- hirdetés -

A múlt hétvégén végre hazai pályán is láthatta az orosházi közönség az OMTK-ULE női focicsapatát. A lányok a Pest megyei bajnokság mellett beneveztek a Csongrád-Csanád megyei bajnokságba is. Ez utóbbi részeként játszottak az Eötvös-csarnokban a Békéscsaba, a Mindszent és a Szeged együttesével. A felsőházba jutott orosházi csapat egyik legjobbja Szabó Tünde volt.

Szabó Tünde Orosházán él párjával, a Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hivatásos állományú tagja, helyileg azonban Szarvason dolgozik. Az ifjú hölgy Mezőkovácsházán nőtt fel, de ahogyan az előzőkből is kiderült, amolyan “világpolgár” itt Békés vármegyében. Már gyerekként kipróbált mindent ami mozgás, ami sport, a ping-pongtól kezdve a teniszen, kézilabdán keresztül egészen az atlétikáig. Mint mondja, a benne feszülő energiákat csak így tudták szüleivel lekötni.

– A foci valahol mindig is jelen volt az életemben. Általánosban és gimiben is rendszeresen beálltam a fiúk közé focizni. A lakóhelyemen nem volt női csapat, így egészen 20 éves koromig váratott magára az, hogy egyesületi szinten is kipróbáljam magam ebben a sportágban. Kaszaperről indulva szép utat jártam be. Mezőberényben nagypálya, mellette Dévaványán futsal. Ezt követte Orosháza, a Szentetornyai Amazonok csapata. Majd amikor a munkám miatt Szeghalomra költöztem, jött egy lehetőség, hogy a Berettyóújfalu NB II-es futsal csapatához igazoljak. Három évvel ezelőtt az élet aztán ismét Orosházára sodort a párom, Endre révén. Bár a szeghalmi kirendeltséghez tartozom, helyileg a Szarvasi Hivatásos Tűzoltó parancsnokságon látom el a feladataimat. Most már úgy néz ki, kijelenthetem, hogy Orosháza lesz a végállomás.

Szabó Tündi, immár orosházi mezben (Fotó: OMTK-ULE)

Tündi huszonkilenc éves múlt. Az élsportolók ebben a korban már a visszavonulás gondolatával szoktak foglalkozni, ő azonban másként látja ezt.

– Az én helyzetem azért is érdekes, mert az átlagosnál jóval később kezdtem el. Nálam a belefektetett évek, a munka most jön ki. Egyénileg és csapatban is jönnek a sikerek, az utóbbi időben sokat fejlődtem. A családom szerencsére mindenben támogat. Egyébként a női fociban – különösen megyei szinten – nem ritka jelenség, hogy valaki harminc de akár negyven évesen is aktív marad. Abszolút el tudom képzelni, hogy gyerekvállalást követően is visszatérjek a pályára. Fizikálisan is jó állapotban vagyok, így ameddig lehetőségem van, rúgom a bőrt.

Tavaly augusztusban megalakult az UMTK-ULE női csapata, melynek létrejöttében Tündi oroszlánrészt vállalt. Jelenleg két bajnokságban játszik a rendkívül lelkes és egyre szebb focit bemutató alakulat. Békés megyében nem indult női bajnokság, így a Pest-megyei bajnokságba neveztek, ahol az alapszakaszt követően a felsőházban folytathatja az orosházi csapat.

Család, gyermek, munka, tanulás mellett vállalják az edzéseket és a meccseket (Fotó: OMTK-ULE)

– Heti három edzést tartunk és nagy örömünkre folyamatosan vannak frissen csatlakozó társaink. Igazából ez is indokolta, hogy benevezzünk a Csongrád-Csanád megyei bajnokságba is, ahol már az érmekért küzdhetünk. Egy meccsre csak 12 játékos nevezhető és hogy mindenkinek legyen elegendő játéklehetősége, kellett a második bajnokság is. Őszintén szólva nem is számítottam rá, hogy ennyire jó társaság jön össze. Nemcsak a pályán nyújtott teljesítményre gondolok, hanem arra is, hogy pályán kívül is egy egységes, jó kis alakulat vagyunk. Az augusztus óta eltelt időben sokat fejlődött a játékunk, de nagyon sok van még a csapatban. Taktikailag is van még mit fejlődni a mostani „őszinte” focinkhoz képest. Nem egy-két játékosra van felépítve a csapat, amit az is mutat, hogy sok játékos szerzi a góljainkat. Azt mondom, hogy ezt a „hét sportolója” címet se nekem kellene kapni, hanem a csapatnak.

Főhősünk régi vágya valósult meg a hétvégi hazai torna kapcsán. Orosházán játszhatott, hazai közönség előtt, ráadásul jól ment a csapatnak, elég csak a Békéscsabának lőtt 10 gólra gondolnunk.

– Óriási élmény volt az itthoni forduló. Már amikor megláttam a lelátón a családomat, páromat, barátokat, szinte könny jött a szemembe, különösen mikor a kis tanítványaim is szurkoltak. Folyamatosan hallottuk és éreztük a biztatást, ami minden fáradságot feledtetett.

A beszélgetés végén megtudhattuk azt is, hogy Tündi a következő bajnoki évadot gyermekvállalás miatt kihagyná. Később szeretné folytatni a focit is, amíg jó szinten képes játszani, bírja erővel, és amíg jól esik.

(Kiemelt képünkön: Szabó Tünde edzés közben. Fotó: Horváth Bence)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.