- hirdetés -

Minden év októberben már a házi- és gyermekorvosoknál vannak az influenza elleni védőoltások. Az idősek mellett a gyermekek a legveszélyeztetettebbek. Kérdéseinkre Dr. Király Csaba gyermekorvos válaszolt.

Láz, orrfolyás, köhögés. Tünetek, amik egyaránt lehetnek az influenza és a megfázás jelei is. Honnan tudjuk, hogy adott esetben megfázásról vagy influenzáról van szó? Megkülönböztetésükre orvosi segítséget kaptunk. Dr. Király Csaba, a kicsik doktor bácsija segít a betegségek közt eligazodni.

– A megfázás sokkal gyakoribb. Azt is többnyire vírus okozza. Általában felső, ritkábban alsó légúti huruttal jár. Orrfolyás, pici torokfájás, valamint sokszor eleinte száraz köhögés kíséri, ami aztán vagy megszűnik vagy átvált hurutosba. Néha alacsony láz is társul mellé – mondta az orvos.

Vírusra nem kell antibiotikum

Ezek a megfázás kísérői. Az influenza azonban ennél súlyosabb tünetekkel jár.

– Az influenzánál magasabbra szökik fel a láz, és sokkal rosszabb lesz a beteg közérzete. Heves torokfájás mellett izom és ízületi fájdalom is jelentkezik, ami levertséget okoz – hangsúlyozta Dr. Király Csaba.

Mivel az influenza is vírus, és a legtöbb megfázást is vírus okozza, így egyikre sem jó az antibiotikum. Tüneti szerek ajánlottak csupán, úgy mint orrcsepp, hurutoldó és láz esetén a hűtőfürdő. Ne feledkezzünk meg a folyadék – és vitaminpótlásról sem!

Minden évben adassuk be!

– A legjobb megoldás az influenzával szemben a megelőzés, vagyis a védőoltás. Érdemes minden évben beadatni. Ha minden ősszel kérjük, akkor az oltások évek alatt megtanítják az immunrendszert, hogy hogyan védekezzen egy-egy törzs ellen. A gyerekek számára is adható már kisdedkortól. Három éves kortól ajánlott nekik is beadni. Nem jellemző, hogy mellékhatása lenne. Én tíz év alatt sohasem tapasztaltam – mondta Dr. Király Csaba.

Ha az influenza elhúzódik, és legyengül az immunrendszer, akkor felülfertőződhet a beteg. Ilyenkor a szervezet nem tud védekezni, így a vírus kombinálódhat más bakteriális betegségekkel. Ez esetben már szükség van az antibiotikumra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.