- hirdetés -

Öt hallgató kapja kézhez január 27-én mérnöki diplomáját, ők azok az úttörők, akik elsőként végezték el az SZTE kihelyezett gépészmérnöki képzését Orosházán. 2019 szeptemberében tizennégyen ültek be az iskolapadba, mind tudták, komoly feladatra vállalkoznak. A Táncsics Gimnázium termeiben ugyanis ugyanaz a minőségi oktatás folyt ugyanazon egyetemi oktatók részévételével, mint amivel az SZTE Mérnöki Karán találkozhatnak a hallgatók Szegeden.

Az orosházi egyetemisták java része hosszú évek után ült vissza újra az iskolapadba. Nagy motiváció volt a számukra, hogy az SZTE kihelyezett gépészmérnöki képzését államilag támogatott formában végezhették el, és hogy itt helyben szerezhettek diplomát. Csak a Táncsics Mihály Gimnáziumig kellett elsétálniuk, az órák 85%-a itt zajlott, csupán a képzés 15%-a, a laborhátteret igénylő tárgyak oktatása folytak Szegeden.

Az orosházi diplomaszerzés lehetősége új távlatokat nyitott a városban működő cégek számára. A kitelepült mérnökképzést Orosháza városvezetése igényelte, erre több oka is volt. Mint ahogyan azt korábban Dr. Bíró István egyetemi docens, a SZTE Mérnöki karának intézményvezetője elmondta, az SZTE már jó ideje kapcsolatban áll a helyi és környező vállalatokkal, régóta vannak olyan hallgatók a mérnöki karon, akik egyébként helyi cégek alkalmazottjai, illetve évek óta rendszeresen járt az út, miszerint az SZTE hallhatói Orosházán szerzik meg szakmai gyakorlatukat.

Oda-vissza működött a partneri kapcsolat a felsőoktatási intézmény, valamint a helyi és vonzáskörzetében található cégek között, így hasznos és logikus lépésnek tűnt beindítani a mérnökképzést. Annak lehetősége, hogy helyben kinevelhetők a mérnökök, az iskola, a cégek és a város számára is rendkívül előnyös.

Dr. Bíró István egyetemi docens, a SZTE Mérnöki karának intézményvezetője (Fotó: OrosCafé archív)

A cél elsősorban az, hogy az ambiciózus, tehetséges fiatalok ne vándoroljanak el más városokba. Ehhez viszont az kell, hogy itt helyben megkapják a megfelelő képzést, ezt követően pedig a megfelelő munkakörben hosszútávú munkalehetőséget biztosítsanak a számukra. Az eddigi három év tapasztalatai alapján a Táncsics gimnázium tökéletes helyszínt nyújt az oktatáshoz, kiválóan tud együttműködni az SZTE, a helyi gimnázium és a város vezetősége. Ennek bizonyítéka, hogy a 2019 szeptemberében padba ült hallgatók közül 2023 januárjában öten átvehetik a diplomájukat. Többen halasztás miatt később tehetik ezt meg.

– A leendő gépészmérnökök jelentkezését továbbra is várjuk. A minimum létszám a 2023/24-es tanév elindításához 15 fő – fogalmazott Dr. Bíró István egyetemi docens. – Bízunk benne, hogy mivel a következő tanévtől már nem lesz követelmény a jelentkezéshez az emelt szintű érettségi megléte, többen vállalkoznak majd diplomaszerzésre. Azon vagyunk, hogy ez a kihelyezett képzés a jövőben folyamatosan működőképes maradhasson.

Kiemelt kép: pixabay.com (illusztráció)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.