- hirdetés -

Lassan kezdenek beköszönteni a hideg napok, hamarosan itt a december. Bizony fűteni kell. Manapság jobban meggondoljuk, hogy mikor és hogy fűtünk. Minden forint megtakarítás számít.

Természetesen a jól megtervezett, energiatakarékos felújítások (külső hőszigetelés, nyílászárók cseréje), készülékcserék eredményezhetik a legnagyobb energiamegtakarítást. Ha a családi költségvetés szempontjából éppen nem aktuális egy nagyobb felújítás, azért van még jó néhány lehetőség, amivel csökkenthetjük otthonunk energiafogyasztását.

Orosházán nagyon sok családnak van radiátora, vagy gázkonvektora. Ezek egyik jellegzetessége, hogy mindenfelé egyformán melegít, így bizony a konvektor, a radiátor mögött levő falfelületet is. A fal előbb-utóbb átmelegszik és bizony egy idő után az utcát fűtjük vele.
Ezen segít a hőtükör, ami egyszerű fizikán alapszik. Amiről a napfény visszatükröződik, arról a hő is. Lehet venni a boltokban hőtükröt, ami bizonyítottan nagyon hatékony, költsége elenyésző. A tekercsben kapható hőtükrös fóliák általában 1 m szélesek, és méretre vágva lehet hőtükörként a falra ragasztani őket kétoldalas ragasztószalaggal.

Egyszerű, de hosszabb távon sokat takarítunk meg általa (fotó: ezermester.hu)

Aki találékony és úgy érzi, van benne egy kis ezermester hajlam, vásárlás nélkül, egyszerűbben megoldhatja. Radiátor esetén egy kis vékony szigetelőt javasolt a falra ragasztani a radiátor mögé és rá rögzíteni egy kis alumíniumfóliát. Azt, amit a konyhában használunk (hővisszaverő fóliát a fűtőtest mögötti falra, tükröző felületével a fűtőtest felé fordítva, ragasztva vagy csavarozva kell rögzíteni. Ollóval könnyen a megfelelő méretre vágható ). Ha nincs szigetelő, akkor is hatékony a fólia, és ami a legszebb benne, a radiátor mögött nem is látszik.

Gázkonvektorok mögé a tűzgátló lapok használhatók biztonsággal a magasabb fűtő hőmérséklet miatt.

Akár 8-15 százalékkal csökkenhet a fűtési költség a fűtendő légtér és a felszerelt hőtükör méretétől függően.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.