- hirdetés -

Rengeteg babonát ismerünk szerte a világon. Sokszor nézzük meg, mikor esik péntekre az adott hónap 13. napja, kopogjuk le a jónak ígérkező híreket, de említhetnénk a horoszkópokat vagy a fekete macskától és a törött tükörtől való félelmet is. Újévi hiedelmekből szintén rengeteget fel lehetne sorolni.

A legnépszerűbb újévi hiedelmek mi mással is lennének kapcsolatban, ha nem az étkezéssel. Ilyenkor rendre disznóhús kerül az asztalokra, ugyanis a hiedelem szerint ez az állat kitúrja a szerencsénket. A csirke azonban már más kategória, hiszen elkaparja, ezért a csirkehúst mindenki visszautasítja január 1-én. A szerencsét azonban nem csak a disznóval készült ételekkel hozzák ilyenkor kapcsolatba.

Ezt a szerepet tölti be a lencse illetve a különböző szemes termények, a sok apró mag ugyanis pénzbőséget jelképez. A bőséges évkezdés, a jó italok (főként a pezsgő, melynek szerepéről itt írtunk bővebben) tehát elengedhetetlenek a jó évkezdéshez. Igaz ez az év első látogatójára, vagyis inkább az illető hangulatára. A hiedelem szerint ugyanis ilyenkor érdemes odafigyelni arra is, hogy milyen hangulatú személyt engedünk be a házba.

Ha rosszkedvű vagy dühös ismerős, családtag érkezik, fennáll a veszélye, hogy valami szerencsétlenség vagy bánat ér minket, így az évnek legalább ezen a napján érdemes mellőzni a vitákat vagy veszekedéseket. Azok a hiedelmek is hatással lehetnek az év későbbi szakaszára, amit január 1-én cselekszik az ember. Az üres zsebek, szekrények, polcok látványa szegénységet vetíthet előre, így elmondhatjuk, hogy az újévi babonák bizony nemcsak a szerencsére, hanem kiadásokra is vonatkozhatnak.

Természetesen nem jó adóssággal elkezdeni az újévet, a babonásabb emberek ezért ilyenkor arra ügyelnek, hogy ne adjanak ki semmit a házból, mert így az év többi részét sem a bevételek, hanem a kiadások határozhatják meg. Ez pedig azt jelenti, hogy ilyenkor az adósságaikat is igyekeznek még szilveszter előtt kiegyenlíteni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.