- hirdetés -

Idén is zajos szilveszter várható petárdával, tűzijátékkal. Ezúttal sem árt azonban odafigyelnünk arra, hogy ennek nem mindenki örül. Előző cikkünkben a rendőrség által összegyűjtött legfontosabb tudnivalókat ismertettük abban az esetben, ha valaki tűzijátékkal szeretné köszönteni az új esztendőt, ennek a tevékenységnek azonban van egy másik oldala is.

Ismét közeleg a szilveszter, négylábú kedvenceink legutáltabb napja. Az évek során hagyománnyá vált, hogy országszerte tűzijátékkal vagy petárdázással köszöntik sokan az új esztendőt, kedvenceink pedig nem igazán szeretik az emberi szórakozásnak ezt a formáját. Az év első napjaiban sajnos sokszor találkozunk a szerető gazdik felhívásaival plakátokon, Facebook-megosztásokban. Ilyenkor csak remélni lehet, hogy az elszökött háziállatok mindegyike hazatér otthonába.

Örüljünk neki és köszöntsük az újévet, de közben figyeljünk oda kedvenceinkre is! (Fotó: Horváth Bence)

Odafigyeléssel mindez megelőzhető. Fontos, hogy zárt helyen és ha lehet ne egyedül töltse a szilvesztert kedvencünk. Hisz a legfontosabb számukra gazdájuk megnyugtató hangja, de ha ez mégsem lehetséges, akkor se szaladjanak világgá. Ha már viszont megtörtént a baj, a kutyáknál sokat segíthet a regisztrációjuk, így a begyűjtőhelyeken vagy a jóérzésű megtalálóknál könnyebben azonosíthatók. Speciális feliratú biléták vagy nyakörvek (állat neve, tulajdonosának lakcíme) sokat segíthetnek.

Az állatvédők sosem pihennek szilveszterkor. Az év utolsó napjának éjszakáján hagyományosan több csapat járja Orosháza utcáit, hogy segítsenek befogni és hazavinni a durrogás miatt megrémült, elmenekült kutyákat. A Viharsarki Állatőrség Alapítvány számára a szilveszteri szolgálat az első tűzijáték durranásokkal kezdődik, de még az újév első óráiban is folyamatosan járják az utcákat. Bevett útvonal ilyenkor nincs, elsősorban a nyugodtabb helyeket járják be, mivel az állatok a hang elől menekülnek.

Kedvenceink számára nem a szilveszter és az újév a legkedveltebb időszak (Fotó: Horváth Bence)

Szerencsére tavaly, 2021-ről 2022-re virradóra mind a Viharsarki Állatőrség Alapítvány, mind a Szikhát Kutyamenhely kevés elkóborolt háziállatról és sikeres hazatalálásokról adott hírt nekünk, ilyenkor továbbá érdemes figyelni az Orosházi és Dél-Békési Kóborkák nevet viselő Facebook-csoport bejegyzéseit és megosztásait is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.