- hirdetés -

Április 9-én vette kezdetét az idei Német Kultúra Hete programsorozat, ami a tavalyi évben tért vissza szokásos tavasz időpontjához. Ezúttal Englenderné Hock Ibolyát, a Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetségének elnökét fogadták a Polgármesteri Hivatalban.

Maga a programsorozat egészen 2001-ig nyúlik vissza, ekkor bővítette a Német Nemzetiségi Önkormányzat az addigi egynapos programot egyhetesre az Osztrák Nagykövetség javaslatára. Azóta rotációs rendszerben hozták létre Orosházán az Osztrák, Német és Svájci Heteket. Volt egy olyan időszak, ahol a koronavírus-járvány viszontagságai miatt ősszel rendezték meg a programokat, tavaly azonban visszatértek a megszokott rendszerhez, akkor többek között a svájci nagykövetet fogadták.

Ezúttal a rendezvény egy különleges jubileumra lesz kihegyezve, hiszen a magyarországi németek betelepítésének idén van a 300. évfordulója. Kedden délelőtt a Magyarországi Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének elnökét, Englenderné Hock Ibolyát fogadta a Polgármesteri Hivatalban Dávid Zoltán polgármester, a nemzetiségi önkormányzat képviselőivel közösen. A polgármester bemutatta vendégüknek a város jellegzetességeit, valamint méltatta a Német Nemzetiségi Önkormányzat munkáját, aktív működését, kultúrájuk megismertetését.

A szövetség elnöke megköszönte a meghívást, örömét fejezve ki, hogy Orosházára látogatott. Elmondta, hogy mozgalmasan alakulnak a napjai, hiszen a mostani látogatást követően holnapután már Bajára utazik, ezt követően pedig Németországba. Ő egyébként baranyai származású, régóta az országos önkormányzat tagja, a mostani pozíciójában pedig igyekszik az ország minél több pontján látogatást tenni, amikor csak teheti, így természetesen boldogan mondott igent az orosházi meghívásra.

A kisteremben tartott tanácskozást követően a Englenderné Hock Ibolya előbb az Eötvös József Katolikus Általános Iskolában, majd a Táncsics Mihály Gimnáziumban tett látogatást. Ezután tartották meg többek között az ünnepélyes megnyitót is a gimnázium aulájában, végül a Békés Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének a képviselőivel találkozott. A programsorozat persze még nem ért véget, a következő napokban számos, különböző korosztályoknak kiírt német nyelvű versenynek adnak majd otthont a város oktatási intézményei.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.