A szilveszteri menü szólhat egyszerre a hagyományokról és az újításokról is. A következő receptben a hozzávalók abszolút a hétköznapi konyha részei, viszont a kivitelezésbe már egy kis eleganciát is belevitt megalkotójuk, Laukó Mátyás hobbiszakács. Lépésről-lépésre mutatjuk meg olvasóinknak, hogyan készül a kolbászos lencsegolyó burgonyarózsával.
- lépés: Készítsük ki a golyók hozzávalóit, a 20 dkg lencsét, a 40 dkg kolbászt, a 2 babérlevelet, a tojást, a zsemlemorzsát, a sót, a borsot és az olajat!
3. lépés: A kihűlt és leszűrt lencsét a kolbászhússal, a tojással, a zsemlemorzsával, valamint a csipetnyi sóval és borssal dolgozzuk jól össze! Ha ez megvan, tegyük a masszát a hűtőbe egy órára!
Jöhet a burgonyarózsa – csak erős idegzetűeknek
- lépés: Hámozzuk meg a burgonyákat, majd egy szeletelő segítségével vágjuk fel azokat vékony karikákra!
- lépés: Tegyük a karikákat bőségesen sózott, borsozott olajba körülbelül egy órára! Akkor lesz jó a burgonya állaga, ha anélkül tudjuk félbehajtani, hogy kettétörne.
- lépés: Olajozzuk ki a muffinsütő formáit!
4. lépés: A formát először béleljük körbe néhány burgonyakarikával, ezek lesznek a rózsa külső szirmai!
5. lépés: Tegyünk négy karikát egy deszkára úgy, hogy azok valamelyest fedjék egymást! Tekerjük fel a négy burgonyakarikát szorosan, ügyelve arra, hogy szét ne csússzanak! Ezek lesznek a rózsa belső szirmai.
6. lépés: Tegyük a feltekert karikákat a külső szirmok közé! Ha szükségesnek érezzük, helyezzünk még néhány szirmot a a hézagos helyekre!
7. lépés: Alufóliával fedjük le a rózsákat, de ne teljesen! Annyi helyet hagyjunk, hogy a gőz távozni tudjon a fólia alól! Tegyük őket a 190 fokra előmelegített sütőbe, annak is a fenti részére!
8. lépés: Ha az aljuk már pirosodik, vegyük le a fóliát, és süssük a burgonyákat addig, míg a tetejük is szép aranybarnára sül! Készen is vagyunk, mehetnek a rózsák az ünnepi asztalra a kolbászos lencsegolyók mellé!
Kellemes készülődést, jó étvágyat kívánunk!
Fotók: Horváth Bence