- hirdetés -

Megható pillanatoknak lehettünk szem-és fültanúi péntek délelőtt az Ezüst Fenyő Idősek Otthonában. Az Orosházi Keresztény Ifjúsági Klub (OKIK), azaz Bánkiné dr. Borbély Mária gyermek színjátszó csoportja adott műsort a bentlakóknak.

Bánkiné dr. Borbély Mária, mindenki Marika nénije 15 éve viszi a helyi idősotthonokba az általa tanított és a klubjába járó gyerekeket így, karácsonytájt. Ez az év sem maradhatott ki a sorból, az idősek idén is nagy örömmel fogadták az alsósok műsorát.

– Ők itt a Vörösmarty iskola diákjai, hittanra tanítottam ezt az aranyos kis csoportot az előző évben – mesélte Bánkiné dr. Borbély Mária. – A jelmezek már megvoltak, csak az előadást kellett összeraknunk. 1991 óta viszek a keresztény közösségemmel ünnepi műsorokat a város intézményeibe, 2007-2008 táján nyitottunk először a szociális otthonok felé. A három király jelmezből van három garnitúránk, az első még akkor készült, amikor Hajdu Attila – aki ma már a Székács iskola történelemtanára – volt király. De nemcsak ilyenkor, karácsony előtt készülünk, hanem Anyák napján és húsvétkor is szoktunk szerepelni, hisz a gyerekeknek is jó érzés megörvendeztetni az időseket.

Furulya- és hegedűjáték tarkította a műsort, amelynek elkészítésében Bánkiné Révész Adrienn énektanár is segédkezett. Az idősek – felismervén a klasszikus, gyermekkorukból ismert dallamokat – dalra fakadtak az otthon ebédlőjében tartott rendezvényen. A gyerekek megszólaltatták hangszereiken a dalokat, ők pedig énekükkel tették teljessé azokat. Ezután következett a betlehemes játék.

Bogárné Kiss Ildikó, az Orosháza Város Önkormányzat Egységes Szociális Központ igazgatója kiemelte, az olyan programok, mint az Orosházi Keresztény Ifjúsági Klub előadása, melegséggel töltik meg a gondozottak szívét. Az idősek mindig nagy örömmel fogadják a gyerekeket, akik a műsor által egy kis színt visznek a megszokott életükbe.

Az OKIK rendületlenül működik a Zombai utca 59. szám alatt. Bár az energiaárak kihatással vannak a klub életére, azért a vezetőség igyekszik minél több rendezvényt szervezni a kis közösségnek.

– November végén még nagykabátos volt a Credo koncertünk, amire azért így is eljött közel ötven fő – folytatta Marika néni. – Akkor azt mondtam, kerül, amibe kerül, legalább a gyertyagyújtások idejére felcsavarjuk egy kicsit a fűtést. Az első gyertyánkat Felegyi-Németh Mihály evangélikus lelkipásztor gyújtotta meg, a másodikat Szalkay Róbert református lelkész lobbantotta lángra. A harmadik gyertyagyújtás Iványi László katolikus esperesplébános szolgálatával valósult meg, a negyedik pedig a baptista szeretetszolgálat közreműködésével zajlott. A december 30-ai évbúcsúztatónkra is mindenkit szeretettel várunk, ezt a programunkat már úgy hirdetjük, hogy fűtött hely várja a tagokat. A délutánt Nikodém Noémi és Körmöczi Zoltán énekes-zenés műsora teszi majd teljessé.

– Nagyon hálásak vagyunk a sok-sok támogatásért, amit a keresztény közösségünk tagjaitól kapunk. Néha már röstellem, hogy még a nyugdíjasok is támogatnak minket anyagilag, de jó szívvel teszik, hisz tudják, csak így vagyunk képesek továbbra is működni. A felajánlások nélkül nem is tudom, mi lenne a klubbal – tette hozzá.

Az OKIK vezetője elmondta, a 2023-as év első két hónapjában téli szünetet tartanak. Legalábbis ez a terv, de Marika néni már most nagyon hajlik afelé, hogy legalább a februári karnevált megszervezze. Tudja, a gyerekeknek fontos ez az ünnep, a szekrények pedig tele vannak jelmezzel, amik csak arra várnak, hogy a kicsik magukra öltsék őket. Igaz, a számlák kifizetése nagy fejtörést okoz a vezetőség számára, de mint mindig, most is a közösség az első, és az örömszerzés érdekében komoly áldozatok meghozatalára is képesek.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.