- hirdetés -

Az idei extrém aszály még inkább ráirányította a gazdálkodók figyelmét, hogy az öntözésfejlesztés, az öntözött területek nagyságának növelése égetően fontos. A keddi gazdafórum témája is az öntözésfejlesztés volt.

Az Orosháza és Térsége Gazdakör által összehívott fórumon a gazdák szakértőktől kaphattak tájékoztatást a felszíni és a talaj alatti vízkészletekről, illetve azok felhasználási lehetőségeiről. Brlázs Róbert gazdaköri elnök szerint nagyon fontos, hogy a gazdálkodók minél szélesebb körben tájékozódhassanak ezekről a lehetőségekről.

– A két héttel ezelőtti agrár kerekasztal témája is ez volt. Ott a nagyüzemek vezetőivel beszéltük át a témát, ma pedig a kisebb gazdaságok művelői ülnek a hallgatóság soraiban. Meghívtuk azokat a vízügyes szakembereket, akik a vízgazdálkodással, a vízkormányzással foglalkoznak, hogy az emberek megismerjék, kik foglalkoznak ezzel az ágazattal, kinek, mire terjed ki a hatásköre. Ezután már sokkal konkrétabban lehet tervekről, esetleg célokról beszélni. A legutóbbi rendezvényen hallottakból már sokat tanulhattunk. Azt gondoltuk, hogy a felszín feletti vizek tározásának vannak nagyobb lehetőségei, de a szakmai beszámolókból kiderült, hogy a talaj alatti vízkészletekben is legalább ekkora potenciál rejlik. Most elsősorban tanulunk. Megtudjuk, mik a lehetőségeink, megismerjük az újabb kutatási eredményeket. Ezek ismeretében lehet aztán mélyebben és alaposabban vizsgálni a témakört – avatott be Brlázs Róbert.

Dr. Katona Orsolya a GeoGold Kárpátia Kft. előadója számolt be az új kutatási eredményekről (Fotó: Horváth Bence)

Az idei katasztrofális aszály mindenki érzi, tudja, hogy foglalkozni kell az öntözésfejlesztéssel. Ki kell alakítani az öntözési közösségeket, ez azonban – mint megtudtuk – nem egyszerű dolog. A gazdák közül sokan tartanak ettől.

– Az emberek nem szívesen vállalnak másokkal közösséget. Tartanak a konfliktusok kialakulásától, egyáltalán a közös felelősségtől, közös munkától. Ezt a gátat kell segíteni leomlani, a gondolkodást megváltoztatni, hisz öntözésfejlesztésről egy bizonyos birtok nagyság alatt nem tudunk beszélni. Azoknak a kisebb gazdáknak, akik nem akarják csupán a természetre bízni, muszáj lesz összefogni az eredmény érdekében – tette hozzá a gazdaköri elnök.

Közös gondolkodásra és cselekvésre van szükség (Fotó: Horváth Bence)

A fórumon az ATIVIZIG osztályvezetője ismertette a cég működését, területi illetékességét, mivel foglalkoznak. Elmondta, hogyan mérik az aszályindexet, illetve megmutatta, hogy a gazdák hol tudják ezt nyomon követni.

A GeoGold Kárpátia Kft. munkatársa bemutatta a kutatási eredményeket, ami a rétegvíz és a paleo-medrek kihasználását illeti. Az AQUACONSULT Kft. mérnöki iroda már egyfajta koncepciót is bemutatott arról, hogy az Orosháza környéki csatornákra hogyan lehetne egy esetleges vízvisszatartást alapozni.

A jelenlevő gazdák figyeltek és tanultak. A gondolatok megindultak, a lehetséges utakat pedig ismertették a fórum előadói. Az biztosnak látszik, hogy még sok együttgondolkodásra és átgondolt cselekvésre lesz szükség a fejlődés és a klímaváltozás hatásainak kivédése érdekében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.