- hirdetés -

Még csak néhány napja van ismét nyitva a könyvtár, de már itt is volt az első program. A Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozatához kapcsolódva rendezték meg csütörtök este Z. Konkoly Juci harmadik, Lélekcseppek című könyvének bemutatóját.

Kis túlzással a könyvtár valamennyi fellelhető székét elő kellett hozni és bezsúfolni az olvasóteremből lett gyermekkönyvtárba, akkora volt az érdeklődés. Több, mint félszáz olvasó várta Z. Konkoly Juci és Deák György beszélgetését.

Teljesen megtelt a gyermekkönyvtár (Fotó: Horváth Bence)

A nyugdíjas költőnő végzettsége szerint olaj- és gázipari technikus, aktív éveiben nem is jutott sok ideje a versekre, amelyek gyermekkorától végigkísérték életét. Mint elmondta világ életében nagyon szeretett olvasni, de versek írásához csak nyugdíjas évei kezdetén fogott. Első két megjelent kötete, a Lélekmorzsák, Lélekszirmok után most a Lélekcseppekről szólt az est. A címadás sem véletlen.

– Úgy választottam meg, hogy tükrözze, amit a verseimmel közvetíteni szeretnék az olvasó felé. Tulajdonképpen átnyújtok nekik egy-egy morzsát, szirmot, vagy épp egy cseppet a lelkemből – osztotta meg velünk a bemutató előtt.

Végig rendkívül érdekes volt a beszélgetés (Fotó: Horváth Bence)

A most bemutatott kötet csak rögzített formájú, haiku verseket tartalmaz. Mint a költőnő elmondta, rendkívül megtetszett neki, hogy röviden, tömören kell ebben a formában kifejeznie magát. Sokat olvasott, tanulmányozta ezt a formát. A haiku háromsoros vers, nem is mindig rímel, a sorok 5, 7 és 5 szótagból állnak.

– Szeretem megméretni magam, ezért elküldtem a verseimet a Napút folyóirathoz egy pályázatra, ahol másodikra a tízből kilencet elfogadtak. Ezen annyira felbuzdultam, hogy még inkább elmélyedtem a haiku tanulmányozásába és ma már több ezer haikum van, ebből állítottuk össze a Lélekcseppek kötetet. A legtöbbet a természet ihlette. Tulajdonképpen ezt szeretem benne legjobban, hogy egy pillanat alatt megszületik bennem és a pillanatot örökítem meg vele – foglalta össze a költőnő.

A beszélgetés során hallhattunk is néhányat a kötetben szereplő versek közül, beszélgettek a haikuról az alkotás folyamatáról. Deák György – mint az Alma a fájától műsorában – ezen az estén is gondoskodott meglepetésről, nem csak a közönség, de az írónő számára is. Élőben kapcsolták a Kazincbarcikáról a könyv lektorát, akitől a megismerkedésük nem mindennapi körülményeit is megtudhatták a nézők.

Az egyik zenei betétet a szerző testvérének unokája adta elő (Fotó: Horváth Bence)

Macuo Basó, az egyik legnagyobb haiku mester szerint, ha valaki életében egyetlen jó haikut alkot, az haiku író, aki tízet, az haiku mester. A könyvtár csütörtöki vendége, Z. Konkoly Juci ezek szerint többszörösen is az.

Az érdekes beszélgetéssel, a két zenei betéttel, a meglepetés kapcsolással és az írónő varázslatos személyiségével egy remek könyvtári estét sikerült ismét létrehozni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.