- hirdetés -

A Hangjegy Színház előadását láthatta hétfő este Orosháza közönsége. Tamási Áron: Énekesmadár című szerelmes játékát hozták el a Petőfi Művelődési Központba a magán társulat művészei.

Tamási Áron egyik legszebb történetére elővételben elkelt minden jegy, telt ház előtt léphetett színpadra a javarészt a Nemzeti Színház fiatal művészeiből álló szereplőgárda. A járvány előtt készült darabot – épp a covid járvány miatt – mindössze nyolcadik alkalommal adták elő.

Az Énekes madár című szerelmes játék Tamási Áron egyik legszebb története: boldogságkeresés, szerelemkeresés, ég- s föld közt lebegés. Szereplői mi magunk vagyunk, mi, akik boldogságra, igaz, hű társra vágyunk. Döntéseinket a teljes élet elérésének érdekében hozzuk; ám a mélyben munkál egy meg nem nevezhető indulat, egy ősi, az emberi öntudat előtti erő – az ösztön, melynek senki sem parancsolhat. Kiből lesz énekes madár, és kiből emberi varjú? S vajon a kicsi madár legyőzheti a nagy varjakat? – olvasható a darab beharangozójában.

A Nemzeti Színház fiatal művészei remek hangulatú előadást produkáltak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mint a darab rendezője, Szabó Sebestyén elmondta, a szerző által leírtak abszolút érvényesek mai világunkban is.

– Nekünk nagyon is mai volt. Azt éreztük folyamatosan, miközben készítettük ezt az előadást, hogy egyre inkább szíven üt minket minden egyes mondat. Megpróbáltuk megkeresni magunkban azt a tiszta szerelmet, melyet Tamási megírt ebben a darabban, ami majdnem egy magyar Rómeó és Júlia történet. Természetesen jelen van a gonosz is. Ennek a két erőnek, a szerelemnek és a rossz ártásának a harcát próbáltuk megkeresni magunkban és megjeleníteni a színpadon. Szerencsére szereti a közönség és úgy néz ki, egyre többször fogjuk játszani. Remélem magasra fog repülni ez az énekesmadár – tette hozzá a rendező.

Az orosházi nézők is örömmel fogadták a darabot. Tamási Áron ékes nyelvezete és a játszók őszintesége segítségével nálunk is hangos sikert aratott az Énekesmadár.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.