- hirdetés -

Nem újdonság, hogy az élet megannyi területén tehetünk bolygónk, és még inkább saját jövőnk védelméért. A GreenDependent Intézet innovatív kutatási kezdeményezése most egy kikerülhetetlen részterületet, a mosást vette górcső alá, ahol kimutatta, hogy már kis viselkedésváltoztatással negatív irányba mozdíthatjuk háztartásunk energiafogyasztását. Csak azzal, ha minden magyar háztartás 20%-kal csökkentené a mosásai számát, akkor már egy Zirc méretű város lakosainak éves szén-dioxid-kibocsátását elkerülhetnénk.

Mivel a háztartások használják az elfogyasztott energia harmadát, fontos szerepet játszanak az energiarendszer átalakításában. Ezért itt az ideje, hogy megkérdőjelezzük az otthoni energiahasználattal kapcsolatos szokásainkat. Az ENERGISE (Európai Hálózat a Fenntartható Energiáért: Kutatás, Jó Gyakorlat, Innováció) projekt Európa-szerte nyolc országban több mint 300 háztartás elé állított két fő kihívást, amelyet mi is bármikor kipróbálhatunk környezetünk védelméért. Az egyik a mosási kihívás, amelynek során az a cél, hogy megfelezzék a mosások számát.

A projektet hazánkban a GreenDependent Intézet koordinálta. Ők segítették tippekkel, eszközökkel és ún. kihívás dobozokkal a négyhetes tanulási folyamat sikerességét. A számok pedig magukért beszélnek: a heti mosások száma a kihívás végére eggyel csökkent (4-5 mosásról 3-4 mosásra), és ez az érték három hónappal a kihívás után is megközelítőleg megmaradt – derült ki az intézet közleményéből.

Azt, hogy pazarlóan mosunk, mi sem fejezi ki jobban, hogy heti egy mosás elhagyása egyáltalán nem befolyásolja a kényelmi szintünket, és ha mindannyian így tennénk, akkor 6790 magyar ember éves szén-dioxid-kibocsátását elkerülhetnénk ezzel. A résztvevő országok között jelenleg egyébként a középmezőnyben tartózkodunk a mosások számát tekintve. Írországban kiugróan sokszor mosnak: a vizsgált háztartások esetében a kihívás előtt közel hét alkalommal indították be a mosógépet, amit a kezdeményezés által sikerült öt alá szorítani. A svájciak a legtudatosabbak a mosás terén: itt a háromnál is kevesebb heti mosásnak sikerült kettő alá mennie.

Mosási kisokos

  • Ha 60°C helyett 40°C-on, illetve 40°C helyett 30°C-on mosunk, azzal kb. feleannyi áramot fogyasztunk egy-egy mosásnál.
  • A ruhacímkén lévő mosási hőfok nem az ajánlott, hanem a maximális mosási hőmérsékletet jelzi, nyugodtan mossunk alacsonyabb hőfokon!
  • Amit csak lehet, mossunk 30°C-on. A törölközőket és ágyneműt mossuk 40°C-on, kivéve, ha valaki beteg vagy az egészségügyben dolgozik; ilyenkor ajánlott 60°C-on mosni.
  • 2-3 havonta legalább egyszer mossunk 60°C-on, hogy megelőzzük a baktériumok elszaporodását a mosógépben.

(Kiemelt kép forrása: nlc.hu)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.