- hirdetés -

A téli napsütéses időben többen választották a piacot, hogy beszerezzék az otthoni ebéd hozzávalóit. A termékek között leginkább a burgonya, a vöröshagyma és káposzta jelent meg szép számmal, de fokhagymáért is többen álltak sorba.

Szép számmal gyűltek össze csütörtök délelőtt a piacon. Habár a választék elmaradt a többi évszakhoz képest, így is volt miből válogatnia az orosháziaknak. Tóth László, az egyik árus elmondta, sokan választják őt, mivel télen kevesebben árulnak a piacon, és ma, a szokatlan jó időben többen érkeztek kilenc óra után is.

– Többnyire most már importtal szerezzük be a zöldségeket, mert kevés a magyar termék a piacon, éppen ezért az árak is megnőttek. Általánosságban elmondhatom, hogy inkább idejönnek, mint a boltokba, mert szép az áru, és szeretik a piacot az emberek – emelte ki Tóth László – A gyümölcsöktől már hallottam, hogy félnek, egy hirtelen fagy tönkre teheti a termést a jó idő után, de a zöldségeknél mindez még kérdéses – tette hozzá.

Az árak egységesek voltak a piacon. A legtöbb helyen a burgonya és a vöröshagyma is 350 forint/kg áron volt elérhető. Emellett rengeteg volt a káposztaféle, amelyet 250 forintért szerezhettek be az orosháziak. A paprikát már ennél drágábban 1300 forintért vásárolhatták meg, míg a paradicsom 690 forint/kg áron kapható. Fokhagymák között változó volt az ár, a tavaszi 3500-4000 forint/kg áron, míg az őszi 2500-3000 forintért volt elérhető.

– Hozzám mindig sokan jönnek, mert megbíznak bennem. Azt adok amit kérnek – kezdte Farkas Tiborné, aki fokhagymát árul – Az évek alatt rengetegen választottak engem, így kialakult egy vásárlói kör, akik mindig engem választanak. A tavaszi termés most elég apró lett, de az őszi nagyon szép, viszont locsolni kellett, így egy kicsit sárgás a héja. A boltban inkább külföldi termékek vannak, ez viszont 100% hazai, én magam termesztem – emelte ki.

A megkérdezett emberek nagy része azt mondta, télen is szeretik a piacot választani. Habár az árak itt is felmentek a tavalyi évhez képest, még mindig olcsóbban tudják beszerezni a zöldséget, gyümölcsöt, és még ismerősiekkel is összefuthatnak. Torn Gyuláné is egy barátnőjével beszélgetett, elmondták, ami a főzéshez kell, azt itt szokták beszerezni. Véleményük szerint nagyon felmentek az árak, és ez a piacon is meglátszik, sokkal drágább minden, mint tavaly ilyenkor.

– Mi rendszeresen járunk ide. Általában a zöldség, a méz és a füstölt áru miatt jövünk, de a tejterméket is itt vesszük a csarnokban, mert finomabb – mondta Huszárik Gyöngyi és párja Bagi János – Most kimondottan a savanyú káposzta miatt jöttünk, mert mindig ennél az árusnál szerezzük be, és az árak is jobbak valamivel, mint a boltokban – tették hozzá.

A gyümölcsök még nem igazán jelentek meg a piacon, almából és szőlőből volt a legtöbb az árusoknál. Előbbit 350 forint/kg áron lehetett megvásárolni, míg az utóbbiak közül a fehér szőlő kilóját 1300 forintért adták.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.