolom.

Vasné Orovicz Judit méhész, mézeskalács készítő a kategórikus elutasítók táborát erősíti: – Szerintem undorító. Sok mindent eszünk meg így is, amiről nem tudjuk, mi van benne. Ha tudom, nem veszem le a polcról. Ha bármilyen termékbe rovarlisztet kevernek, akkor az már nem az. A legutolsó, amit megennék, az a rovar és különböző kukacok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.