- hirdetés -

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos, évenként megismételt erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, valamint általános- és középiskolák részvételére is számít.

Arra kérnek minden érdeklődőt vagy a mérésben résztvevőket, hogy a baglyok számlálása közben is tartsák szem előtt a madarak nyugalmának biztosítását. Lehetőleg ne menjenek be (főleg ne csoportosan) a nappalozófák alá (ha a számolás miatt ez nem kerülhető el, a lehető leghalkabban egy ember végezze azt), a törzstől tartsák a lehető legnagyobb távolságot, amit a távcső használata is megkönnyít.

Ha azt tapasztaljuk, hogy az addig békésen, felborzolt tollal pihenő madarak a testükhöz lapított tollakkal (ilyenkor a madarak vastagsága a felére, harmadára csökken), felmeresztett tollfülekkel kezdenek figyelni, húzódjunk még hátrább. Így tudjuk elkerülni, hogy a nappalozó baglyok megriadva felrepüljenek. Ha ez mégis megtörténik, hagyjuk ott a helyszínt, hogy a madarak néhány kör megtétele után vissza tudjanak ülni.

Az országosan összehangolt, egyidőben végzett szinkron számlálás január 20-23. között, péntektől a következő hét hétfőjéig tart. A telelő baglyokat azonban nemcsak ilyenkor lehet számolni, a bagolycsapatokról egész télen várják az adatokat, amelyeket akár utólag, a tavasz folyamán is érdemes beküldeni, mert ezek is bekerülnek az éves összesítésbe.

A részletekről és az adatok bejelentéséről ide kattintva tájékozódhatnak az érdeklődők bővebben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.