- hirdetés -

Habár nálunk a bejgli és a töltött káposzta is hamar elfogy, sok háztartásban megmarad a karácsonyi vacsorából. A háromnapos ünnep után sokszor már nem kívánja az ember a halászlevet és a sült húsokat, melyek karácsony alatt az asztalra kerültek. A maradékot nem muszáj lefagyasztani, sem kidobni, más étel is elkészíthető belőle.

A legtöbb családnál karácsonykor olyan hagyományos ételek kerülnek az asztalra, mint a töltött káposzta, halászlé, különböző sültek, és persze az elmaradhatatlan bejgli. Az ünnepekor látogató családtagok pedig ezt a mennyiséget – legalábbis nálunk biztosan – megduplázzák, hiszen saját ételeikből is hoznak kóstolót. Elkerülve a pazarlást és a kidobást hoztunk néhány ötletet, amelyet a karácsonyi maradékokból elkészíthetünk.

A legkönnyebb dolgunk a különböző sültekkel van. Ezeket például felhasználhatjuk egy orosz hússalátához, amelyhez elég néhány plusz hozzávaló, illetve szendvicseinket is felturbózhatjuk a maradék sertés- vagy kacsasülttel. A maradék halból készíthetünk krémet vagy pástétomot. Ezek is egyszerűen elkészíthetőek, és nagyszerű reggeli illetve vacsora lehet belőle, hogyha pirítósra kenjük.

A töltött káposztával már nehezebb a dolgunk. Általában ez az étel, ami a leggyakrabban a fagyasztóban végzi. Egy ismerősöm ajánlotta a receptet. A maradék húst és káposztát gombócba szokta tölteni, ezt kifőzni. Ha kész tejföllel a tetején tálalja a családnak.

A főételek mellett a süteményekből is gyakran marad. A diós és mákos bejglit rétegezhetjük egy tálban pudinggal és lekvárral, így egy teljesen új desszertet alkotva. Ha már unjuk a mézeskalács ízét, de még nem túl kemény összeragaszthatjuk őket valamilyen lekvárral, megmárthatjuk csokiban, így egy linzer-féle süteményt kapunk. Ha már megkeményedett és semmi ötletünk nincsen daráljuk le a mézeskalácsot, ami jó alap lehet később különböző daráltkekszes desszertekhez, mint a kókuszgolyó vagy a sajttorta.

Kiemelt képünk illusztráció. (pixabay.com)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.