- hirdetés -

Szabóné Andrea még álmában is alkot. Nem a mait, nem a modern kor stílusát keresi, sokkal szívesebben repül vissza a múltba, a békés, kevésbé rohanó idők világába. Ezek a nosztalgikus elvágyódások láthatók gyönyörű karácsonyi alkotásain is, amelyekből egynek elkészítését most lépésről-lépésre megmutatja nekünk.

Miközben Andika készíti ezeket a szemet gyönyörködtető díszeket, mindhez külön történet születik a fejében. Ahogy ránéz a rizspapíron található arcokra, a régi, nagy havas, szánkózós, hógolyózós, hóemberépítős telek jutnak az eszébe, saját gyerekkorának emlékei, és a szülőktől, nagyszülőktől hallott régi idők karácsonyainak képei. Számára az alkotás egy utazás, amelynek végállomásait ő választhatja meg, és amelyre bármikor elindulhat anélkül, hogy felállna festékes kosara és ragasztópisztolya mellől. Kukkantsunk most bele kincsesládikájába, és repüljünk vissza az időben mi is vele együtt!

Így készül a karácsonyfadísz

Szabóné Andrea szívesen osztja meg tudását, tapasztalatait másokkal is. Külön öröm számára, ha mást is alkotásra bírhat, ezért most megmutatja nekünk, hogyan lehet egy szép ünnepi szalvétából, egy műanyag gömbalapból, és egy kis gyurmából meg festékből csodálatos karácsonyfadísz készíteni.

  1. lépés: Válasszunk egy műanyag alapot! Ezek a díszalapok városszerte sok helyen beszerezhetők a kreatív boltoktól a nagyáruházakig bárhol.

2. lépés: Távolítsuk el róla egy könnyed mozdulattal a függesztő kapcsot, majd dugjunk a helyére egy ecsetet, hogy könnyen tudjuk forgatni munka közben az alapunkat anélkül, hogy kézzel hozzányúlnánk!

3. lépés: Kenjünk festékalapozót a műanyagra! Ha így teszünk, kevesebb festéket kell majd használnunk, és maradandóbb lesz az alkotásunk! Szabóné Andrea akrilfestékkel dolgozik, így akrilalapozót választott.

4. lépés: Válasszuk ki a szalvétát vagy a rizspapírt, ami a karácsonyi gömbünket fogja díszíteni! Vágjunk belőle akkora darabot, ami kényelmesen ráfér az alap egyik oldalára! Vagdossuk be a kép szélét több helyen, hogy könnyebben felvegye az alap formáját!

5. lépés: Vigyünk fel egy réteg dekupázsragasztót az alapunkra, majd óvatosan helyezzük rá a kivágott képet!

6. lépés: A ragasztóból juttassunk egy réteget a képre is! Belülről kifelé haladva mozgassuk az ecsetet, így elkerülhetjük a gyűrődést!

7. lépés: Most jön a kép szegélyének elkészítése. Ha van időnk, kézzel is megformálhatjuk a keretet, de még egyszerűbb a dolgunk, ha szilikonformát használunk. Andika előbb behintőporozza azt, hogy biztosan ne ragadjon, ezután nyomkodja bele a levegőre száradó gyurmát. A felesleg eltávolítása után óvatosan veszi ki a szilikonformából az eredményt.

8. lépés: A még meg nem száradt, formázható gyurmát ragasztózzuk be, majd illesszük a szegélyt a helyére! Egyet felül, egyet alul, és kész is a kör alakú keret.

A szebbnél-szebb szilikonformákból Andikánál nincs hiány. Szakavatott kézművesként tudja, ezek nagyban megkönnyítik a munkát.

9. lépés: Az alapozófestékkel kenjük át a megszáradt (akár hajszárítóval gyorsan megszárított) gyurmát, hogy az is szépen, könnyedén vegye majd fel az akrilfestéket.

10. lépés: Jöhet a festés! Andika a rizspapírképen megtalálható egyik domináns színt választotta, ezzel keni körbe a megszáradt gyurmát és a lealapozott műanyagot. A hagyományos ecset mellett szivacsecsetet is használ, így még inkább antik hatást kölcsönöz a karácsonyfadísznek.

11. lépés: A felragasztott képet fényes lakkal kenjük át, hogy az ne sérüljön meg és könnyen törölhető legyen. Ráadásul így még inkább csillog majd a fenyőfa ágai között!

12. lépés: Mondhatjuk, hogy elkészültünk, de aki szeret elmélyülni a részletekben, az kölcsönözhet egy kis antik hatást a dísznek egy kis antikoló pasztával, aranyos/bronzos festékkel vagy akár csillámporral is. Ha megszáradt a festék, nincs más dolgunk, csak helyezzük vissza a fém függesztőkapcsot az alapra! Készen vagyunk. A végeredmény magáért beszél! Néhány ehhez hasonló dísszel gyönyörűvé és igazán ünnepivé varázsolhatjuk a fenyőfánkat!

Fotók: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.