- hirdetés -

Kaminszki György a Vadvirág Esély Klub oszlopos tagja már hosszú-hosszú évek óta. A harmincöt éves Down-szindrómával született fiatalembert az Október 6. utcai intézményben látogattuk meg, hogy beszélgessünk vele a szeretet ünnepéről, azaz a karácsonyról.

Mit jelenthet egy olyan ember számára a szeretet ünnepe, akiben mindennap túlcsordul ez az érzés? Akárhol és akármikor találkoztam eddig Gyurikával, mindig megölelt és kedves szavakkal árasztott el. Tele van a szíve jósággal, ő akkor boldog, ha örömet szerezhet másoknak.

– Heten vagyunk testvérek, és mi anyuékkal mindenkit hazavárunk karácsonykor – mesélni. – Ha sikerül, egymás kezét megfogjuk. Akkor meg szoktam kérdezni a tesóimat, mit szeretnének kívánni. Laci azt mondja, legyen nagy családja, Timi azt mondja, legyen béke. Segítek otthon mindenben. Tényleg. A karácsonyfa díszítésben is. Meg a főzésben is. Elmondom őszintén, túlzás nélkül, de büszke vagyok arra, hogy a burgonyát én tudom a leggyorsabban megpucolni. Én vagyok otthon a szakértő. Meg én vagyok a legerősebb a családban, pedig én vagyok az Öcsi. Lesz csokis tetejű, meg krémes, meg hókifli és sós is. Lesz disznó- meg szarvaspörkölt, de nekem amúgy a birka a kedvencem – vallotta be Gyurika.

A Jézuska este érkezik meg a Kaminszki házba, először Gyurika édesanyja, őt követően rögvest Gyurika bonthatja ki az ajándékokat.

– Legutóbb a bátyámtól köntöst, a nővéremtől telefont kaptam. Tényleg. Én meg anyunak fürdősót, apunak meg fehérbort vettem. Idén is veszek ajándékot, bizony. Itt a vadvirágban a felnőtteknek is megérkezett ma a Jézuska, mindenkinek rajzoltam egy nagyon szépet. Tetszett nekik, bizony. Meg otthon is mondok szép verset és mondókát, meg is fogják köszönni anyuék. Máskor is nagyon szépet mondtam, olyat, amit én írtam.

Arra a kérdésre, mire vágyik a szíve mélyén Gyurika, mit szeretne kapni karácsonyra, csendes, visszafogott válasz érkezett.

– Olyanra vágynék, ami nem volt nekem még sosem…Valakire, aki szép…Nektek meg azt kívánom, hogy legyetek szépek meg aranyosak, és hogy mindenki legyen büszke saját magára! Bizony. Ez kell. Meg hogy ne legyen mindig minden új, inkább csak legyen felújítva!

Fotó: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.