- hirdetés -

A december, az év vége a visszatekintés, számvetés ideje. Az Orosháza és Térsége Gazdakör mögött nehéz év áll. Erről kérdeztük a gazdakör elnökét Brlázs Róbertet.

Mindannyian átéltük, tudjuk, hogy a 2022-es esztendő nem volt egyszerű a gazdák, így az egyik legnagyobb érdekképviseleti szervük, a gazdakör számára sem. Az aszályos időjárás és a Jéger rendszer körül kialakult helyzet volt amelyek leginkább befolyásolták a gazdatársadalom életét.

Idén is nagy sikert aratott a Hagyományok-Ízek verseny (Fotó: Horváth Bence)

– A gazdakör megpróbált ezekre a kérdésekre válaszokat adni, illetve megpróbáltuk azokat az értékeket tovább vinni, amelyek az elmúlt időszakban jellemzőek voltak. Az év elején megrendeztük a XV. Hagyományok-ízek versenyt, ezúttal új helyszínen, az Eötvös-csarnokban és a téren. Sikeres és népszerű volt a rendezvényünk. Sok elismerő szó mellett egyre többen kérdezik, hogy jövőre is lesz-e. Az év során kilenc alkalommal tartottunk fórumot, melyek részint az Agrár kerekasztalhoz kapcsolódtak, részint a gazdáknak szóló fórumok voltak. Itt is voltak kiemelt témák. Elsősorban az aszállyal és a klímaváltozással kapcsolatos témakört próbáltuk a fórumokra behozni, emellett az öntözésfejlesztés és a vízszabályozás volt a fő téma. Próbáltunk tudományos érvekkel alátámasztva rendet tenni a jégkármérséklő rendszerrel kapcsolatban kialakult, minden alapot nélkülöző tévhitek közt is rendet tenni – kezdi az összefoglalót Brlázs Róbert.

Egy sor, minden alapot nélkülöző tévhitet kellett eloszlatni a Jéger rendszerrel kapcsolatban (Fotó: Horváth Bence)

Kiemelkedő esemény volt nyáron a határszemle, melyen belül fő téma volt, hogy a klímaváltozás hatásai miként befolyásolják a talajok szerkezetét. Talán az egyik leghitelesebb professzortól hallhatták a gazdák, mire kell odafigyelni a talajszerkezettel kapcsolatosan.

– Idén is megtartottuk a hagyományos aratás előtti gépszemléket, ahol a baleset-, és tűzvédelmi ellenőrzéseket hajtottuk végre a tűzbiztonsági szakemberek segítségével. Talán ennek is köszönhető, hogy – bár a környékünkön előfordult – nem volt a gazdakörhöz tartozó területen komolyabb baleset. Rendben lezajlottak a kamarai választások, melynek eredményeképpen Orosházáról is többen kerültek be a NAK tisztségviselői közé. Novemberben megalakult a Települési Agrárgazdasági Bizottság, amely a föld adásvételeket koordinálja. Ismét sikeres volt városunkban is a Magyarok Kenyere Program, ahol 51 fő, 3,7 tonna búzát adományozott, ezzel az egyik legsikeresebb megyei adománygyűjtést tudhatjuk magunkénak – folytatja a visszatekintést az elnök.

A gépszemlék fontossága nem is lehet kérdés (Fotó: Horváth Bence)

Fontos történése volt az évnek, hogy a gazdakör tagozataként megalakult az Orosházi Pálinka Klub és jelenleg 51 fős tagsággal működik. Az Orosháza és Térsége Gazdakör létszámában is jelentősen gyarapodott az év során. 2021 végén 71 tagú volt a szervezet, mely mostanra 107 fős taglétszámúvá nőtt, amely azt jelezheti, hogy a gazdakör jól végzi a munkáját és szívesen csatlakoznak hozzájuk az agráriumban tevékenykedők. A létszámbeli fejlődés mellett a gazdakör átlagéletkora jelentősen csökkent.

Három előkészítő rendezvény után megalakult az Orosházi Pálinka Klub (Fotó: Horváth Bence)

– Jó kapcsolatokat ápolunk és sikeresen együttműködünk a város és környéke mezőgazdasági nagyüzemeivel. Részt vesznek rendezvényeinken és a lehetőségekhez képest mindenben megpróbáljuk segíteni egymás munkáját. A gazdakör igyekszik a város társadalmi életében is aktívan részt venni. Ott voltunk a 100 éves orosházi mezőgazdasági oktatás megünneplésénél. A Mezgé rendezvényein nem csak résztvevőként, de szinte gesztorként, szervezőként segítettünk. A társadalmi szerepvállalás része volt a már említett Magyarok Kenyere Program is, ahol minden nehézség és a gyenge termés ellenére is ott voltak az orosházi gazdák. Kiváló az együttműködés az Agrárkamarával és a Kormányhivatallal, akik aktívan segítik munkánkat. Jövőre lesz tíz esztendős a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF), melynek ötletgazdája és az egyik alapítója volt a gazdakörünk. Tervek szerint a KEF. tíz éves jubileumi ülését Orosházán rendezhetjük meg – zárja az összefoglalást Brlázs Róbert.

A gazdaköri elnök a jövővel kapcsolatban elmondta, a gazdakör a jövő évben is minden erejével igyekszik segíteni a tagságát. A hagyományokat továbbviszik, nagyon bízik benne, hogy az időjárás a jövő évben nem fordul a gazdák ellen és egy ennél is eredményesebb évet tudunk majd zárni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.