- hirdetés -

Egy klasszikus desszertreceptet oszt ma meg Önökkel Laukó Mátyás hobbicukrász. Egyesek szilveszteri dióhabosként, mások főispánként ismerik a finom és egyszerűen elkészíthető süteményt, amelyhez mindössze hét hozzávalóra lesz szükség.

  1. lépés: Készítsük elő a hozzávalókat! Szükség lesz a tésztához 50 dkg lisztre, 25 dkg vajra vagy sütőmargarinra, 5 tojássárgájára és 2 dl tejfölre, a töltelékhez pedig 25 dkg darált dióra, 25 dkg porcukorra, 5 tojásfehérjére és egy csomag vaníliás cukorra.

2. lépés: Morzsoljuk el a vajat a lisztben, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját és a tejfölt! Ha összedolgoztuk az alapanyagokat, tegyük a tésztánkat 30 percre a hűtőbe!

3. lépés: Míg a tészta pihen, készítsük el a dióhabot! Ehhez először is a tojásfehérjéket verjük habbá! A diót keverjük össze a cukorral és a vaníliás cukorral, majd az így kapott keveréket laza mozdulatokkal adjuk hozzá a felvert tojáshabhoz! Tegyük félre a tölteléket!

4. lépés: Nyújtsuk ki a tésztánkat amilyen vékonyra csak tudjuk! Vágjuk le a tésztaszéleket úgy, hogy téglalap alapot kapjunk!

5. lépés: Egy pizzavágó segítségével vágjunk kisebb téglalap formákat a tésztánkból!

6. lépés: A tésztalapok közepére tegyünk egy-egy vékony csík dióhabot!

7. lépés: Tekerjük fel a tésztát! Ügyeljünk arra, hogy a tészta lazán ölelje körül a diótölteléket!

8. lépés: Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve tegyük a dióhabosunkat az előmelegített sütőbe! 160 fokon 5-6 perc alatt kész. Utolsó lépésként hintsük meg porckorral a sütemény tetejét, és már mehet is az ünnepi asztalra a vendégek elé!

A finom desszertet a tökéletes asztali dekoráció teheti teljessé! Egy kis szerpentin, pezsgő, pénzérmék, színes fények, ünnepi szalvéta, és kész a tökéletes végeredmény.

Kattintson Laukó Mátyás további receptjeiért az alábbi linkekre!

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.