- hirdetés -

Változnak a felsőoktatás felvételi követelményei. Eltörölték a minimum ponthatárt, valamint több helyen az emelt érettségi sem szükséges már a jelentkezéshez. Dr. Malatyinszki Szilárd egyetemi docens elmondta, a Kodolányi János Egyetem is úgy döntött, mindenkinek lehetőséget ad a jelentkezés során.

A 2023-as felvételi eljárás rengeteg ember számára nyitja meg a kapukat a korábbi 240 és 280 pontos minimum ponthatár eltörlésével. Így például a hátrányos helyzetű térségekből érkező fiataloknak is több lehetősége nyílik felsőoktatásban tanulni.

– Mivel már nincsen minimum ponthatár, így szerényebb tanulmányi átlaggal rendelkező fiatalok is jelentkezhetnek felsőoktatásba. Emellett a Kodolányi János Egyetemen úgy döntöttünk, nem kell emelt szintű érettségi az alapszakra való bekerüléskor, ezzel lehetőséget adva mindenkinek, aki jelentkezni szeretne – mondta dr. Malatyinszki Szilárd – Szerényebb háttérrel, vagy tudással rendelkező tanulók is felvételizhetnek, hiszen 16-17 évesen nem mindenki tanul tudatosan a felsőoktatási pontokért, épp ezért mindenkinek szeretnénk megadni az esélyt arra, hogy fejlődjön – hangsúlyozta.

Dr. Malatyinszki Szilárd hozzátette, kollégáival az a feladatuk, hogy átadják a fiataloknak azt a tudásszintet, amelyet a versenyszféra megkövetel. A Kodolányi János Egyetem Budapest és Székesfehérvár mellett azért választotta Orosházát, hogy a vidéken élőknek is lehetőséget biztosítson. Az egyetemi docens elmondása szerint, nyílt napjaikon már látszik a változás, hiszen rengeteg volt az érdeklődő ezeken az alkalmakon. Aki eddig az emelt szintű érettségi vagy pontszámai miatt nem tudott bekerülni, most az is megpróbál bejutni valamilyen felsőoktatási képzésre.

Így a felnőttek közül is egyre többen jelentkeznek már képzésekre, amely a munkájukban is előrelépést tud jelenteni. A Kodolányi János Egyetem szociális gondozó és ápoló szakán végzett hallgatók például a szociális munka szakon tudnak előrébb lépni, de a gazdálkodásmenedzsment és emberei erőforrás területen is kiválóak a lehetőségek az intézményben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.