- hirdetés -

Az év utolsó testületi ülését tartották a képviselők csütörtökön. Több mint harminc napirendről tárgyalt a grémium, többek között a város közlekedés-fejlesztését célzó pályázatról, a kéklámpás szervezetek támogatásáról, illetve buszmenetrendről, valamint egy geotermikus energiáról szóló előadást is meghallgattak a tagok.

A létszám ezúttal sem volt teljes, a hiányzók között most is feltűnt a DK-s Papp Róbert neve, aki az előző alkalommal is igazolatlanul maradt távol. A jobbikos Szabó Ervin sem tudott jelen lenni a december 15-ei ülésen, ám erről előre tájékoztatta a testületet. 

Fotó: Horváth Bence

Dávid Zoltán polgármester jelezte, hogy a kiküldött 29 napirendi pont mellett további hármat venne fel a napirendek közé. Ezzel kapcsolatban a Közösen Orosháza Városáért Mozgalom frakciójába tartozó Bodóczi András jelezte, hogy véleménye szerint harminckét napirendi pontot nem tud korrekt módon megtárgyalni a testület.

A polgármester reagálva az ellenzéki képviselő felvetésére elmondta, hogy oka van annak, hogy ennyi napirend van. Sok olyan ügyról van szó, amit nem lehet halasztani. – Most ennyi munka vár ránk, amit képes a testület elvégezni – fűzte hozzá a városvezető.

Végül 10 igennel és 3 tartózkodással elfogadta a testület a napirendi pontokat.

1. Sportszervezetek által használt önkormányzati ingatlanokkal kapcsolatos döntések meghozatala.

I. Orosháza, Dózsa György utca 1. – Erostyák Zoltán Ökölvívó és Szabadidősport Sportegyesület, Orosháza, Fürdő utca 5. – asztalitenisz

Az ökölvívó klub önhibáján kívül nem tudott elköltözni a teremből, ezért azt kérik, hogy továbbra is használhassák azt. A felmerülő rezsiköltségeket megtérítik.

Az ASE Orosháza is hasonló kérelemmel fordult az önkormányzathoz, mivel nem tudják megoldani máshol az edzéseket. 

A Fürdő utcai teremben a fűtést kikapcsolják, illetve csak minimális mértékben használják a világítást. A felmerülő rezsiköltségek részarányos részét megtéríti az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. számára.

II. Orosháza, Könd utca 1.

Az OMTK-ULE, az Orosházi Kyokushin Karate és Szabadidő Kör, valamint az önkormányzat konzorciumban valósította meg a Könd utca 1. szám alatt található terem felújítását. A mostani határozati javaslatban az szerepel, hogy az üzemeltetői szerződést kötnek az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt-vel, de bérleti díj ellenében az OKKSZK használja. Mindezt úgy, hogy lehetőséget biztosít a kapacitás legalább húsz százalékában más hivatásos, amatőr sportolónak vagy csapatnak.

Raffai János meglátása szerint a nem hivatásos, illetve amatőr sportolók részére fenntartott intervallumok nem kedvezőek, hiszen munka, család mellett mozognak. Azt javasolta, hogy 19-21 óráig tartó időszak helyett, 17-19 óráig biztosítsa az önkormányzat számukra a sportolási lehetőséget.

Ezt a módosító javaslatot nem fogadták el.

A három határozati javaslat közül az elsőt 13 egyhangú igennel, a másodikat 12 igen és 1 nem mellett szavazták meg. Az utolsót 11 igen és 2 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

2. Az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium 2022/2023. évi Tehetséggondozó Programjának támogatása. Az előterjesztés itt olvasható.

Fetser János (MSZP) arról érdeklődött, hogy az önkormányzaton kívül van-e más cég, illetve civil aki támogatja ezt a programot. Kulcsár László, a Táncsics gimnázium igazgatóhelyettese válaszában elmondta, a programot kizárólag az önkormányzat támogatja, de az év végén kiemelkedően teljesítő diákok, illetve az őket felkészítő pedagógusok díjazásához hozzájárulnak öregdiákok. Tavaly másfél millió forintnyi díjat osztottak ki.

Bodóczi András elmondta, hogy ebből a programból hiányolja, hogy nincsenek megemlítve a felkészítő tanárok, egyéb felkészítők munkája. 

Fotó: Horváth Bence

Fetser János megköszönte az igazgatóhelyettes válaszát. Nehezményezte, hogy az orosházi oktatás kitett Békéscsabának és Gyulának. Elismerését fejezte ki a pedagógusoknak. 

Bojtor István alpolgármester emlékeztette a testület tagjait, hogy az Oktatási Kerekasztal negyedévente-két havonta ülésezik, amelyre minden képviselő meghívást kap. Az alpolgármester szerint idén tavasszal remek tartalmas programtervezeteket tettek le az asztalra az intézmények mindenféle külső ráhatás nélkül. Az alpolgármester szerint az összeg, amit a város erre a programra szánt egy nagyon jó célt szolgál.

Végül 13 igennel elfogadták a napirendet a képviselők.

3. A menetrend szerinti személyszállításban alkalmazott díjszabás módosítására vonatkozó döntés meghozatala. Az előterjesztés itt olvasható.

Fetser János (MSZP) arról beszélt, hogy elég komoly infláció van az élet minden területén. A díjszabás módosításának három lehetőség közül az előterjesztésben javasolt változat aránylag elviselhető. Egy módosító indítványt tett, ami korábban már tíz éven át működött Orosházán. A tanulók havi bérletének költségét vállalja át az önkormányzat a költségvetés terhére. Emlékeztetett arra, hogy ez a lehetőség Dancsó József polgármesterségének idején szüntette meg az önkormányzat. – Mivel ez nem egy olyan jelentős tétel, kérem hogy a jövő évi költségvetés tervezésében vegyék figyelembe és támogassák, mert ennyi tartaléka van a városnak – mondta a szocialista képviselő.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy erről már a bizottsági ülésen is beszéltek, de Bojtor István alpolgármester most is reagált az MSZP-s politikus felvetésére. Az alpolgármester kifejtette, hogy a jövő évi költségvetés még képlékeny. Nyilvánvalóan nem egyszerű és könnyen megoldható feladat lesz a tervezés. Pont azért választották ki ezt a díjtételt, mert így mindenki számára a legkedvezőbb lehetőséget tudják nyújtani. Emlékeztette arra is a grémiumot Bojtor István, hogy jövő év végén az önkormányzat és a Volán között kötött szerződés jövőre lejár, tehát több kérdésben is új döntések, egyezségek születnek majd. Azt kérte a jelenlévő képviselőktől, hogy támogassák az eredeti javaslatot és ne emeljenek ki külön csoportokat.

Fotó: Horváth Bene

Fetser János (MSZP) nem értette, hogy miért nem támogatják a módosító javaslatát. Megismételte, hogy ez a módszer korábban már működött és véleménye szerint ez nem jelentős tétel a költségvetésben. Hangsúlyozta, hogy a képviselő-testület feladata, hogy bizonyos társadalmi rétegeket támogasson és kiemeljen.

Oravecz Nóra alpolgármester is reagált Fetser János felszólalására. Egyetértett abban, hogy a testület feladata támogatni a helyi embereket, amit meg is tesz az önkormányzat. Jelezte, hogy ezt a későbbi szociális intézkedésekkel kapcsolatos előterjesztéseknél is megmutatkozik, hogy milyen szociális kedvezményeket tett a város. Azt kérte az alpolgármester is, hogy a jelenlegi nehéz időszakban, amikor egyelőre nem tudni, hogyan alakulnak az energiaárak ne most foglalkozzanak ezzel a kérdéssel. Azt javasolta, hogy jövőre térjen vissza erre a testület, amikor már tisztább a kép.

Fotó: Horváth Bence

Raffai János (független) hozzáfűzte, hogy a fiatal generáció volna az, amely a várost megtudná tartani. Amennyiben a 280 fő diák hozzáférne azokhoz a programokhoz, sportolási lehetőséghez, szakkörökhöz egy ingyenes utazási lehetőség által, talán nem menne el később máshová munkát keresni.

A módosító javaslatot végül 10 nem és 3 igen mellett nem fogadta el a testület. Az eredeti előterjesztést 10 igen, 1 nem és 2 tartózkodás mellett megszavaztak a képviselők.

4. Orosházi Evangélikus Egyházközség 2019. évi támogatási összegének elszámolása Az előterjesztés itt olvasható.

13 egyhangú igennel elfogadta a testület a napirendi pontot.

5. Orosháza Város Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi programjának II. felülvizsgálata Az előterjesztés itt olvasható.

Raffai János elmondta, hogy a szakmai munka megvitatásánál egyedül Olasz Mónika és ő vettek részt.  Az a problémája ezzel a rendszerrel, hogy az a szociális, kulturális környezet ahová születik az ember meghatározza az életét. Azt kérte, hogy a következő alkalommal a testület többi tagja is legyen ott és hallgassa meg a szakmai beszámolókat. – Ez a munka rendkívül értékes és nem lehet semmi mással összehasonlítani – tette hozzá.

Dávid Zoltán polgármester megköszönte mindazoknak a munkáját, akik az esélyegyenlőségi programon dolgoztak.

Végül 12 igen 1 tartózkodással elfogadták a képviselők.

6. Döntés a 7. számú betöltetlen háziorvosi körzet 2023. január 1. napjától 2023. június 30. napjáig helyettesítéssel történő feladat ellátásáról, valamint Orosháza Város Önkormányzata szándéknyilatkozata arról, hogy a jövőben Dr. Alzubi Ali főorvossal a 7. számú felnőtt háziorvosi körzet feladatainak ellátása érdekében, feladat-ellátási szerződést kíván kötni. Az előterjesztés itt olvasható.

Fetser János (MSZP) örül annak, hogy egy kiváló orvos valamilyen formában itt marad a városban. Azt sajnálja, hogy sebészként már nem tevékenykedik az orosházi kórházban.

Dávid Zoltán polgármester egyetértett, hiszen nagyon kevés az orvos. Örül annak, hogy sikerült egy ilyen kiváló szakemberrel betölteni a hetedik számú háziorvosi körzetet.

13 egyhangú igen, elfogadták a napirendet.

7. Döntés 2023. évre likviditást biztosító hitelről. Az előterjesztés itt olvasható.

Név szerint szavaztak ebben a kérdésben:

Antal László: igen, Bodóczi András: tartózkodott, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: tartózkodott, Gyapjasné Béres Enikő: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: igen, Oravecz Nóra: igen, Papp Róbert: nem volt jelen, Raffai János: tartózkodik, Szabó Ervin: nem volt jelen, Tóth-Kása Sándor: igen.

Elfogadták a napirendet.

Fotó: Horváth Bence

8. Belső ellenőrzés 2023-2026. évi stratégiai ellenőrzési terve és 2023. évi ellenőrzési terve. Az előterjesztés itt olvasható.

10 igen 1 nem 2 tartózkodás.

9. Beszámoló a társulások tevékenységéről, pénzügyi helyzetéről, a társulási célok megvalósulásáról és az Orosházi Kistérség Többcélú Társulása 2023. évi tagdíjának meghatározása. Az előterjesztés itt olvasható.

10 igen 3 nem – így szavaztak mind a négy határozati javaslat esetében.

10. A Képviselő-testület 2023. évi munkaterve. Az előterjesztés itt olvasható.

Kérdés nem volt, szavaztak a határozatokról: 10 igen 3 tartózkodás.

11. A temetőkről és a temetkezésről szóló 14/2008. (VIII.04.) számú rendelet módosítása. Az előterjesztés itt olvasható.

Fetser János (MSZP) nem értette, mi indokolja, hogy ilyen drasztikus áremelést intézett az egyház. Túlzónak találja az emelés mértékét, ami miatt nem szavazza meg az előterjesztést.

Fotó: Horváth Bence

dr. Burai Mihály jegyző elmondta, hogy a Fogyasztóvédelmi Egyesülethez tartozik a különböző szolgáltatások díjszabásainak szabályozása. A januárban megemelt temetői díjakat a szabályoknak megfelelően alakították ki.

Végül 10 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadták a napirendet.

12. 

/1. Orosháza Város Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről szóló rendelet III. számú módosítása

/2. A 2022. évi költségvetéshez kapcsolódó döntés

Név szerint szavaztak a költségvetési rendeletről:

Antal László: igen, Bodóczi András: tartózkodott, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: nem, Gyapjasné Béres Enikő: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: igen, Oravecz Nóra: igen, Papp Róbert: nem volt jelen, Raffai János: tartózkodott, Szabó Ervin: nem volt jelen, Tóth-Kása Sándor: igen.

Megszavazták, míg a határozatról 10 igen 2 tartózkodás és egy nem mellett elfogadták.

13. Önkormányzati elismerések és adományok nyújtása az orosházi rendvédelmi, katasztrófavédelmi szervezetek és a mentőállomás részére. Az előterjesztés itt olvasható.

Ahogy minden évben, az önkormányzat idén is jutalmazza az év rendőrét, tűzoltóját és mentősét. Emellett arról is döntenek, hogy 200 ezer forint értékben mindhárom kéklámpás szervezetet támogatja.

12 igen 1 tartózkodással elfogadták mindkét napirendi pontot.

14. Döntés Önkormányzat részvételéről a 2023. évi járási startmunka közfoglalkoztatási programokban. Az előterjesztés itt olvasható.

Az előterjesztést végül 12 igen és 1 tartózkodással elfogadták.

15. Egyes állami tulajdonban álló orosházi ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba vételéhez szükséges döntések meghozatala. Az előterjesztés itt olvasható.

Fetser János kért szót, majd elmondta, hogy ezt az előterjesztést támogatja. A gazdasszony képzőről van szó, amit még 14 évvel ezelőtt adott át az ellenzék tiltakozása mellett a Gyulai Szakképzési Centrumnak az önkormányzat. Folyamatosan javasolták, hogy mivel nincs használatban, az állapota romlik, ezért vegye vissza az önkormányzat, ami most megtörténik.

Az előterjesztésben két határozatról döntöttek: mindkét esetben egyhangú 13 igennel szavaztak a képviselők.

16. OrosCafe Korlátolt Felelősségű Társaság 2023. I. negyedévi finanszírozása. Az előterjesztés itt olvasható.

Kérdés nem volt: 10 igen 3 nem, elfogadták a napirendi pontot a képviselők.

17. Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. 2023. I. negyedévi finanszírozása. Az előterjesztés itt olvasható.

Kérdés ezúttal sem volt: 10 igen 2 nem 1 tartózkodás. Ezt a napirendet is elfogadták.

18. Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt.-vel kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés itt található.

I. Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. 2022. évi közszolgáltatás I-IX. havi beszámolója

II. Közszolgáltatási szerződés megkötése a 2023. évre

A napirend két határozati javaslatát 11 igen 2 nem 1 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

19. Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról. Az előterjesztés itt olvasható.

Mindhárom határozati javaslat esetében 10 igen 3 tartózkodás mellett szavazták meg a képviselők a napirendi pontot.

20. Orosháza Város Településrendezési eszközeinek módosítására vonatkozó változtatási szándék elfogadásáról. Az előterjesztés itt olvasható.

10 igen 3 tartózkodás mellett fogadták el ezt a napirendi pontot is.

21. Justh Zsigmond Városi Könyvtár, valamint a Nagy Gyula Területi Múzeum Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása. Az előterjesztés itt olvasható.

Két határozati javaslatról döntöttek a képviselők 13 egyhangú igennel.

22. Ingatlanhasználattal kapcsolatos döntések. Az előterjesztés itt olvasható.

/1.) Döntés az orosházi piac és vásárcsarnok fenntartására megkötött üzemeltetési szerződés módosításáról

/2.) Döntés az Orosháza Előd utca 17. sz. alatti, 971.hrsz-ú ingatlan használatára vonatkozó szerződés módosításáról

Raffai János (független) jelezte, hogy a Vásárcsarnokban árusítók jelezték számára, hogy a csarnok és a bérházak közötti részen a vízelvezetés nem megoldott. Arról érdeklődött, hogy erről a problémáról tud-e a VÜRT, illetve mekkora összegbe kerül ennek a kijavítása és szerepel-e a cég költségvetésében.

Fotó: Horváth Bence

Benkő Ferenc vezérigazgató elmondta, hogy felmérték a teljes piacot. A kábelek takarását már elvégezték, a csarnok ereszeinek tisztítására később kerül sor. Hozzátette, hogy az üzemeltetési költségekben ezek a munkálatok szerepelnek.

1. határozati javaslat: 11 igen 2 tartózkodás

2. határozati javaslat: 12 igen 1 tartózkodás.

23. Felhatalmazás közbeszerzési feladatok ellátására vonatkozó szerződéskötésre. Az előterjesztés itt olvasható.

10 igen 3 tartózkodás.

24. Többletforrás igény benyújtása TOP-3.1.1-16-BS1-2017-00008 és TOP-3.1.1-16-BS1-2017-00009 projektek vonatkozásában. Az előterjesztés itt olvasható.

A TOP-pályázatból megvalósuló kerékpárút-hálózat fejlesztését célzó pályázat I. üteméhez közel 15 millió forint összegben, míg a II. üteméhez több mint 5 millió 706 ezerforint többlettámogatási igényt nyújt be az önkormányzat a Szarvasi úton feltárt előre nem látható pályaszerkezeti hiba miatt.

Fetser János (MSZP) arról érdeklődött, hogy melyik cég felelős a projektmenedzsmentért, adott esetben ki a műszaki ellenőr. Arról érdeklődött, amennyiben nem kapja meg az önkormányzat a pénzt, akkor saját költségvetéséből kell-e ezt a plusz költséget fizetni. Jelezte, nem szavazza meg ezt a napirendet. Úgy gondolja, hogy vagy a pályázat előkészítése nem volt megfelelő, vagy bűncselekményről van szó.

Raffai János (független) a kivitelező IP Tender Kft. munkáját minősítette. – Nem gondolnám, hogy ez a cég olyan hatalmas sztár lenne és olyan sok rutinnal rendelkeznének. Megnéztem a munkájukat, sikerült egy hét alatt a Bajcsy-Zsilinszki utcát feltúrni, szegőzni és leaszfaltozni. Mindezt -2 és – 5 fokban. Nem vagyok útépítő, de azt tudom hogy ebben a rétegben is látszik és nem sikerült a tömörítés – sorolta. Kijelentette, hogy nem fogja megszavazni és érdemes megvizsgálni a kivitelező munkáját.

Molnár Béla alpolgármester reagált az ellenzéki képviselők felvetéseire. Megerősítette Raffai János azon kijelentését, hogy valóban nem útépítő és az elmúlt években feleslegesen ült a testületi üléseken, mert nem emlékszik egy kivitelezést milyen folyamatok előzik meg. Az alpolgármester elmondta, hogy közbeszerzési eljárással választották ki a kivitelezőt.

Fotó: Horváth Bence

– Átadás átvételkor a műszaki ellenőr dönti el, hogy az elkészült munka megfelelő-e vagy sem. Jelenleg még kivitelezés alatt áll a munka, ha esik az eső, ott lesz pocsolya is, tehát felesleges hatásvadász kijelentéseket tenni. A másik, hogy semmilyen befolyásunk nincs arra, hogy ki, milyen ajánlattal nyer meg egy közbeszerzést. Nyílt eljárás volt és különböző referencia elvárásoknak is meg kellett felelnie a cégnek. Gondolom ezeknek megfelelt, általában a Közbeszerzés Felügyelet előzetes vagy utólagos módon szokta ellenőrizni. Láthatóan vagy tájékozatlanok vagy szándékosan játszák a hülyét – fogalmazott az alpolgármester.

Molnár Béla elmondta azt is, hogy az előterjesztésben szerepel, hogy a tervek is tartalmaztak látható hibákat, amelyek a meglévő kerékpárútnál jelen voltak, viszont a bontás során született meg az a döntés, hogy szükséges újabb munkálatokat elvégezni előre nem látható hibák miatt.

– Kezdtem örülni, amikor Fetser János elkezdte felszólalását, hogy megdicsér majd, hogy szereztem a beruházáshoz több mint száz millió forintot. Majd bíztam benne, hogy úgy folytatja, reméli a maradék húsz millió forintot is sikerül megszerezni. Ez nem így történt. Amennyiben a műszaki ellenőr azt állapítja meg, hogy el kell végezni bizonyos munkálatokat ahhoz, hogy ez a kerékpárút jó minőségben elkészüljön, akkor végre kell hajtani. A diplomámban szerepel az, hogy mérnök, mégsem okoskodok, amihez nem értek – utalt Raffai János felvetéseire.

Az alpolgármester visszautasította, hogy mindenféle bizonyítékok és megalapozatlan módon bűncselekményekkel vádaskodik Fetser János.

Raffai János (független) elmondta, hogy a munkálatok már befejeződtek, nem zajlik kivitelezés a Bajcsy-Zsilinszki utcán. Azt javasolta a polgármesternek, hogy vegyen részt egy új kommunikációs tréningen.

Püspökiné Sinka Edit, a Városfejlesztési és Településüzemeltetési Osztályvezetője elmondta, hogy a projektmenedzsmentet a Békés Megyei Önkormányzat szervezete látja el, míg a műszaki ellenőr a RexTerra Kft.

A hosszú vita után 10 igen 3 nem volt a szavazás eredménye mindegyik határozati javaslat esetében.

25. Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének a 17/2022. (IX.29.) önkormányzati rendeletének módosítása. Az előterjesztés itt olvasható.

Kérdés, vita nem volt. 12 igen 1 tartózkodás. Elfogadták a napirendet a képviselők.

26. Egységes Szociális Központ 2023. évi nyersanyagnormáinak meghatározása. Az előterjesztés itt olvasható.

Kérdés, vita most sem volt: 10 igen 3 tartózkodás.

27. A gyermekek ellátásáról szóló 9/2016. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosítása. Az előterjesztés itt olvasható.

A napirendet itt is elfogadták a képviselők: 12 igen 1 tartózkodás.

28. A nevelési-oktatási intézmények térítési díjáról szóló 8/2016. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosítása. Az előterjesztés itt olvasható.

Elfogadták a napirendi pontot 11 igen 2 tartózkodás mellett.

29. A Fürdő utca 5. sz. alatti ingatlan helyiséghasználatának közös megegyezéssel történő megszüntetése. Az előterjesztés itt olvasható.

Ezt a napirendet is megszavazták: 12 igen 1 tartózkodás.

Fotó: Horváth Bene

30. Az MS Energy Kft. és Orosháza Város Önkormányzata közti együttműködés jóváhagyása.

A testületi ülésen Garaguly István, az MS Energy Kft geológusa tartott egy előadást. Elmondta, hogy a cég már tíz éve geotermikus projektek fejlesztésében is részt vesz. Együttműködnek cégekkel és önkormányzatokkal is. Elhangzott, hogy Magyarország geotermikus potenciálja kiemelkedő, ehhez mérten ezek a lehetőségek kevésbé használják ki. Magyarországon belül az orosházi régió kiemelkedő lehetőségekkel rendelkezik. Gyopárosfürdőn 1500-1600 méteres mélységen kilencven fokos víz nyerhető ki, ami tökéletesen alkalmazható korszerűtlen fűtőrendszerekhez is.

– Az energiaválság miatt úgy néz ki, hogy országos szinten be fog indulni a geotermikus projektek fejlesztése és ha már itt vagyunk, a legjobb adottságokkal rendelkező régió legnagyobb városában Orosházán, akkor gondoltuk érdemes lenne megfelelően előkészíteni. A jövőben számos olyan fejlesztési program indul, amiből nagy kár lenne, ha a település kimaradna – fűzte hozzá a szakember.

Beszélt arról is, hogy a terület jól feltérképezett a szén-hidrogén ipar miatt. Igazából geológiai szempontból többféle projektjavaslata is lenne az MS Energy Kft-nek, amiket a helyi igények felmérése után pontosítanak. Említette, hogy a termálvizet közvetlenül, illetve egy villamos erőmű működtetésére is fel lehet használni. Utóbbi egy komolyabb beruházást igényel, mivel nagyobb mélységbe kell hozzá fúrni. Ami lakossági szempontból is érdekes, az a direkt vízhasznosítás lehet.

A tájékoztató után szavaztak a képviselők, végül 12 igen 1 tartózkodás mellett elfogadták a napirendet.

31. Önkormányzat tulajdonában álló Ingatlan (Gémes palota) kijelölése árverezésre.

Név szerint szavaztak:

Antal László: igen, Bodóczi András: igen, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: tartózkodik, Gyapjasné Béres Enikő: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: igen, Oravecz Nóra: igen, Papp Róbert: nem volt jelen, Raffai János: tartózkodik, Szabó Ervin: nem volt jelen, Tóth-Kása Sándor: igen.

11 igen 2 tartózkodás, elfogadták a napirendet.

32. Többletforrás igénylése a TOP-4.3.1-15-BS1-2019-00012 azonosítószámú pályázat kivitelezőjének kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás megindításához.

Kérdés, illetve vita nem volt: 10 igen 3 tartózkodás. Ezt a napirendet is megszavazták.

Távolmaradások minősítése

Dávid Zoltán polgármester az ülés végén elmondta, hogy a november 29-ei ülésről Papp Róbert, illetve dr. Szabó Ervin nem vett részt. Előbbi nem tudta igazolni távolmaradását, míg a jobbikos képviselő az SZMSZ szerint igazolta hiányzását.

A városvezető mielőtt berekesztette volna az ülést kellemes ünnepeket kívánt a testület minden tagjának.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.