- hirdetés -

Az Orosházi Polgármesteri Hivatal 2023-as évét elindító szakmai feladatai közül a legfontosabb és a lakosság közérdeklődésére is irányuló információk közül a következőket emelte ki dr. Burai Mihály, a város jegyzője.

Az őszi adócsomagban elfogadott legnagyobb adókönnyítéssel a kisvállalkozók számolhatnak – emelte ki dr. Burai Mihály. Ez azt jelenti, hogy az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényi rendelkezések alapján a helyi iparűzési adó egyszerűbbé válik számukra. A változásnak köszönhetően egyszerűsödik az iparűzési adóalap megállapítása, de ami még fontosabb, hogy jelentősen csökken az adminisztráció is.

– Megszűnik a bevallási kötelezettség és évente egyszer kell majd adót illetve előleget fizetni, ha valaki ezt a módszert választja. Ettől az évtől az egyszerű és kedvezményes, sávos helyi iparűzési adózást évi 25 millió forint bevételig választhatják a kisvállalkozások. Így például a legkisebbek, akiknek az éves bevétele 12 millió forint alatt marad, mindössze 50 000 forint adót fizetnek évente. A törvény megújítja az iparűzési adó egyszerűsített megállapítási módját és a háromféle jelenlegi módszert egyféle adóalap megállapítási mód váltja fel – sorolta Orosháza jegyzője.

Fotó: Horváth Bence

– A 2023-as évben is fontosnak tartjuk a közterület rendjének fenntartását. Ez azt jelenti, hogy – többek között – eljárást kívánunk kezdeményezni az elhanyagolt, gyomosodó közterületek tekintetében, változatlanul vizsgálni kívánjuk a házszámok kihelyezését, valamint a kóborló ebek befogásában való közreműködést is fenntartjuk. A vendéglátóipari egységek jogszerű közterület-használatának ellenőrzése is jelentős prioritást fog nyerni. Idén is fenn akarjuk tartani a rendőrséggel közös járőrszolgálatunkat a vendéglátóipari egységek előtti éjszakai közterületi rend fenntartására és zavaró hatású állampolgári magatartás megszüntetésére – sorolta a jegyző.

Hozzátette, hogy az Eötvös téri birkózócsarnok átadásához, birtokba és használatba vételéhez szükséges jogi munkálatok befejezésére is készülnek annak érdekében, hogy a sportközösség minél előbb megkezdhesse hatékony felkészülését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.