- hirdetés -

Az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének (ONYEE) nyolc klubja ünnepelt együtt péntek délben a művelődési házban. A kiskarácsony nevet viselő rendezvényen közel kétszáz fő élvezte együtt a közösségi élet előnyeit.

Október közepén költözött el az ONYEE a Töhötöm utcáról. A megemelkedett energia- és gázárak miatt a helyi nyugdíjas közösség átmenetileg a Petőfi Művelődési Központban tartja összejöveteleit, rendezvényeit. Igaz, a tagok jól érzik magukat a szép, új környezetben, mégis nagyon várják már a tavaszt, mikor is végre visszatérhetnek az otthonuknak tartott nyugdíjasházba.

– A hideg téli hónapokra helyet kaptunk a művelődési házban, amiért hálásak vagyunk az önkormányzatnak, valamint Lajti Tímeának, a Petőfi Művelődési Központ ügyvezetőjének – fogalmazott Erős Károly, az egyesület elnöke. – Így meg tudjuk tartani a klubnapjainkat, az ünnepségeinket, sőt, hölgytagjainknak a mindennapos tornázásra is lehetősége van a klubteremben. Nagy változás ez mindannyiunk életében, vágyunk is vissza már nagyon, de örülünk, hogy legalább ilyen formában működhetünk tovább. Minden évben négy nagy rendezvényt szoktunk tartani, ezek a nőnap, a május elseje, az augusztus 20-ai államalapítás ünnepe és az októberi idősek napja. Boldogok vagyunk, hogy idén is mindet sikerült megvalósítanunk. A kiskarácsonyokat eddig rend szerint külön tartották a klubok, most viszont úgy döntöttünk, kihasználjuk a Szokolay terem adta lehetőségeket, és együtt éljük át az ünnepvárás pillanatait. Közel kétszázan gyűltünk ma itt össze azért, hogy jól érezzük magunkat, és hogy demonstráljuk: élünk még!

A Szokolay Sándor teremben szépen megterített asztalok mellett várták a vendégek a finom ebédet, amely előtt színvonalas műsorral szórakoztatta a megjelenteket a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tizenhárom növendéke. Őket követően Lajti Tímea ügyvezető szólt a nyugdíjasokhoz.

– Én és a kollégáim szeretettel látjuk Önöket nemcsak ezen a rendezvényen, de a hétköznapokon is. Reméljük, hogy ez a különös helyzet szülte együttműködés előre vivő lesz. Köszönöm a munkatársaim nevében is a rugalmasságukat, együttműködésüket, tudom, egyikünknek sem könnyű most, de mi minden megteszünk azért, hogy Önök otthon érezzék magukat nálunk, és hogy a megszokott közösségi munkájukat nyugodt körülmények között tudják megvalósítani – emelte ki Lajti Tímea.

A rendezvényen részt vett Dávid Zoltán polgármester is, aki szintén bátorítóan szólt a helyi nyugdíjas közösséghez.

– Az elmúlt években olyan nehézségekkel kellett szembenéznünk, amelyek javarészt ismeretlenek voltak a számunkra. Ilyen volt a koronavírus járvány, és most a háború, amelynek következményeként bőrünkön érezzük az árak emelkedését, és aggódhatunk a gáz- és energiaproblémák miatt. Én mégis úgy gondolom, egy jó közösség mindent meg tud oldani, vagy ami legalább olyan fontos, a gondokat, bajokat képes feledtetni. Ezért azt kérem Önöktől, töltsék meg programokkal a művelődési ház klubtermét! Ne üljenek otthon, egyedül, szomorúan, hanem jöjjenek, és tartsák meg megszokott összejöveteleiket ezen a helyszínen!

– Problémák mindig lesznek, de nekünk az a dolgunk, hogy megoldjuk őket. Együtt minden könnyebb, és higgyék el, igaz a nézet, hogy minél több közösség tagjai vagyunk, annál erősebbek vagyunk. Használják ki a hely adta lehetőségeket, az együtt töltök pillanatok örömét. Ez a mai rendezvény sem valósulhatott volna meg ilyen formában a Töhötöm utcai épületben, hisz itt nagyobb hely áll rendelkezésre. Mindannyian megyünk előre! Nem lesz könnyű a jövő év sem a mostani lehetőséget látva, de mi megtesszük, ami tőlünk telik – zárta a polgármester.

A beszédek után egy egyesületi tagtárs szavalata következett, majd a finom ebéd elfogyasztását követően a zenekar már húzta is a talpalávalót. A nyugdíjasok valóban bebizonyították, élnek. Nemcsak a jelenben, a jövőben is. Erős Károly elárulta, már szervezés alatt áll egy januári ötven fős fővárosi színházlátogatásuk, és alakulóban vannak a 2023-as nagy közös kül- és belföldi kirándulásaik tervezetei is.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.