- hirdetés -

A járványügyi helyzet kedvező alakulásának köszönhetően dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos visszavonta a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást, viszont továbbra is érvényben marad a zártan etetés és itatás kötelezettsége.

Mint emlékezhetünk rá, a közelmúltban több hullámban is támadott a madárinfluenza járvány, mely hatalmas károkat okozott a baromfi ágazatban. Megszenvedték a termelők és a feldolgozók egyaránt. Több tízezres nagyságrendben kellett leölni az állatokat, sőt tovább súlyosbította a helyzetet, hogy több helyen a szaporulatért felelős törzsállományt is ki kellett pusztítani. Az országban kisebb-nagyobb időre több baromfi feldolgozó is bezárta kapuit.

Jó hír az ágazatban tevékenykedők számára, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma április vége óta nem mutatott ki újabb madárinfluenza fertőzést a baromfikban. A járványhelyzet ilyetén kedvező alakulása miatt az országos főállatorvos, legújabb határozatában visszavonta a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó országos előírást.

Fontos, hogy az állattartók továbbra is betartsák a járványvédelmi minimum feltételeket, ezzel minimalizálva annak kockázatát, hogy a madárinfluenza betegség újból megjelenjen hazánkban. Érvényben maradnak továbbá a zártan etetést és itatást előíró rendelkezések, valamint a takarmányt is zárt helyen kell tárolni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.