- hirdetés -

A benzinárstop feloldása után, ma, január harmadikán 642 forintba kerül egy liter 95-ös, de holnapra már ez az ár is a múlté lesz. Megkérdeztünk néhány autóst, mi a véleményük a benzinárról, illetve hol van az a lélektani határ, amikor azt mondja, leteszi az autót.

Emelkedik a benzin ára, január 4-én a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal lesz magasabb, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágul – olvasható a holtankoljak.net oldalon. Ez azt is jelenti, hogy a 95ös benzin 652 forint/liter, míg a gázolaj 720 forint/liter 

Első megkérdezettünk, Horváth Zsolt elsőre egyszavas választ adott, azután folytatta: – Undorító! Ezzel az egész cirkusszal az energiaárak körül, tele van a cipőm. Ráadásul mindenre kihat, mindennek az egekben van az ára tőle. Ami a lélektani határt illeti, már most ott vagyok, hogy el kell gondolkoznom rajta. Havi egy-két tank benzin, amit régebben kihoztunk harmincezerből, most a duplája. Kevesebbet használjuk a kocsit, de nem tudunk mit tenni, néha kell. Minden esetre jó lenne, ha minél előbb vége lenne ennek az őrületnek.

Következő válaszadónk, Léner István vállalkozó, az áruszállítás miatt nem tud lemondani az autóról.

– Kicsit sem vagyok boldog ettől a mostani benzinártól, mert napi szinten fuvarozzuk saját termékeinket és mostanában cefetül megdrágult. Lélektani határ nincs, muszáj menni. Szállítom az árumat, viszem a gyereket edzésre, ha nem teszem, ha leállok, akkor a gyereket sem tudom edzésre járatni. Megpróbáljuk beépíteni a termékek árába a rezsit, de egyre nehezebben sikerül. Ha csak a magáncélú kocsihasználatról beszélünk, akkor azt hiszem, kb. ezer forint volna az, amiért már nem tankolnék.

Molnár Tibornak viszonylag könnyebb a helyzete, ami a benzinvásárlást illeti.

– Így van egész Európában, természetes, hogy itt is emelik az árat. Komolyabb nehézséget egyelőre nem okoz, mert hibrid autóm van és ez mostani viszonyok közt a leggazdaságosabb. Ezzel körülbelül 30 forintra jön ki egy kilométer, ez a normál, benzines autóknál most 60-70 forint, és az elektromos autók árama sem olcsó manapság. Azon a bizonyos lélektani határon még nem igazán gondolkodtam, de szerintem olyan ezer forint körül mozogna nálam.

Negyedik megkérdezettünk sem a nevét, sem az arcát nem kívánta felfedni, de véleményét elmondta. Nevezzük Zoltánnak, aki szerint már most elértük azt a lélektani határt.

– Sajnos nagyon el vagyunk kényelmesedve. Minket nem hordtak iskolába a szüleink, mentünk szépen gyalog. Ma már persze én is hordom őket. Egyre nehezebben megy kigazdálkodni a benzinre valót és az a véleményem, hogy amint egy kicsivel jobbra fordul az idő – tavasztól – újra többet fogjuk használni a lábunkat és a bicikliket, mint most. Attól persze, hogy én gyalog járok, a kenyér nem lesz olcsóbb, jó lenne, ha mihamarabb normalizálódna a háborús helyzet, és a következményei is elmúlnának szépen, folyamatosan.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.