- hirdetés -

Az idei tél, a decemberi enyheség után megmutatja szigorúbb arcát. Az éjszakai mínusz tíz alatti hidegek után az előrejelzések szerint nappal sem mérhetünk pozitív hőmérsékleteket és ehhez jön még a hegyes, kellemetlen északi szél. Ez persze nem csak az embereket viseli meg, de a körülöttünk élő állatokat is.

Ez az az idő, amire azt mondják, a kutyát se kergeti ki ilyenkor az ember. A téli hideg a kinn tartott kutyákat és kertünk kis napszámosait, az énekes madarakat viseli meg leginkább. Ilyenkor fokozottan figyelnünk kell rájuk, gondoskodni róluk.

Szakemberek szerint a hidegben a kutyák fenntartó igénye az másfél-kétszerese a normálnak. Ha kutyatáppal etetjük, akkor növelni kell a napi adagot, persze közben figyelni kell a kutya kondíciójára is, nehogy elhízzon. A másik fontos dolog, hogy nagyon ügyelni kell a kutya vizére is, hogy ne fagyjon be, mert ilyenkor szomjazhat az állat. Az itatótálat tartsuk egy olyan fagytól védett helyen, ahol a kutya könnyen hozzáfér, illetve ilyenkor gyakrabban ellenőrizzük, hogy van-e még előtte víz.

– Fontos, hogy a kinn tartott kutyáknak legyen megfelelő házuk. Ez ne legyen túl nagy, mivel ezt a saját testhőjével „fűti fel” az állat. Legyen minden oldalról hőszigetelt, inkább álljon lábakon, hogy alul is legyen egy szigetelő réteg. A kutyaház aljára a legjobb a száraz szalma. Célszerű a kutyaházat szélvédett helyre tenni, de legalább úgy elhelyezni, hogy háttal legyen az uralkodó széliránynak. Az ajtóra kaphatóak már ilyen hővédő fóliák, de, ha egy szőnyegdarabot, vagy ilyesmit teszünk oda, az is megfelelő. Ha a kedvencünk kistestű, vagy rövid szőrű és azt látjuk, hogy vacog, akkor viszont mindenképp engedjük be egy zárt, vagy fűtött helyre – tájékoztatott a Szikhát kutyamenhely vezetője, Pukánszki Tamás.

A kutyaház aljába legjobb a száraz szalma (Fotó: Horváth Bence)

A kutyaház méretére is van ajánlás, a szélessége és a magassága az állat marmagasságának feleljen meg, a hossza pedig az orrtól a faroktőig terjedő rész hosszával legyen egyenlő. A nagyobb kutyaház nem menőbb, de a másik végletet is kerüljük, szóval ne lógjon ki a kutya a házából, mert akkor nem működik a dolog.

A kutyák általában élvezik a havat, játszanak, hemperegnek benne, de ettől semmi bajuk nem szokott lenni. Kint és bent tartott kutyáknál viszont egyaránt legyen a napi rutin része, hogy a hóban hempergős séta után töröljük szárazra a bundájukat, miután hazaértünk.

Madarak etetése

Leesett a hó és ezzel jórészt bezárult kertünk énekes madarainak éléskamrája. Szerencsére sokan figyelnek rájuk és már ősszel elkezdték etetni a madarakat. Azonban a legjobb szándék ellenére is követhetünk el hibákat. Most elmondjuk mivel és hogyan etethetünk madarakat helyesen.

Fontos, hogy ha elkezdtük az etetést, akkor nem szabad abbahagyni, mert a könnyű táplálék forrás megvonása hidegebb éjszakákon a madarak pusztulásához vezethet.

Ha van kutyánk, vagy macskánk, célszerű az etetőt magasabbra helyezni (Fotó: Horváth Bence)

– Segíthetjük itt telelő madarainkat azzal, hogy különböző magas zsiradéktartalmú, olajos magvakat teszünk ki nekik. Ez lehet fekete héjú napraforgó, tökmag vagy tört dió, emellett kihelyezhetünk nekik szalonnát és faggyút is. Ebben az esetben azonban fontos odafigyelnünk arra, hogy ezek kizárólag sótlan termékek lehetnek, hiszen a só a madarak pusztulását okozhatja. Az olajos magvakat jellemzően a cinkefélék, a csúszka a pintyfélék fogyasztják, azonban nekik kisebb fajta magokat, például kölesféléket is kiszórhatunk a földre, hogy onnan felszedegethessék azt. Jó szolgálatot tesz a ma már szinte bármely élelmiszerbolt állateledel kínálatában szereplő cinkegolyó, melyet nem csak a cinkék látogatnak előszeretettel – mondta el kérdésünkre a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársa, Sándor Bálint.

Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett gyümölccsel, leginkább almával is etessünk! Ezeket szúrjuk fel bokrok és fák ágcsonkjaira, de néhány szemet a talajra is tehetünk. Az almát gyakorlatilag minden rovarokat (is) fogyasztó madár kedveli.

A téli gondoskodást tavasszal és nyáron meghálálják munkájukkal a madarak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.