- hirdetés -

A településalapítás évfordulójával kapcsolatban a tavalyi évben tért vissza a hagyományos díjkiosztás, újra április 24-én adták át a városi elismeréseket az arra érdemeseknek. Az idei díjazottakra január 31-ig lehet javaslatot tenni, de nem minden kategóriában. Orosháza lakosai a díszpolgári cím, az Orosháza Közszolgálatáért Díj és a Dr. Gulyás Mihály Díj kivételével adhatnak le javaslatokat a különböző kategóriákban.

2020-ig megszokott volt, hogy ha április, akkor településalapítási évforduló. Az évfordulóhoz hagyományosan kiállítások, megemlékezések, koszorúzás, emlékművek felavatása, városismereti vetélkedő és hangverseny is kapcsolódott és ekkor osztották ki a városi elismeréseket is. Ez 2020-ban és 2021-ben a vírushelyzet miatt másként alakult. A programok többsége akkor elmaradt, az elismeréseket pedig az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án adták át az arra érdemeseknek.

A korábbi években megszokott rendszer azonban tavaly visszatért, így idén is április 24-én osztják majd ki a díjakat. Ezúttal is január 31-én, 16 óráig várják a javaslatokat, előterjesztéseket.

Tavaly már a megszokott időpontban zajlott az elismerések átadása (Fotó: Horváth Bence)

A benyújtott javaslatoknak tartalmaznia kell az elismerés fajtáját, az elismerésre ajánlott azonosító adatait és elérhetőségét, az adományozás alapjául szolgáló életút, eredmény vagy tevékenység részletes ismertetését és méltatását, melyek jelentősége megalapozhatja az elismerés odaítélését. Címezni Dávid Zoltán polgármesternek vagy a képviselő-testületnek kell, benyújtani írásban a polgármesteri titkárságra lehet. Ha levélben küldik, akkor a polgármesternek címezve, ha pedig e-mailen keresztül, akkor a varoshaza@oroshaza.hu vagy a polgarmester@oroshaza.hu címre.

Fontos tudni, hogy a kitüntetések közül a díszpolgári címre, az Orosháza Közszolgálatáért Díjra és a Dr. Gulyás Mihály Díjra a lakosok nem terjeszthetnek fel. A díszpolgári címre csak a képviselő-testület tagjai vagy annak állandó bizottsága, az Orosháza Közszolgálatáért Díjra pedig a képviselő-testület tagjai és/vagy a jelölt munkáltatója. A Dr. Gulyás Mihály Díj esetében a város első szabadon választott polgármesteréről elnevezett alapítvány kér javaslatot. A szavazás részleteiről és szempontjairól hamarosan bővebben is beszámolnak.

Dr. Blahó János Orosháza díszpolgára lett, erre a címre, a képviselő-testület vagy annak bizottsága tehet javaslatot (Fotó: Horváth Bence)

A díjak, elismerések listája: Orosháza Városért, Orosháza Város Sportjáért, Thék Endre Díj Orosháza Gazdaságáért, Dr. László Elek Díj Orosháza Egészségügyéért, Mokry Sámuel Díj Orosháza Mezőgazdaságáért, Orosháza Közszolgálatáért, Fehér J. István és Flór László Örökös Vándordíj, Dr. Gulyás Mihály Életmű Díj

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.