- hirdetés -

A szilveszteri menü szólhat egyszerre a hagyományokról és az újításokról is. A következő receptben a hozzávalók abszolút a hétköznapi konyha részei, viszont a kivitelezésbe már egy kis eleganciát is belevitt megalkotójuk, Laukó Mátyás hobbiszakács. Lépésről-lépésre mutatjuk meg olvasóinknak, hogyan készül a kolbászos lencsegolyó burgonyarózsával.

  1. lépés: Készítsük ki a golyók hozzávalóit, a 20 dkg lencsét, a 40 dkg kolbászt, a 2 babérlevelet, a tojást, a zsemlemorzsát, a sót, a borsot és az olajat!
2. lépés: Főzzük puhára a lencsét a babérlevelekkel együtt! Míg kihűl, szeleteljük apró karikákra a kolbászunkat, hogy könnyű legyen később szétmorzsolni azt. Ha túl száraz a kolbász, ledarálhatjuk húsdarálóval is.

3. lépés: A kihűlt és leszűrt lencsét a kolbászhússal, a tojással, a zsemlemorzsával, valamint a csipetnyi sóval és borssal dolgozzuk jól össze! Ha ez megvan, tegyük a masszát a hűtőbe egy órára!

Jöhet a burgonyarózsa – csak erős idegzetűeknek

  1. lépés: Hámozzuk meg a burgonyákat, majd egy szeletelő segítségével vágjuk fel azokat vékony karikákra!
  2. lépés: Tegyük a karikákat bőségesen sózott, borsozott olajba körülbelül egy órára! Akkor lesz jó a burgonya állaga, ha anélkül tudjuk félbehajtani, hogy kettétörne.
  3. lépés: Olajozzuk ki a muffinsütő formáit!

4. lépés: A formát először béleljük körbe néhány burgonyakarikával, ezek lesznek a rózsa külső szirmai!

5. lépés: Tegyünk négy karikát egy deszkára úgy, hogy azok valamelyest fedjék egymást! Tekerjük fel a négy burgonyakarikát szorosan, ügyelve arra, hogy szét ne csússzanak! Ezek lesznek a rózsa belső szirmai.

6. lépés: Tegyük a feltekert karikákat a külső szirmok közé! Ha szükségesnek érezzük, helyezzünk még néhány szirmot a a hézagos helyekre!

7. lépés: Alufóliával fedjük le a rózsákat, de ne teljesen! Annyi helyet hagyjunk, hogy a gőz távozni tudjon a fólia alól! Tegyük őket a 190 fokra előmelegített sütőbe, annak is a fenti részére!

8. lépés: Ha az aljuk már pirosodik, vegyük le a fóliát, és süssük a burgonyákat addig, míg a tetejük is szép aranybarnára sül! Készen is vagyunk, mehetnek a rózsák az ünnepi asztalra a kolbászos lencsegolyók mellé!

Kellemes készülődést, jó étvágyat kívánunk!

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.