- hirdetés -

Még a hidegebb tájakról is érkeznek madárfajok Magyarországra, hogy az itt maradó társaik mellett vészeljék át a téli időszakot. Ezek a madarak a hó és a hideg ellenére is megtalálják a számukra megfelelő táplálékot, így nincs szükségük arra, hogy elvándoroljanak. Etetésük inkább az embereknek nyújt szórakozást, hiszen sokan előszeretettel gyönyörködnek az énekesmadarak szépségében.

A madarakat télen nem szükséges etetni, aki viszont szeretne gyönyörködni bennük nyugodtan tehet ki táplálékot számukra, amellyel a madarak dolgát is megkönnyítik. Fontos azonban, hogy odafigyeljünk arra mit kapnak enni, hiszen van olyan táplálék, amely könnyen a pusztulásukat okozhatja.

Az etetési időszak az első tartós fagyok beköszöntével, december elején kezdődik és annak a megszűnéséig, március második feléig tart – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Tévhit azonban, hogyha egyszer elkezdjük etetni őket, nem hagyhatjuk abba, mert azzal ártunk a madaraknak. Az énekesmadarak amint érzékelik, hogy fogy az eleség tovább állnak.

Az egyesület kiemelte, az etetőkbe kihelyezhető madáreleségek három nagy csoportra sorolhatók, ezeket együttesen érdemes kirakni a madarak számára. A legfontosabb a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete napraforgómag, melyhez szórhatunk különböző magkeverékeket, valamint almával és bogyós gyümölccsel is készülhetünk a téli időszakban. Ezeket a fák ágaira szúrhatjuk vagy akaszthatjuk, de akár a földre is szórhatunk belőle. A harmadik csoportot az állati zsiradékok alkotják, kiemelten a kacsa-, a liba- és a sertésháj, a faggyú és a zsírszalonna, utóbbi esetben fontos, hogy ez ne legyen sózott, mert árthat a madaraknak. Mindezek mellett pedig az itatásra is fontos odafigyelni.

Soha ne adjunk se az énekesmadaraknak, se a vízimadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, péksüteményt, hiszen ezek nagy mennyiségű fogyasztása káros és veszélyes az állat számára. Ha erjedésnek indulnak bélgyulladást és a madarak pusztulását okozhatja.

A madarak számára többféle etetővel is készülhetünk. A legegyszerűbb megoldás, hogy a megtisztított talajra szórjuk a magvakat, és egy tetőt alakítunk ki fölé ágakból, és fóliából. Amennyiben a tálcás etetőt választjuk egy egyszerű műanyag virágalátétet is használhatunk fontos azonban, hogy az alján legyen néhány lyuk, ahol az eső és a hólé kifolyhat. A nagyobb dúcetetők előnye, hogy akár 25 kilogramm mennyiségű napraforgó is elfér benne, így olyan helyeken ideális, ahol ritkábban járunk. Emellett vannak még a klasszikus függő és az ablakpárkányra szerelhető etetők is. Ezek rendszeres takarítása is fontos.

A madáretetésen mindkét fél az ember és a madár is nyer, de csak akkor, ha odafigyelünk, és mindezt megfelelően tesszük.

Fotók: pixabay.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.