- hirdetés -

Ütemesen zajlik a 2022. év után járó uniós agrártámogatások kifizetése, ennek keretében múlt pénteken 59 milliárd forintot utalt ki a Magyar Államkincstár több jogcímen a gazdálkodóknak.

A fentieket Feldman Zsolt, az agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára jelentette be. Az államtitkár részletezte: összesen több mint 128 ezer gazdálkodónak –  zöldítési támogatást igénylőknek, ipari zöldségnövényt és a szemes fehérjenövényt termesztőknek – folyósított pénzt a Magyar Államkincstár egy napon belül. A támogatottak között volt közel 2.400 ipari zöldségnövényt termesztő gazdálkodó, akik számára 3,8 milliárd forintot fizettek ki és mintegy 2.400 szemes fehérjenövényt termesztő gazdálkodó, akik pedig 4 milliárd forint termeléshez kötött támogatást kaptak. Ezt a támogatási formát a hagyományosan nehezebb helyzetben lévő ágazatok számára alakítottuk ki, a szójatermesztés, a csemegekukorica vagy a zöldborsó termelése pedig ezen túlmenően nagy hozzáadott értékű, magas szakmai tudást igénylő ágazat is, fontos takarmány vagy élelmiszer alapanyagok. A tavalyi év utolsó harmadában folyósított 322 milliárd forint után a kifizetések a jogosult termelők számára feszített ütemben zajlanak – tájékoztatott Feldman Zsolt.

Az orosházi, tíz hektárnál nagyobb terület művelő gazdák döntő többsége érintett ebben a támogatásban, amely – mint mondják – jókor is jön, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben kulcsfontosságú szerepe van ezeknek a likviditást növelő támogatásoknak.

(Fotó: pixabay.com)

A zöldítés, ilyen szempontból kétszeresen is jó dolog mutatott rá Herczeg Tibor egyéni gazdálkodó.

A gazda, azzal, hogy elvállalja a terület fő növényének betakarítása után a másodvetést, a zöldítést, jót tesz a környezetnek, a földnek, ráadásul támogatott tevékenységről is van szó. Az úgynevezett zöldítő magkeverék nagyobbrészt pillangós virágzatú növényekből áll, amelyek segítenek a nitrogén megkötésben, méhlegelőként is szolgálnak és ősszel, beszántás után zöldtrágyaként növelik a talaj tápanyagtartalmát – magyarázza a gazda.

A tavalyi zöldítés az extrém aszály miatt nem igen járt eredménnyel, hisz megvásárolták és elvetették ugyan a magkeveréket, amely azonban csak csekély mértékben tudott kikelni a forró, száraz nyárban.

A támogatást idén, ebben a formában utoljára kapják meg a gazdálkodók. Jövőre, az idei évtől érvényes, Közös Agrár Politikában lefektetettek szerint, sokkal differenciáltabban, az egyénileg vállalt kötelezettségek teljesítése utáni mértékben és jogcímeken részesülhetnek támogatásban a földművelők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.