- hirdetés -

Kölcsey és Petőfi alakja állt a középpontban azon a Székács Evangélikus Iskola által rendezett szavaló- népdaléneklési és képzőművészeti versenyen, amellyel mind a szervezők, mind a résztvevők a magyar kultúra napja előtt tisztelegtek. Két év után újra személyesen találkozhattak a nevezők és felkészítőik, és idén végre a versmondók és az énekesek is megmérettethették magukat.

– Jubileumot ünneplünk az idén, hisz huszadik alkalommal részesülhetünk abban az áldásban, hogy megrendezhetjük a Kölcsey Ferenc Szavaló-, Népdaléneklési és Képzőművészeti versenyünket – fogalmazott Nagy Róbert iskolaigazgató. – Jubileumi ez az év abból a szempontból is, hogy 200 éve született Petőfi Sándor, illetve 200 éve tisztázta le Kölcsey a Himnuszt. A két név visszaköszön a versmondóknál, illetve a rajz- és fotópályázaton is. Számunkra ma mindenki jelenléte megtisztelő, boldogan fogadtuk a nevezők és felkészítőik mellett a kísérőket, a velük izgulókat, a sofőröket. Öröm újra együtt lenni, hisz a tavalyi és azelőtti évben erre nem volt lehetőség.

A korábban megszokottnál idén kevesebb volt a versenyző, de így is tizenegy intézmény képviseltette magát a versenyen. A létszámcsökkenés egyrészt a Covid számlájára írható, az elmúlt két évben ugyanis a személyes jelenlétet igénylő szavaló- és népdaléneklési versenyek elmaradtak, és ez valamelyest megtörte a lendületet. Az igazgató úgy véli, a másik ok az üzemanyagárak megemelkedése lehetett, bár még így is érkeztek diákok az ország túlfeléről, Sopronból, illetve Nyíregyházáról és Soltvadkertről is.

A versmondók és az énekmondók egy kötelező és egy szabadon választott művel álltak a zsűri elé. Az előbbieket korosztályokra bontva Baranyainé Imre Julianna drámapedagógus, kommunikációs szakember, Buzai Csaba könyvtárigazgató és Schiller Alíz magyartanár értékelte, az utóbbiak közül pedig Kutyejné Ablonczy Katalin pedagógus, karvezető, Kardosné Bánhidi Éva zeneiskola igazgató, valamint Pörneki Anikó énekművész, tanár választotta ki a legjobbakat.

A szavalóversenyre jelentkezők kötelező verse a Himnusz volt, ezzel kezdődött a megmérettetés, majd a rövidke szusszanás után egy szabadon választott Petőfi vers következett. A zsűri a félidőben nagyon elégedett volt a hallottakkal.

– Egyre érettebb versmondásokat kaptunk, ahogy a 7. osztálytól a 12.-ig eljutottunk – fogalmazott Baranyainé Imre Julianna zsűrielnök. – Jól értelmezett gondolatokat hallottunk a diákoktól, akik láthatóan sokat készültek erre a versenyre. Kiejtésbeli ügyességük is dicsérendő, akárcsak az elszántságuk, illetve az az alázat és tisztelet, amellyel ehhez a versenyhez hozzáálltak. A kötelező versnél szerencse dolga, hogy az mennyire áll jól az adott embernek. Nagyon különböző szavalókat láttunk nagyon különböző felfogásban szavalni. A szabadon választhatónál már lehetőségük van egy olyan művel közönség elé lépni, amely közelebb áll hozzájuk. Számunkra elsősorban az dönt majd, mit tudnak mutatni ott, ahol lehetőségük van szabadnak lenni.

Schiller Alíz hozzátette, érződik, hogy ez a verseny igazán fontos a diákok számára, lelkesedésük és odaadásuk példaértékű. Mindenki a maga tehetségének megfelelően, de magas szinten helytáll. Dicsérendő, hogy a gyerekek ebben a zűrzavaros világban is vállalják, és ilyen színvonalon teljesítik ezt a feladatot. A zsűri élvezte feladatát. Buzai Csaba a két vers közötti szünetben elmondta, nehéz lenne most döntést hozniuk, így mindenképp szükség volt a másodikra is legjobbak kiválasztásához. Végül a 2023-as Kölcsey versenyen a következő eredmény született:

Az eredmények erre a linkre kattintva olvashatók.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.