- hirdetés -

Károlyi Fülöp Béla író, költő, pedagógus családjában a gyerekek, de az unokák is szinte az anyatejjel együtt szívják magukba a magyar nyelv, a magyar irodalom szeretetét. Az egyik unoka, Gyalai-Fülöp Anna most Svájcban él és ott nyitott internetes könyvesboltot, ahol magyar nyelvű mesekönyvek közül válogathatnak az érdeklődők.

Anna, az Egyszervolt Könyvesbolt társalapítója magyar szakon végzett a Szegedi Tudományegyetemen, könyvesboltokban volt eladó, dolgozott könyvkritikusként, tizenöt éve írja folyamatosan könyves blogját. Két éve, férje munkája miatt került Svájcba, ahol megfogalmazódott a gondolat és létrejött az Egyszervolt Könyvesbolt.

– A magyar gyerekirodalom az utóbbi években rengeteget változott, rengeteget fejlődött, rengeteg izgalmas és érdekes kiadvány van. A külföldön élő családok és a külföldön felcseperedő magyar gyerekek számára az anyanyelvi nevelés nagyon fontos dolog és ebben a könyvek, a közös olvasmányok nagy szerepet töltenek be. A szülő döntése, hogy a gyerek megtanul-e magyarul és megtanul-e magyarul olvasni. Mert hiába tanul meg a helyi iskolarendszer szerint németül, franciául, angolul, magyarul olvasni külön meg kell tanulni. Ez egy örökség, egy kultúra, amelybe, bár külföldön él, bele tartozik a gyermek. Egy kicsit misszió is ez részemről, a magyar kultúra mellett – mondta el Gyalai-Fülöp Anna.

Annának van két kis gyermeke és jórészt gyakorlati felismerés volt részéről, hogy ahol élnek – Svájcban – ez egy hiányzó terület, hiányt pótolna egy ilyen webes könyvesbolt. Egyelőre csak gyermekkönyveket lehet náluk rendelni, de tervezik a felnőtt irodalom felé terjeszkedést is.

– Folyamatosan figyeljük a gyermek könyvkiadók hírleveleit, melyekből értesülünk az újdonságokról, illetve a családok visszajelzései alapján bővítjük a weboldal kínálatát. Hetente kétszer osztok meg a bolt Facebook-, és Instagram-oldalán könyvajánlót, ezek is segíthetnek a szülőknek a választásban. Az eddig eltelt 3 hónap alatt a rendelések mennyiségének folyamatos növekedését tapasztaltuk. Egyre több emberhez jut el itt Svájcban a híre, most már heti többszöri megkeresések vannak, és rendszeresen visszatérő vásárlók is. Sokszor kapok pozitív visszajelzéseket, amikben kiemelik a bolt igényes könyvkínálatát, a könyvajánlóimat vagy éppen csak annyi, hogy örülnek, hogy létrejött. Ezek mind megerősítések, hogy igény van erre, amit elképzeltem, hogy létrehozok – teszi hozzá Anna.

Mint mondja nem hisz annyira a sorsszerűségben, de az egész eddigi szakmai élete a saját könyves vállalkozás felé vezetett. Dolgozott könyvkritikusként, könyvkiadónál, egy könyves webáruház online marketingcsapatában és a könyvkereskedelemben is.

– A könyvet, mint olyat szerintem szakmailag mindenfelől körbejártam, és az Egyszervolt Könyvesboltba igyekszem beletenni az eddigi tapasztalataimat, a könyvek iránti kiapadhatatlan rajongásomat, valamint azt a tudást, amit azoktól az emberektől kaptam, akikkel eddig az utam során találkoztam. Sok hosszú távú tervem van tehát a bolttal, amik közül a legfontosabb, hogy kilépjek vele az online világból, és egy valódi könyvesboltot létrehozni Zürichben. Ezt a könyvesboltot egy igazi közösségi helyként képzelem el, amelyet könyvklubok, író-olvasó találkozók, könyves témájú/könyvterápiás workshopok és előadások, gyerekeknek szóló különféle foglalkozások segítségével tölteném meg élettel. Ez a következő lépcsőfok, ahova szeretnék mihamarabb eljutni – zárja a beszélgetést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.