- hirdetés -

A karácsonyi asztal a a legtöbb helyen elképzelhetetlen hal nélkül. A statisztikák szerint még mindig a ponty a kedvence a magyar családoknak, de egyre inkább tért hódít a harcsa, a lazac, a pisztráng is.

Halas körsétánk viszonylag rövidre sikeredett, mert élő halat alig árulnak valahol. A Móricz Zsigmond utcai zöldség lerakatban a fenyők mellett élő hallal is várják a vásárlókat. Pontyot, amurt és kárászt választhatunk az ünnepi asztalra. Előbbi kettő 2100 forintért, a kárász 1200-ért vásárolható kilónként.

Kapható élő hal a Téglagyári tavaknál is. Csak szerdánként és amint írják, amíg a készlet tart. Itt a pontyot 1800-ért, a kárászt 1200-ért kaphatjuk meg kilónként. Sokan szeretik és keresik is a harcsát. A szürkeharcsa kilója 2800 forint a tavaknál.

A legnagyobb kedvenc továbbra is a ponty (Fotó: CSJ.)

Sokan nem szeretnek a halpucolással vesződni, ami bizony a kevésbé gyakorlott halfogyasztók számára nem is egyszerű, de főleg sok takarítani valót hagy maga után. Erre alapozhattak a nagy élelmiszerforgalmazó áruházak is. Itt fagyasztott, vagy előhűtött állapotban, de mindenképp konyhakészen találhatjuk a halakat.

Az egyik orosházi nagyáruházban (Tesco) láttunk hekket, 900 grammos csomagolásban 1400 forintért, füstölt lazacot, kilóját 15000-ért és nyerset 12000-ért, de volt panírozott pontyszelet is, 5582 Ft kilós áron. Ezen kívül volt még afrikai harcsa filé 3500 forintért csomagonként.

A másik nagyáruházban (Lidl) is bőséges a kínálat. Bőrös lazacfilét láttunk a hűtőben, akciósan 5500 forintért. A hazai halak közül tartanak ponty szeleteket, kilónként 4400 forintért, busa szeletet 2800-ért, afrikai harcsa törzset 3000 forintért, pisztrángot 3400-ért, vagy filézve 6800-ért.

Lehet tehát válogatni, és vásárolni a karácsonyi asztalra, de igazi akkor lesz, ha ott ülhet körülötte szeretetben mindenki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.